JHOO_281014_0016 (1)

Ronnie Flex heeft zijn album niet aan zijn vader laten horen

Twee jaar geleden sprak ik Ronnie Flex voor het eerst. Toentertijd was er nog geen ‘Zusje’, was ‘Allermooiste Feestje’ net een paar weken oud en was er zeker nog geen album. Dat album is er nu bijna: ‘De Nacht Is Nog Jong, Net Als Wij Voor Altijd’. In die twee jaar is er veel gebeurd. Ronnie Flex ging naar de-jongen-die-de-hook-op-allermooistefeestje-doet naar één van de high profile artiesten van Top Notch. Van een Capellenaar die in parkeergarages freestylede naar een muzikale duizendpoot die zingt, rapt en inspireert.

Maar er is ook veel hetzelfde gebleven. Zo durft Ronnie nog steeds niet op meisjes af te stappen, neemt hij nog steeds zijn Lefensmannen crew overal mee naartoe en werkt hij nog steeds nauw samen met de man die ‘Allermooiste Feestje’ maakte tot wat het is, Boaz v/d Beatz. Wij spraken Ronnie over zijn album, het weerzien met zijn vader en het meisje waar jij over zingt als je vanaf 14 november Ronnie’s album meeschreeuwt.

JHOO_281014_0013

Stem van de generatie
“Ik zie mezelf wel als de eerlijke stem van een bepaalde generatie. Wat ik zeg is niet voor iedereen weggelegd – niet iedereen kan ernaar luisteren en het voelen – maar ik denk dat de mensen die ervoor openstaan zich herkennen in mijn stem.” Ronnie maakt dingen graag herkenbaar op een andere manier – een goed voorbeeld is terug te horen op de track ‘Weiland Eiland’ , daar rapt Ronnie zoals alleen Ronnie dat kan: Meisje je bent nog mooier dan het bos / je tanden zijn zo wit als een lijntje sos. Ronnie rapt de line lachend mee. “Ik hou gewoon van creatief schrijven. Dingen die geen sense lijken te maken, maar toch doen. Spinvis doet dat ook, ik luister veel naar hem. En ik heb gewoon een grote fantasie – als je van Star Wars en Lord of the Rings houdt dan moet je ook wel sos met tanden kunnen vergelijken.”

“Het grootste deel van mijn album gaat over één chick waar ik echt sick verliefd op was”

Verliefd
Zijn eerste grote solo succes behaalde Ronnie eerder dit jaar met de hit ‘Zusje’. Een track die, net als een groot deel van het album, over het andere geslacht gaat. Een inspiratiebron voor Flex. “Het grootste deel van mijn album, zo’n 6 of 7 tracks, gaat over één chick. Één chick waar ik altijd mee partiede en waar ik echt sick verliefd op was. Als ik een chick zo voel als dat ik haar voelde dan schrijf ik die dingen op. Ik heb liedjes geschreven over denkbeeldige chicks, maar dat gaat moeilijker. Bij haar was het echt.”

“Nee, ze weet denk ik niet dat het over haar gaat. Ik denk niet dat zij toentertijd doorhad dat ik er op zo’n manier over dacht – zij heeft me ook gewoon keihard geflashed. Ze skipte mij gewoon. Een keertje waren we sick aan het spacen op pillen en shit en toen liet ik haar ‘Opstaan’ horen, die track gaat over haar. Ik verwachtte echt dat ze in mijn armen zou vliegen – maar zo ging het echt niet. Het deed haar echt niks. Ze lag daar gewoon te spacen op de bank” Ronnie doet lachend een konijn met parkinson na* “Ja, lauw man, was het enige wat ze kon opbrengen.”

JHOO_281014_0006

Vader
Een week voor ons gesprek was Ronnie Flex voor het eerst op Amerikaanse bodem en ging hij langs bij zijn vader, die als producer in LA werkt en Ronnie al jaren niet heeft gezien. Op tracks op het album rapt Ronnie ook over zijn vader, die hij 8 jaar geleden voor het laatst zag. Bijvoorbeeld op ‘Wat Niet Wat Wel’: “Ik weet niet waar mijn vader zich begeeft, ik ben de vader van mijzelf.”

“Ik wist niet hoe ik daarheen zou gaan. Wat ik zou voelen. Ik wist niet of ik boos zou zijn. Toen ik daar aankwam wilde ik wel boos zijn, maar het eerste wat in mij opkwam was geluk. Geen woede. Ik was gewoon dolblij om mijn pa te zien – wat er ook gebeurd en gezegd is.”

“Ik denk zelfs dat het om een reden is dat hij gaat trouwen rond de tijd dat mijn album uitkomt. Alsof ik een periode afsluit en aan een nieuwe begin.” Het album aan zijn paps laten horen heeft Ronnie niet gedaan, daar was het niet het moment voor. “Hij checkt zelf al mijn releases, maar het album heb ik hem nog niet laten horen. Daar staan teksten over hem op. Teksten die niet positief zijn en die wilde ik hem nog niet laten horen. Niet omdat ik mij schaam, maar omdat ik hem té lang niet had gezien. Het zou too much worden om er in person bij te zitten terwijl hij de dingen hoort die ik zei. Maar ik weet dat hij het eventueel gaat horen – daar voel ik me niet fucked up over. Wij zijn uit hetzelfde hout gesneden.”

“De mensen waar ik mee opgroeide snapten mijn muziek niet, dat kon ik niet hebben”

Acceptatie
Als er één ding is waar Ronnie Flex mee gestruggled heeft dan is het wel acceptatie. Hij brak al surfend op de trap/EDM wave van Yellow Claw en Nouveau Riche door, zong tegelijkertijd hooks in die op R&B albums konden staan en rapte alsof hij nog steeds elke dag op straat is. Met zoveel stijlen spreek je veel mensen aan en dat is lastig.  “Na allermooiste feestje kreeg ik een bepaald publiek en merkte ik dat mijn sound richting EDM leunde, dezelfde vibe waarin Nouveau Riche zit. Die mensen voelden me dood, maar de streets niet. En dat terwijl ik vroeger altijd op straat zat.”

“De mensen waar ik mee opgroeide zaten niet in die vibe en dat kon ik niet hebben. Mede daarom dropte ik ‘In Een Jet’ – ik wil ook muziek voor hun maken. Aan de andere kant wil ik ook het poppubliek pakken. Er is niemand die ze allebei 100% kan pakken en ik wil dat echt graag doen. Zolang ik maar mezelf blijf. Een featuring met Marco Borsato of Jan Smit zou leuk zijn, maar dan wel op mijn manier. Ik wil me niet aanpassen.”

JHOO_281014_0011

VJ
“Als ik geen muziek zou maken dan zou ik sowieso een sicke nerd zijn. Ik zou dan de hele dag gamen op mijn kamer en sicke pagga zetten. RPG’s spelen, schatkisten zoeken, dat soort shit.” Ronnie lacht en bevestigt dat hij dit nu al doet, maar er nu te weinig tijd voor heeft. “Vroeger wilde ik echt graag VJ worden. Shit presenteren. Maar dat was voordat ik doorhad hoe awkward ik eigenlijk ben.”

Rapper en goede vriend van Ronnie, Lil Kleine, heeft inmiddels zijn eigen programma op XITE, maar dat inspireert Ronnie niet. In tegendeel zelfs. “Juist omdat Lil Kleine dat nu zo doet, zou ik het nooit kunnen. Hoe hij omgaat met mensen, hoe soepel alles gaat. Hij noemt alle vrouwen op straat ‘schat’ ik krijg er niet eens een ‘yo’ uit.

“Ali B zei dat ik gewoon in die Stromae hoek moet gaan zitten”

Stromae
Wie het album luistert valt al binnen drie tracks op dat er een rustige toon wordt aangeslagen. Het staat in schel contrast met de tracks waar Ronnie mee doorbrak. Sterker nog: het is een Ronnie Flex die je nog niet eerder gehoord hebt. Elke keer als ik Ronnie complimenteer of hem vraag naar succes lacht hij schuchter, maar hij beseft zich ook dondersgoed wat zijn kracht is. “Ik denk dat ik wel de beste all-rounder van Nederland ben. Tenminste, ik denk niet dat er veel andere mensen zijn die zo intensief met het hele plaatje bezig zijn. Ik ben betrokken bij alle facetten van het album, niet alleen een lauwe verse en een hook neerzetten.”

“Ali B zei dat ik gewoon in die Stromae hoek moet gaan zitten en dat wil ik ook. Denk even na, welke blacka man in Nederland is helemaal solo aan de top gekomen? Def Rhymz, maar hij moest uiteindelijk toch dat clownspersonage aannemen en fugazi zijn voor de white folks. En ja, Mr. Probz natuurlijk, maar op Nederlandstalig gebied denk ik dat er nog een veel hoger level te bereiken is. Daar wil ik komen.”

JHOO_281014_0018

Jurylid bij de Voice
“Ik heb vaker gezegd dat als ik voor mijn gevoel niet meer relevant ben, ik gelijk stop met rappen. Dat is de truth. Op een gegeven moment is de koek op en dan kap ik ermee – maar dan wil ik wel zoveel geld hebben dat ik elke dag een pak kan dragen.” Ronnie lacht hardop: “Die guy wil ik worden, altijd met een pak binnenkomen en als mensen dan vragen wie je bent dan zeggen andere mensen dat jij die grote guy was vroeger en nu alleen maar pakken draagt.”

Ronnie gaat op serieuzere toon verder. “Het belangrijkste is dat ik gelukkig ben. Natuurlijk zou ik Bill Gates money willen hebben, maar dat is niet reëel. Een lekker leven met kids en genoeg geld is waar ik in wil investeren. Op muzikaal gebied wil ik wel schrijven voor anderen. Produceren is ook iets wat ik voor altijd zal blijven doen. A&R manager zijn zou sick zijn, maar weet je wat het is? Ik weet dat bij zo’n baan papierwerk komt kijken en ik wil een papierwerk-free lifestyle.”

Dan komt het gesprek op zijn line “misschien wordt ik jurylid bij de Voice” die hij rapt op ‘Op De Maan Staan’ (één van de hardste tunes van het album, dat je dat alvast weet). “Er zitten daar nu niggers met totaal geen verstand. Ik zeg dat ook op mijn album. Ik zou het superlauw vinden als ik daar zou kunnen komen, maar dan écht als mezelf. Dat ze mijn mening nodig hebben – als ik Lil B lauw vindt dan moet ik dat niet verstoppen. Ik wil in alles mezelf kunnen zijn. Ik wil dat mensen weten dat ik awkward ben en dat ik scheef op TV kan verschijnen.”

“Misschien brengen de Lefensmannen nooit een mixtape uit”

Lefensmannen
Na het album zijn er nog geen plannen voor een Lefensmannen (Ronnie’s Crew bestaande uit o.a. Kid de Blits, Mafe, Jack Chiraq en Cartiez) project en Ronnie betwijfelt of die er ooit zal komen. “Weet je wat het is: Lefensmannen zijn gewoon te sick gestrand. Met elkaar zijn we te roekeloos – misschien brengen we gewoon nooit een mixtape uit omdat we te hard chillen. In principe hebben we genoeg materiaal, maar we hebben niemand die de touwtjes in handen neemt en echt fikst. Elke crew heeft altijd wel één fikser, bij ons zit er precies geen één fixer in de crew.”

“Maar Lefensmannen maken nu ook stappen voor zichzelf. Misschien dat het daarna makkelijker wordt om iets gezamenlijk te doen – daar denk ik wel vaak over. Lefensmannen zouden echt kunnen doen wat Nouveau Riche in 2012 deed: alle kids overnemen. Alle HAVO studenten infecteren en ze super dom laten gaan.”

Ronnie Flex zijn debuutalbum ligt vanaf 14 november in de winkel, diezelfde avond viert hij zijn release tijdens Rotterdam Beats. Kaartjes daarvoor zijn nog steeds verkrijgbaar.

Foto’s door: Jonathan Hoost
Tekst door: Yannick de Keijzer