rotterdam

Rotterdam wilt Catcallers aanpakken met behulp van een app

Goed nieuws voor alle vrouwen in Rotterdam die last hebben van Catcallers op straat. Catcalling is een begrip dat al jaren bestaat, echter is er de laatste tijd veel ontwikkeling in het tegen gaan van Catcallers. Zo was er al Noa, een meisje dat door middel van haar instagram account ‘Dear Catcallers’ probeerde om aandacht te krijgen voor het probleem.

De gemeente Rotterdam neemt Cat Calling ook heel serieus en hebben een voorstel gedaan voor een oplossing. Onder meer met een app wil de gemeente Rotterdam vanaf januari seksuele straatintimidatie gaan aanpakken. Dat schrijft wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid) in een brief aan de gemeenteraad. Vanaf 1 januari kunnen sissers en naroepers rekenen op een boete van het Openbaar Ministerie.

De eerste drie maanden wordt er gewaarschuwd, aldus Eerdmans. „Door de gemeente, het OM en politie worden nadere afspraken gemaakt over de handhaving en afhandeling van overtredingen van het verbod.” Meerderjarigen kunnen rekenen op een boete. „We onderzoeken nog of overtredingen door minderjarigen via bureau HALT kunnen worden afgedaan.”

Om de klachten over seksuele straatintimidatie beter in kaart te kunnen brengen komt er een speciale app voor vrouwen. „Daarmee kunnen vrouwen op een laagdrempelige manier melding maken”, aldus Eerdmans. „Op basis van de meldingen die binnenkomen via de app wordt meer inzicht verkregen in de aard van de seksuele straatintimidatie en waar het plaatsvindt.” Ook wordt social media ingezet om potentiële daders te waarschuwen en slachtoffers op te roepen om zich te melden.

Bron: Metro