SEF Warmer

Sef bewijst dat kracht in vernieuwing ligt

Yousef Gnaoui is midden in de aanloop naar ‘Excusez Moi’, een project dat 24 maart het daglicht zal zien. Net als de voorgaande drie albums staat ook deze plaat voor verandering. Vernieuwing is namelijk de rode draad die door zijn discografie loopt en ook met dit album schept hij hier weer een schepje bovenop. ‘Liefhebberij drijft mij hier naartoe. Ik hou ervan als dingen aandachtig en met liefde gemaakt zijn, en als dingen kloppen, ofzo’.

Het geluid
Met deze benadering gaat hij het creatieve proces elke keer in: ‘Hoewel er in mijn ogen niets mis is met de muziek die vandaag de dag de toon legt binnen hip-hop, is dat gewoon niets voor mij om te maken. Ik kan er wel heel erg van genieten, maar wanneer ik iets wil creëren is mijn benadering met meer diepgang. Ik hou er van wanneer het complete plaatje klopt, wanneer het hele wereldje klopt. Want alles naast de muziek zelf draagt ook bij aan hoe men de muziek uiteindelijk interpreteert. Ik denk dat een heel plaatje creëren heel belangrijk is omdat je dan meer invloed uitoefent op hoe mensen het eindproduct uiteindelijk zullen interpreteren.’

Deze liefhebberij uit zich op meerdere manieren dan alleen het auditieve, want diezelfde benadering ligt ook aan de basis van zijn videoclips, en bijvoorbeeld bij een van zijn voorgaande albums “In Kleur” waarbij een tijdschrift gepaard ging met het album.

“Mensen vonden ons gewoon nep.”

Deze benadering van het vak gebeurt in het Nederlandse hiphop landschap maar binnen een klein segment. De nieuwe “beweging” die Nederhop leerde kennen met de komst van onder andere Flinke Namen, De Jeugd van Tegenwoordig, Dio en de Opposites werd in eerste instantie ook niet met open armen ontvangen. Toch waren zij op dat moment de meest verfrissende golf, ”In retrospectief is deze golf zelfs een van de meest succesvolle muziekinvloeden geweest in ons kikkerlandje, terwijl een groot deel van de luisteraars anno 2017 hier weinig van heeft meegekregen. Wij waren niet bepaald welkom in de rapgame. Mensen vonden ons gewoon nep. Mensen vonden het ook gewoon raar wat we deden. We deden allemaal niet perse hetzelfde, maar er werd ook heavy op de Jeugd gehaat. Het was volgens vele geen “hip-hop”, iets wat toentertijd nog heel belangrijk was, of het “echt” was. Dit gold ook voor Flinke Namen, Dio, de Opposites.”

Dit geluid heeft achteraf toch veel teweeggebracht, en relatief gezien meer dan iedere andere stroming binnen de rapgame. “de Jeugd heeft meer betekend voor hip-hop, in de zin van het verleggen van creatieve grenzen, dan wie dan ook.”

Op het moment is maar een selectief groepje artiesten dat aan het voortborduren is op de ontwikkelingen van toentertijd, iets wat in Sef zijn ogen toch wel een klein gemis is in wat er nu wordt uitgebracht: “De wil om progressie te boeken en nieuwe uitdagingen aan te gaan mist toch wel een beetje. Wanneer je iets heb gedaan en het werkt, kan je ervoor kiezen om dezelfde formule opnieuw te gebruiken, of je probeert iets nieuws. Uiteindelijk bepaalt iedereen zelf wat ie wil doen, maar de wil om te vernieuwen houdt het leuk, althans voor mij”.

IMG_1099

Artiesten als Bokoesam, Ronnie Flex en Yung Nnelg zijn in zijn ogen de artiesten waarmee hij zich het meest kan identificeren. “Als ik Nnelg zie, herken ik gewoon shit van mezelf. Die honger, die nieuwsgierigheid, en de drang om anders te zijn. Maar Ronnie ook! Hij krijgt wat mij betreft niet genoeg credit voor zijn artisticiteit als schrijver. Hij is echt een van de vetste schrijvers van Nederland in mijn ogen.”
Terwijl de meeste artiesten manoeuvreren binnen de gebaande paden, is het altijd maar een klein segment, en soms zelfs één artiest die de cultuur vooruithelpt. “Je bent bijvoorbeeld helemaal gek als je niet inziet in hoeverre Migos de cultuur heeft veranderd. Zij hebben rap veranderd net als Eminem, of Rakim. Eens in de zoveel tijd heb je gewoon iemand die doorbreekt wat de norm is.”

Het is dus vooral aan artiesten als Ronnie Flex, Yung Nnelg en Bokoesam om hier verandering in te blijven brengen. Alle artiesten binnen de lichting van Sef zijn inmiddels allemaal de 30 gepasseerd, en de rapgame is volgens vele toch wel een young mans game: “Vroeger zag ik de game ook als een young mans game, maar ik heb dat na verloop van tijd losgelaten. Het is namelijk geen sport, het is kunst. Het gaat uiteindelijk om expressie, en niet om eventjes de beste te zijn, en alleen succesvol te zijn. Aan de andere kant is Kanye ook 38, en nog steeds brengt hij misschien wel de meest vooruitstrevende muziek. Muziek maken zal voor mij altijd wel een dingetje blijven, alleen is maken in het algemeen wat ik het leukste vind, en waar ik volgens mij het beste in ben. En om specifieker te zijn bedoel ik hiermee beeld, en geluid, en/of in combinatie met elkaar. Dit kan in de vorm van videoclips, waar ik nu al meer van wil proeven, maar film is natuurlijk ook een optie.”

Grenzen verleggen
Zo zullen grenzen in de carrière van Sef altijd verlegd worden. Tijdens zijn liveoptredens bedient hij al een tijdje zijn controllers en effecten, en ook voor produceren is hij niet schuw. Sterker nog – dit album (en zijn vorige) heeft hij volledig gecoproduceerd. Maken is voor Sef in essentie allemaal hetzelfde, en daardoor zijn er geen grenzen waar zijn creativiteit tegenaan botst. “Ik wil dat alles gewoon zo goed mogelijk is, en het verdiepen in het creatieve proces is het ding wat mij blijft inspireren.”

Toch zou je denken dat het voor de relatief oudere artiesten rough moet zijn om te zien hoeveel geld er nu in de rapgame omgaat, maar Sef kijkt daar anders naar. “Er gaat op een manier meer geld om in game, maar ook weer minder. Wij hadden namelijk veel ruimere budgetten om mee te werken. Ook hadden wij meer airplay op de radio, en werden er meer fysieke cd’s verkocht dan nu.” Het was toentertijd ook maar een klein groepje dat echt succesvol was, en naar behoren kon leven van het geld dat zij binnen sluisden.

“Er is nu een grote groep artiesten die echt money kunnen maken omdat de kracht meer in de handen van de mensen ligt.”

“Het is nu sick dat bijvoorbeeld Lijpe zijn album goud ging – zonder concessies! Lijpe schrijft geen nummers voor de Top 40, maar de hitlijsten moeten zich daar nu aan aanpassen. Er is nu een grote groep artiesten die echt money kan maken omdat de kracht meer in de handen van de mensen ligt, waar het vroeger meer de industrie was die het voor het zeggen had. Ook groepen als Odd Future of A$AP MOB hebben echt dingen gedaan die 10 jaar geleden niet even hard zouden kunnen gaan als in de afgelopen jaren.” Er is in het algemeen meer vrijheid gekomen voor artiesten om te creëren, alleen vindt Sef het jammer dat dit in Nederland meestal wordt nagelaten.

Het album dat 24 maart via Top Notch uitgebracht zal worden bevat een paar featurings, voornamelijk van oude bekenden, maar ook Bokoesam en Yung Nnelg, twee artiesten die volgens Sef de huidige generatie vertegenwoordigen.

IMG_1116

Politieke keuzes
Met de verkiezingen vlak achter ons Sef er voor gekozen om zich naast zijn muziek niet publiekelijk te laten horen over de huidige politieke situatie; toch spoorde hij de jeugd wel aan om te stemmen. “Het leek mij nooit hard om heel expliciet te praten over maatschappelijke onderwerpen, en ook ik heb zeker genoeg vragen aan mij adres gehad waarom ik dat niet doe, maar ik doe het altijd wel, alleen impliciet. Op dit album heb ik er eindelijk voor gekozen om dat wel te doen.” “Liefde”, een nummer van zijn album dat een gastbijdrage van Dio bevat is in principe zijn politieke statement, alleen met een ietwat humane thematiek. In de politiek hebben ze het altijd over die grote noemers, bijvoorbeeld “het asielzoekersprobleem”. Als je even uitzoomt besef je dat het gewoon over mensen gaat die vluchten uit een land waar de omstandigheden niet behoorlijk zijn. Menselijkheid verdwijnt uit het debat. Ze hebben het over al die grote noemers terwijl het mensen zijn net als jij en ik, die bijvoorbeeld gewoon artsen, of dichters, of whatever waren! En als ze vluchten zijn het niets meer dan asielzoekers.”

“Zolang je stemt op een partij die niet achteruit wilt is je stem al mooi meegenomen.”

Sef gaat verder; “maar als je bijvoorbeeld naar Hussein kijkt, een van de oprichters van Daily Paper, hij kwam ook als een vluchteling naar Nederland, om maar aan te geven hoe het ook kan lopen met “het probleem” waar zij het nu over hebben. Ze hebben het in het algemeen meer over de gevolgen dan de oorzaken.” Toch heeft het volgens hem zin om te stemmen: “democratie is niet het beste systeem, maar het is toch wel het systeem wat we hebben. Dus als je jong bent, en je stoort aan shit, is het een van de weinige dingen die je kunt doen om het beter te maken. En het gaat niet meteen de wereld beter maken, maar zolang je stemt op een partij die niet achteruit wil is je stem al mooi meegenomen.”

De toekomst van Nederland zal in ieder geval een nieuw Sef album kennen. Daarnaast begint hij, een dag na zijn albumrelease, met een tour. Falco Benz, de toetsenist van onder meer Benny Sings zal hem bijstaan tijdens zijn landelijke tour. In principe is dit de huidige setting van zijn live optreden, alleen komt Falco Benz met zijn arsenaal aan synthesizers waardoor het toch een compleet andere belevenis zal worden dan voorheen. Sef’s album ligt sinds afgelopen vrijdag op elke digitale verkoopplank die jij je maar kunt voorstellen.

TEKST: Lens Armstrong
BEELD: Sybren Tieleman