sbmg-editorial-3

SBMG gaat nu pas echt beginnen

Als je SBMG zegt dan weet iedereen inmiddels dat het over de Sawtu Boys Money Gang gaat. Met miljoenen views op YouTube en optredens die niet beperkt blijven tot Nederland kun je best stellen dat het goed gaat met die boys. Het moment om hun debuutalbum te droppen is voor SBMG dan ook eindelijk gearriveerd: Vandaag (11 maart) is ‘Richting Kraaie’ uitgebracht onder de vleugels van Top Notch. Een mooie aanleiding om Chivv en Henkie T eens aan de tand te voelen over het album en hun succes tot nu toe.

Ik val maar gelijk met de deur in huis: Op de track ‘Hard Gaan’, de eerste track op Richting Kraaie, suggereren jullie dat SBMG eigenlijk nog van start moet gaan. Maar jullie gaan toch al super lekker?

Chivv: “Sowieso willen we nog héél veel bereiken. We hebben geen specifiek iets om naar toe te streven ofzo, maar ik denk dat dat juist beter is voor ons. Omdat we zo ook vrijer blijven in onze mind. Daardoor hebben we het gevoel dat we alles nog kunnen bereiken.”

Henkie T: “We hebben in een korte periode zoveel dingen bereikt met muziek, maar we zijn nog niet op dat hoogtepunt. Eigenlijk is alles wat we tot nu hebben bereikt gewoon normaal als je rapper bent in Nederland. Een kwestie van optredens hier en daar, een gig in België bijvoorbeeld. Maar we willen op een plek komen dat we terugkijken en kunnen zeggen: ‘Ja man, hiervoor doen we het’.”

En dat kunnen jullie nu nog niet zeggen?

Chivv: “We hebben tot nu toe wel gewoon goeie dingen gedaan, maar…”

Henkie T valt Chivv in de rede: “We zijn bijvoorbeeld goud gegaan. Zo’n doel hebben we bereikt. Maar we willen ook platina gaan.”

Misschien hebben jullie niet heel veel zin in deze vraag, maar ik ga hem toch stellen: Achteraf gezien, als jullie mee hadden gedaan aan New Wave, waren jullie dan al op een hoger niveau?

Henkie T: “Als ik eerlijk moet zijn…” (Het gesprek valt heel even stil.) “Heb ik geen spijt dat ik niet deel heb genomen aan New Wave. Ik vind dat die boys hun best hebben gedaan, ze hebben echt harde pokoes gemaakt. En ik weet dat ik wel een bijdrage zou hebben geleverd en dat wij als SBMG daar ook harde pokoes neer zouden zetten. Maar ik vind dat we ons album Richting Kraaie dan niet op zo’n manier hadden neergezet als nu. Toen die boys daar, waar waren ze? Schiermonnikoog?”

Schiermonnikoog, ja.

“Toen hun daar waren, waren wij gewoon in Kraaiennest ons album aan het opnemen. Al die tijd hebben we daarin gestopt. We wilden ons gewoon richten op ons debuutalbum.”

sbmg-editorial-2

In oude interviews las ik dat jullie graag bekend wilden worden in Suriname. Is dat inmiddels gelukt?

Chivv: “Ja man! Suriname showt heel veel love. Wij hebben ook heel veel love voor Suriname. En ‘tis gewoon een plek waar je zelf vandaan komt. Dus die band is sowieso één.”

Henkie T: “We hebben overal fans. We weten dat we zowel in SU als hier in Nederland een grote fanbase hebben. In Suriname worden we ook altijd goed ontvangen. Iedereen is enthousiast als wij langskomen.”

En hoe zit dat met tracks? Zijn dezelfde tracks populair in Suriname als in Nederland?

Henkie T: “We zijn in Suriname met dezelfde tracks populair, maar ze zijn daar altijd ietsje later dan hier. ‘Oeh Na Na’ bijvoorbeeld, die draait daar nu nog steeds. Terwijl het hier een beetje uit de roulering is.”

Even iets anders, op de track Wat Doe Je zegt Lijpe: “Fotoshoot, net alsof we sterren zijn”. Zien jullie jezelf niet als sterren dan?

Chivv: “We weten dat we iemand zijn, maar we gedragen ons niet als, je weet toch, van die highclass sterren ofzo. We blijven gewoon altijd onszelf, dat is gewoon hoe we zijn.”

Wanneer denken jullie dat een artiest zichzelf een ster mag noemen?

Henkie T: “Ik denk als je al je doelen al hebt behaald, doelen die je echt wilde bereiken. Ik kan niet zeggen van ‘Als iedereen je love showt dan ben je een ster’ of ‘Als je shine pakt dan ben je een ster’. Eigenlijk weet ik ook niet wanneer je een ster bent.”

Grappig dat je begint over love showen, want uit de tracks op Richting Kraaie maakte ik op dat er best veel op jullie wordt gehaat. Hoe merk je dat?

Chivv: “Kijk, wij hebben altijd…” (Chivv denkt diep na.) “Het lijkt alsof wij altijd iets harder hebben moeten stroggelen om zeg maar te zijn waar we nu zijn. Tenminste, dat gevoel hebben we.”

Hoe komt dat dan?

Chivv: “Ja… Ik weet niet. Misschien de plek waar we vandaan komen, ik heb geen idee.”

Heb je het idee dat mensen jullie geen succes gunnen ofzo?

Henkie T: “Sowieso zijn er wel mensen die ons gunnen, maar niet iedereen gunt ons. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de game dan zie je dat wij pas in het afgelopen jaar vuurtje gingen. Meestal waren wij gewoon exclusief. Wij maakten onze tunes op onszelf, we deden niet echt aan featurings. Pas op den duur is dat tot stand gekomen.”

sbmg-editorial-6

Hoe zijn jullie dan aan de featurings op Richting Kraaie gekomen? Hoe is dat gaan rollen?

Chivv: “Meer omdat wij tijdens het werken aan ons album ook dachten dat de tijd rijp was om het gewoon een keer uit te proberen met andere rappers. Vandaar dat er ook best veel featurings op ons album staan.”

Henkie T: “Wij hebben ook heel goed contact met die boys. Ik wil niet zeggen dat we elke dag hangen ofzo, maar rappers hebben ook gewoon contact. Ik kan D-Double nu bijvoorbeeld appen van ‘Yo, broer, waar zit je?’.”

Chivv: “Juist, zo waren we gisteren nog met D-Double in de studio.”

Henkie T: “Dus als je niet oppast gaan we vandaag nog hangen.”

Het viel me trouwens op dat jullie album best divers is qua sounds. Naar mijn mening lijkt het alsof die dancehall vibe jullie het beste ligt. Maken jullie het liefst dancehall muziek?

Henkie T: “Nee kijk, wij weten waar we vandaan komen en wij weten dat we daar heel goed in zijn. Dus als wij een dancehall track maken, weten we dat die on point moet zijn en dat we er ook voor gaan zorgen dat ‘ie hard is. Maar het is niet zo dat onze voorkeur ligt op dancehall muziek. Het is gewoon dat wij het een heel tof genre vinden en naar veel dancehall artiesten luisteren. Daarom houden wij ons er ook mee bezig. Maar het is niet zo dat we ons speciaal proberen te richten op dancehall.”

Chivv: “En we houden ook niet van mensen die ons in dat hoekje zetten. We zijn gewoon artiesten die allerlei soorten muziek maken.”

Henkie T: “Als je naar een track als Mandela of Hard Work Pays Off luistert, dan hoor je daar ook helemaal geen dancehall in terug.”

Chivv: “Maar we kunnen het wel altijd doen.”

Als jullie de studio ingaan, hoe bepalen jullie dan wat voor muziek jullie gaan maken?

Chivv: “Het is meestal de beat die praat. We zetten meestal gewoon beats op en bij de eerste de besten die we echt hard vinden, daar maken we gewoon wat op.”

Henkie T: “Het ligt ook aan de vibe waarin je zit. Als je met Chivv naar de studio gaat en hij is in een goeie vibe, jij bent in een goeie vibe, jullie horen een harde beat, de engineer is ook gewoon vrolijk, ja, dan ga je een harde pokoe maken.”

sbmg-editorial-4

En, wat is de hardste track op Richting Kraaie geworden?

Chivv: “Voor mij is de hardste track ‘Hard Gaan’. Er zijn zóveel tracks die hard zijn, maar dat is wel echt één van mijn favorieten. Dat is de eerste track die we hebben gemaakt en dat is veel emotie. Die feeling die we op dat moment in de studio hadden was real.”

Henkie T: “Ja, ik kan me nog herinneren dat we naar die producer gingen, White Boy, en dat we hem om een luistersessie vroegen. We wilden dat hij ons een paar beats liet horen omdat we een album gingen maken. En toen kwam ‘ie met die beat, Hard Gaan. Toen begonnen wij al gelijk te neuriën, zo ging het.”

Chivv: “We hebben die pokoe echt uitgebouwd gewoon. Echt goed in elkaar gezet. Meestal doen we dat niet zo specifiek.”

Henkie T: “Meestal werken we gewoon samen aan een hook, of we werken individueel aan de hook en dan vanuit die hook gaan we verses schrijven. Maar dit was echt van…”

Chivv: “Teamwork.”

Henkie T: “Juist.”

Er staan trouwens best veel tracks op het album, 19 om precies te zijn. Vanwaar die keuze? Was het moeilijk om een selectie te maken?

Henkie T: “Omdat wij heel veel muziek willen laten horen aan de buitenwereld. Als wij 15 tracks aan ze geven dan is dat niet genoeg voor ons. Als het kon zouden we 25 tracks geven, maar we wilden ook niet overdrijven. 19 is gewoon écht goed.”

Maar hebben jullie dan nog kapot veel materiaal liggen?

Henkie T: “Ja, we hebben echt nog heel veel materiaal. We gaan binnenkort ook naar 101Barz. Heel veel tracks liggen klaar.”

Dus eigenlijk komt er gewoon nóg meer uit van jullie?

Henkie T: “Ja man, nóg meer. En los van dat, deze man hier (HT wijst naar Chivv) heeft een laptop waar ook nog heel veel materiaal op staat.”

Misschien een idee dan om weer een mixtape uit te brengen, net als vorig jaar?

Chivv: “We zaten er wel aan te denken, maar we zijn er nog niet helemaal over uit. Het is wel mogelijk.”

Henkie T: “Maar ik zou wel graag een mixtape willen maken weer.”

sbmg-editorial-7

Oh ja, ik had nog een vraag over de videoclip van ‘Dansen’. Hij is al een tijdje uit, natuurlijk. Maar waarom hadden jullie Fresku daarvoor ingezet?

Chivv: “Kijk, Teemong is een cameraman die we niet persoonlijk kennen, maar we hadden wel heel veel van hem gezien. We vonden hem altijd al een hele goeie cameraman. En hij heeft zeg maar de clip bedacht. Toen we het concept te horen kregen waren we gewoon gelijk verkocht. ‘Dit gaan we doen’, dachten we. En hij had Fresku eigenlijk al klaarstaan omdat hun matties zijn.”

Henkie T: “En los van dat wilden we niet zo’n standaard clip. Je weet toch, zo’n clip die is opgenomen in de club, waar chickies dansen, dat is zo cliché. We wilden gewoon iets nieuws doen. Als je het nummer Dansen hoort in de club, dan zou je er niet bij stilstaan dat de clip er zo uitziet.”

Wat ik trouwens ook heel sick vind aan Richting Kraaie is de cover. Die is door Vicki Berndt gemaakt, de artieste die ook verantwoordelijk is voor de covers van Clipse’s Lord Willin’ en Tupac’s Until the End of Time. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

Chivv: “We kwamen met de albumcover van Clipse, die twee broers, Pusha T en Malice. We wilden een soortgelijke cover hebben voor Richting Kraaie. Dus Top Notch ging toen op zoek naar een artiest die zo’n cover kon maken, maar ze kwamen er maar niet uit. Eindstand hebben ze gewoon Vicki Berndt zelf benaderd. Zij was gelijk enthousiast om die cover voor ons te doen.”

Henkie T: “Toen bleek ook dat ze die cover van Tupac had gefixt.”

Dat wisten jullie eerst nog niet?

Henkie T: “Nee, dat wisten we nog niet. Shout-out naar Top Notch, dat hebben ze wel goed gefixt voor ons!”

richting kraaie

We hebben een vraag namens de hele BALLINNN’ redactie: We zaten naar de cover van Richting Kraaie te kijken en het viel ons op dat jullie wegrijden van Kraaiennest. Maar het album heet Richting Kraaie!

(Chivv & Henkie T moeten lachen.)

Henkie T: “Ja man, maar dat is het toch juist. We gaan richting Kraaie, snap je? Omdat wij dus, als je naar die cover kijkt, uit de hood gaan. Zogenaamd naar een gig ofzo…”

Chivv: “En aan het eind van de dag gaan we richting Kraaie.”

Ik snapte deze line trouwens niet, kunnen jullie ‘m uitleggen: ‘Jouw chick ik fock met haar, geen tondeuse’?

Chivv: “Jouw chick ik fock met HAAR…” In koor: “Geen TONDEUSE!”

(Chivv en Henkie T moeten weer lachen.)

Henkie T: “Maar die line is van Nev-ielg he.”

Oh, is die van Nev-ielg? Vertel eens: Waarom is Nev-ielg eigenlijk niet samen met jullie getekend? Dat begreep ik nooit.

Henkie T: “Kijk, Nev-ielg was in een andere situatie. In de tijd dat wij gesigned werden zat hij nog op school. En wij waren er gewoon echt klaar voor om muziek te maken. Maar hij kon op dat moment nog niet zeggen van ‘Ik ga vol voor muziek’. Bepaalde mensen hebben gewoon andere struggles. En nu proberen we hem gewoon echt te schoolen. Nev-ielg gaat binnenkort gewoon echt super hard gaan. Ja man, geloof me.”

Chivv: “Hij is bezig met heel veel projecten. Dus dat gaat goed komen.”

sbmg-editorial-9

En dan nog één vraag: Sawtu Boys, wie zijn dat nou precies? Zijn dat Chivv, HT en Nev-ielg of zijn dat meerdere guys?

Chivv: “Sawtu Boys is gewoon een hele grote familie. Zo moet je het zien. De oorspronkelijke SB zijn een paar boys die uit Sofia komen. Dat is een buurt in Suriname en daar is de neef van deze man (Chivv wijst naar HT) opgegroeid. Hij heeft die naam naar hier overgebracht, zeg maar.”

Henkie T: “Hij kwam met ons chillen en wij waren toen de Sawtu Boys. En toen wij daarna naar SU gingen, waren we ook gewoon altijd met de Sawtu Boys. Zodoende zijn wij zeg maar SB geworden.”

Dus eigenlijk is het één grote groep, waar jullie de muziekafdeling van zijn?

Henkie T: “Juist, je hebt Sawtu Boys Money Gang, SBMG dus, en dat is meer het rap gedeelte. Daartoe behoren Chivv, ik en iedereen die erachter staat. Maar je hebt ook de Sawtu Boys, die niet met muziek bezig zijn. Dus zodra jij in Kraaie bent en je vraagt naar de Sawtu Boys, dan zijn er gewoon een paar boys waarmee je link-up kan. Ja man. Dat is ook SB.”

Okay boys, duidelijk. Ik hoop dat jullie millies gaan maken.

Chivv & Henkie T: “Love man!”

Tekst: Arjan Stokkers
Beeld: Guyrin Hiwat