Schermafbeelding 2018-01-26 om 16.26.49

Rusland heeft 2 miljoen dollar betaald om zwerfhonden af te maken voor het WK 2018

Het WK voetbal zit er bijna aan te komen. De FIFA organiseert het toernooi dit jaar in 11 steden in Rusland. Wanneer de FIFA het toernooi ergens organiseert, gaat dit meestal gepaard met een negatief effect op het milieu en de economie.

Ditmaal laat de FIFA iets anders achter in de steden van Rusland, namelijk een heleboel dode zwerfhonden.

“We have received many appeals from animal rights activists, and just caring citizens, saying mass shooting and euthanasia of stray animals is taking place in a number of World Cup-host cities,” vertelde Vladimir Burmatov van het milieu comité tegenover Parlamentskaya Gazeta.

De grote steden hebben inderdaad een grote zwerfhondenbevolking. Dit probleem dateert uit de tijd van de Sovjet Unie. Toen was het normaal om ongewilde huisdieren op straat te gooien. Toentertijd was er niemand die dit probleem aanpakte, waardoor het aantal zwerfhonden alleen maar toe nam. In Moskou alleen leven er al 35.000 op straat. “Nobody ever controlled the process, no one ever heard about [humane] attitude towards stray animals, and no one was interested in creating decent conditions for their living.”

Met het WK kan Rusland een groot aantal toeristen verwachten. Daarom wil Rusland iets aan de zwerfhonden doen. Maar in plaats van het probleem op te lossen, sturen ze KGB Death squads de straat op om honden af te maken.

Er is een Change.org petitie gestart om dit tegen te gaan. Onderhand zijn er al 75.000 handtekeningen verzameld.