Shoppers reach for television sets as they compete to purchase retail items on Black Friday at a store in Sao Paulo, Brazil, November 24, 2016. REUTERS/Nacho Doce

Rotterdam gaat dit jaar Black Friday omarmen

We zitten nog in oktober, maar in verschillende landen (lees: de Verenigde Staten) wordt er al reikhalzend uitgekeken naar de laatste vrijdag van november: Black Friday. Het fenomeen is bekend: mensen offeren hun vrije dag op om in ellenlange rijen te staan voor een paar extra procent korting op dingen die ze eigenlijk niet nodig hebben.

Over de afgelopen jaren heb je waarschijnlijk steeds meer Black Friday uithangbordjes in Nederland gezien. Vaak sporadisch: een winkelketen die leuk besloot mee te doen met de hype en een beetje korting her en der gaf. Tot nu: Rotterdam gaat namelijk groots meedoen met de Black Friday Madness.

„Ik liep vorig jaar door de stad en zag grote winkelketens stickers op de ruiten plakken met daarop groot Black Friday”, vertelt Dominique van Elsacker van de Urban Department Store Rotterdam (UDSRotterdam), de gezamenlijke winkeliersvereniging van Rotterdam-Centrum in gesprek met Metro. „Toen dacht ik, daar moeten we volgend jaar meer mee doen. Het wordt steeds groter en niet alleen online. Juist in de winkels is van alles te beleven.

Niet alleen de winkels, maar ook hotels, horeca en musea doen mee. „We willen vernieuwend zijn. Heel de Benelux moet weten dat we hier Black Friday groots vieren. Winkeliers komen met stuntaanbiedingen, maar ook de horeca gaat korting geven en Museum Rotterdam heeft een winactie”, legt Van Elsacker uit. „Daarnaast gaan we met winkeliers winacties houden waarbij je mooie prijzen kunt winnen. Ook maken we het op straat gezelliger met verschillende activiteiten waarvan we nog met de invulling bezig zijn.”

Het is nog niet bekend wat voor acties dat zijn of hoe hoog kortingen zullen zijn, maar dat ze flink zijn staat vast.

Welke aanbiedingen er precies komen, kan Van Elsacker nog niet zeggen. „De komende weken gaan we die op onze Facebookpagina zetten.” Amerikaanse toestanden, waarbij shoppers al dagen van tevoren voor de deuren van de winkels liggen, verwacht ze niet. „Het zou natuurlijk wel leuk zijn, maar die traditie hebben we hier nog niet. Wel zijn alle winkels extra lang open, namelijk tot 23.00 uur.”

Madness alom, dus.