Skaeve-Huse

Rotterdam opent volgende week ‘asowoningen’ voor extreme lastpakken

Er zijn maar liefst elf huizen in Rotterdam geopend voor mensen die veel overlast veroorzaken. De containerwoningen staan gelegen in de buurt van een mooi industrieterrein, vlakbij het vliegveld. De woningen worden bedoeld voor mensen die zich onder begeleiding van speciale begeleiders moeten leren gedragen, alvorens zij weer in de samenleving kunnen worden opgenomen.

Het initiatief voor het aso-dorp kwam van Leefbaar-wethouder Eerdmans: “Het gaat om mensen die bijvoorbeeld veel herrie maken en mensen in hun omgeving bedreigen of intimideren. Naar aanleiding van dossiers die daarover zijn opgebouwd kijken wij met de woningbouwvereniging wie voor de containerwoningen in aanmerking komen”, zei hij.

RTV Rijnmond meldt dat één crib inclusief slaapkamer, woonkamer, keukentje en badkamer een totale oppervlakte van 36 vierkante meter heeft. Inwoners moeten akkoord gaan met begeleiding en zorg alvorens zij het hun “thuis” mogen noemen. Volgens een woordvoerder is de leefsituatie echter maar tijdelijk. Hoewel er geen einddatum aan zit is het de bedoeling dat de bewoners namelijk uiteindelijk terug gaan naar een normale woning – dit verschilt uiteraard per aso.

De “Skaeve Huse”, waar de bewoners volgende week intrekken, vormen een test voor de toekomst. Als de proef met de elf woningen een succes is, komen er misschien meer plekken in Rotterdam met dergelijke woningen. Rotterdam is trouwens niet de eerste gemeente met een ‘dorp’ voor overlastgevers. In onder meer Eindhoven en Amsterdam lopen soortgelijke projecten.

Bron: NOS