Schermafbeelding 2018-02-23 om 14.02.31

Scholieren verbannen rokende ouders van het schoolplein

Wie rookt, weet dat wanneer je moet wachten een sigaret opsteken de beste manier is om de tijd te doden. Ouders van scholieren van basisschool Wijzer aan de Vecht in het Utrechtse Zuilen die staan te wachten op hun kids denken daar waarschijnlijk precies hetzelfde over. Helaas voor hun is dit binnenkort verleden tijd.

Ouders stonden dag in, dag uit te roken bij hek waar kinderen dagelijks naar buiten lopen. De Utrechtse scholieren bleven erover klagen, maar tevergeefs werd er niks aan veranderd. Daarom heeft groep acht nu zelf een rookvrije zone gemaakt rondom het hek van hun school, schrijft RTV Utrecht. Met behulp van Stichting Move werden er studenten ingeschakeld om dit probleem op te lossen. Move koppelt kinderen uit minderbedeelde wijken aan studenten. In een korte tijd leren zij hierdoor elkaars leefwereld kennen en bedenken de kinderen hoe ze hun eigen buurt kunnen verbeteren. In het geval van de basisschool is die verbetering dus een rookvrij schoolplein.

Er werden tegels, borden en bankjes versierd die nu rondom het hek liggen. „Misschien dat de rokende ouders nu eindelijk inzien hoeveel last we van hen hebben” zegt achtstegroeper Amir. „Projecten zoals deze duiden op een onomkeerbare trend die hoop biedt voor de toekomst. Waar de ouders nog gewend zijn te pas en te onpas een sigaret op te steken, laat de nieuwe generatie een duidelijk tegengeluid horen,” laat Stichting Move weten.