IMG_1512-2

Sevn Alias – de Kroonprins is klaar voor zijn eigen Koninkrijk

De eerste keer dat ik Sevn Alias sprak stond er een ander persoon voor me dan nu. In twee jaar tijd is zijn carriere ge-explodeerd. Alias werd toentertijd door iedereen en z’n moeder getipt; hij was de next best. De belofte. De kroonprins.

Als we in Nederland ergens goed in zijn, is het dingen ophypen. Voetballers worden op hun 18e al beschreven als de volgende Bergkamp en we bestempelen Verstappen als de beste autocoureur die ooit heeft gereden. Dat is in muziek niet anders.

Je hebt maar een paar goed ontvangen tracks nodig en mensen zien je als veelbelovend; die belofte inlossen is echter een tweede. Dat is bij Sevn Alias niet het geval; de kroonprins ontpopte zich als de brug tussen trap en mainstream, met hevige successen in beide genres zonder daarin concessies te doen. De kroonprins heeft inmiddels zijn status bevestigd, nu heeft hij zijn ogen gericht op een eigen koninkrijk.

IMG_1482-2

In de afgelopen twee jaar is er veel gebeurd met het leven, de carriere en de persoon Sevn Alias. Hij bracht twee albums uit, scoorde een #1 hit met ‘Gass’, en werd in mum van tijd een house-hold name. Twee albums, ja. ‘Picasso’ in oktober van dit jaar en ‘Trap Grammy’ een jaar eerder.

Aan die twee albums gingen twee compleet verschillende processen vooraf, zo bevestigt Alias. “Ik heb meer de tijd genomen. Meer gezien, meer ervaren en dus ook meer om over te praten. Na ‘Trap Grammy’ voelde ik niet echt druk, maar dingen waren niet meer nieuw. Het is misschien gek om te zeggen, maar ik heb alles wel zo’n beetje meegemaakt in die twee jaar.”

Sevn liegt niet. Sinds we hem als één van de eersten interviewden is zijn carriere ontploft. Zijn 101barz sessies ontpopten zich tot moderne klassiekers, pakte gouden en zilveren platen om de week en – niet onbelangrijk – bracht met ‘Gass’ de meest bekeken Nederlandstalige video ooit uit: en dat op zijn negentiende.

Druk
Daarbij kwam druk. Sevn werd gebombardeerd tot hét talent van Nederland; maar zo ervoer hij dat zelf niet. “Ik voelde geen druk. Juist niet. Ik denk dat je dat al hoorde aan ‘Trap Grammy’. Mensen verwachtten een trap trap album, maar ik gebruikte het om mensen meer van mezelf te laten zien wat ze van me verwachten. Ik stelde mezelf volwassener op dan tevoren. Dat deed ik zodat mensen nu tracks als ‘In Amsterdam’ zouden begrijpen; het was een opwarmer voor ‘Picasso’.

“Ik moest bijna opnieuw leren rappen.”

Wat heel veel mensen vergeten is dat deze twee jaar niet makkelijk waren voor Sevn. Tijdens het maken van ‘Trap Grammy’ was Sevn nog in een herstelfase van meerdere operaties die zijn belangrijkste instrument aantastte: zijn stem. “Ik heb toentertijd kaakoperaties gehad, een nieuwe tand laten zetten. Je gaat dan anders praten, je mond gaat anders bewegen. Je moet bijna opnieuw leren rappen.” Voor Sevn voelde het aan als een gitarist die na jaren dezelfde Gibson gebruikt te hebben opeens een switch maakt naar een ander merk en model. “Ik had pas net een beetje ontdekt hoe ik het beste verstaan was en hoe ik het beste klonk, na die operatie was het alsof er op reset gedrukt was.”

Rotterdam Airlines
Die reset heeft echter goed uitgepakt voor Alias. Hij is nog diverser en daar is ‘Picasso’ het bewijs van. Het is zijn tweede en laatste album onder Rotterdam Airlines, dat hem als youngin’ een kans gaf om zichzelf te ontwikkelen.

Veel mensen zetten hun vraagtekens bij het vertrek van Sevn – echter gaf hij in zijn eerste interview met ons al aan dat Rotterdam Airlines nooit meer dan een tussenstap zou zijn. Uit ons vorige gesprek:

“Getekend bij Rotterdam Airlines is hij echter niet volledig, zo beaamt hij. Zij waren gewoon als één van de eersten die op zijn wave sprongen – een album zou dan ook niet via Rotterdam Airlines uitkomen. “Dat is niet de bedoeling. We zoeken een groter label om zulke dingen te pushen, maar het beginstadium is daar. Het is een goede plek om te werken, om jezelf te vinden. Nu werken we aan een project. Ik weet niet of het een EP of mixtape gaat worden – we hebben ook wat aanbiedingen gekregen om die plaat bij grotere partijen uit te brengen. Dat zijn we nu aan het overwegen.”

Het was nooit de bedoeling dat Sevn er een album zou uitbrengen; laat staan twee. Het is dan ook logisch dat hij nu kiest voor zijn eigen pad. “Het werkte gewoon. Ik heb er veel geleerd – mensen die me pas een jaartje kennen die zullen waarschijnlijk niet begrijpen waarom ik weg ga. Zij zoeken een sensatie, maar die is er niet. Het was een goede plek om te leren”

Als ik de vergelijking trek met een voetballer die bewust bij een kleinere club speelt om de meeste ervaring te garanderen, neemt de rapper uit Almere het een stapje verder. “Wat zijn de twee populairste clubs ter wereld? Real Madrid en Barcelona. Die clubs zijn geweldig – maar waarom gaat Neymar weg? Hij vind het daar leuker, er is meer geld – of hij is daar uitgeleerd en wil nu op eigen benen de superster worden die hij is.”

1OAK
Onderdeel van zijn eigen succesverhaal is 1OAK – een naam die je ongetwijfeld voorbij hebt zien komen als je Sevn volgt. Zijn eigen collectief, label en publishingfonds. “Ik zie gewoon boys waarvan ik denk dat ze bepaalde stappen moeten maken die ze zelf niet maken, waardoor ze weer fout gaan.” Het is tof om te zien dat Sevn zich inzet voor ze jongens; als een jongere versie van Ali B neemt hij ze onder zijn hoede. “Een youngboy moet een andere youngboy laten zien hoe hij alles eruit kan halen; dat komt het beste binnen.”

IMG_1506-2

Wat hij precies van plan is met 1Oak houdt hij nog even onder de covers. Dat er iets groots aan zit te komen, staat vast. Het moet het begin zijn van zijn eigen imperium; een imperium waarmee hij jong talent een kans geeft. Onlangs gaf Sevn zijn vader een auto cadeau – bevestigend voor zijn manier van leven, aldus Alias. “Dat voelde zo goed. Dat is waar ik het voor doe. Dit is zoveel beter dan geld uitgeven aan flessen, of aan riemen.” Sevn wil daarnaast zich inzetten voor de jeugd in zijn buurt. “Een plek waar ze kunnen hangen; los van 1Oak, gewoon, voor de buurt. Maar geen standaard buurthuis. Een plek die inspireert”

UK Influences
Als er één land lekker gaat, is het de UK qua muziek. Ze zijn zowel op trap als mainstream adoption en dat is te merken aan de Nederlandse muziek; in hiphop zijn nog nooit zoveel UK invloeden als nu. Sevn was een voorloper op dat gebied, Luister maar eens naar één van zijn eerste doorbraakhits, ‘Mrowen’. Sevn rapt de helft van zijn verse al in het Engels en heeft de afgelopen jaren niet onder stoelen of banken gestoken dat hij inspiratie opdoet uit het land. Een Engelstalige ‘Gass’ remix zou elk moment uit kunnen komen en Sevn leek de afgelopen tijd wel elk weekend in de Engelse hoofdstad te vinden.

“Ik weet het zeker: ik kan meedraaien met de UK.”

“Ik weet niet man. Het is part of wie ik ben. Wat ik zelf luister, waar ik mezelf mee associeer – wat ik zelf rap. Ik probeer ze niet na te doen, ik ben ze. Ik ben daar met ze, leef de cultuur. M’n uitspraak gaat ook echt vooruit; dat zeggen ze daar ook tegen me. Ik heb ambities om Engelstalig te doen. Hele voorzichtige ambities. Ik maak er geen prioriteit van, maar het gebeurt gewoon. Ik weet het zeker: ik kan meedraaien daar. Dus we gaan het binnenkort proberen, kijken hoe het uitpakt.”

Bruggen Bouwen
Tot die tijd focust hij zich echter op Nederland. Volgens Sevn is hij onderdeel van de generatie die het verschil echt moeten gaan maken. “De game evolueert, deze generatie zijn de bruggenbouwers.” Het succes op YouTube van ‘Gass’ en ‘Habiba’ draagt daar aan bij, net als de records van Broederliefde en de following van Lil Kleine. De volgende brug voor Sevn is duidelijk – de grenzen over. “Er wordt al gefokt tussen NL en London, zelfde met NL en Frankrijk. Het is alleen die taal man, die vinden ze verschrikkelijk, maar qua muziek willen ze allemaal met ons fokken.”

Hij wijst als voorbeeld van de groei van hiphop de memes aan, die voornamelijk beginnen in de hiphopgame. “We evolueren constant. Dat rappers meer zingen, de dansjes bij elke track; dat zorgt ervoor dat we groeien. Meer mensen bereiken. De radio overnemen. We hebben dat nodig om echt de dominantste genre in Nederland te worden – dat we dat gaan worden, staat vast.”

Tekst: Yannick de Keijzer
Beeld: Sybren Tieleman