Schermafbeelding 2018-08-03 om 15.01.23

Rotterdam krijgt mogelijk twee straten waarin een verbod op roken geldt

Het Erasmiaans Gymnasium, Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC zijn helemaal klaar met rokers in de straat en willen sigaretten verbannen.

,,Wij hebben last van rondslingerende peuken en denken aan de gezondheid van de 30.000 studenten, scholieren, patiënten en medewerkers die hier dagelijks zijn”, zegt Ahmet Olgun van de Hogeschool Rotterdam.

Om ervoor te zorgen dat rokers voor de ene instantie naar de andere instantie verkassen om daar te gaan roken, slaan ze hun handen ineen om een groot gebied rookvrij te houden. Hun wens is één grote rookvrije zone op de Zimmermanweg (bij metrostration Dijkzigt), de Wytemaweg en de hoek van Museumpark. Mensen die dan nog een sigaret op willen steken, zullen dan eerst een eindje moeten lopen om een peuk op te steken.

Vlak voor de zomervakantie stuurden de drie instellingen een brief aan burgemeester Ahmed Aboutaleb. ,,We kunnen het roken op onze eigen terreinen beperken, maar voor regels en handhaving in de openbare ruimte hebben we zijn steun hard nodig”, zegt Olgun. ,,Al denken wij dat het een kwestie van gewenning is. Vroeger mocht op veel werkplekken worden gerookt, nu haalt niemand dat nog in zijn hoofd. Níet roken is de nieuwe norm.”

Het ziekenhuis en de scholen willen het gebied zo snel mogelijk rookvrij maken, maar wachten op het besluit van de gemeente.