Two_Zwarte_Piet

Sinterklaasjournaal stopt met gekleurde pieten

Sinds een paar jaar geleden is de zwarte pieten discussie een issue waarvan je ieder jaar hoopt dat hij eindelijk voorbij is. Vorig jaar was het eerste officiële jaar dat de traditionele zwarte pieten een grote metamorfose ondergingen, wat zorgde voor heel wat onrust bij de mensen die zich vast blijven houden aan de oude tradities. Willemijn Francissen, mediadirecteur van de NTR, meldde vandaag dat de pieten van vorig jaar niet meer terugkeren omdat ze “niet bij de traditie pasten en niet leuk genoeg waren”.

Hoe ze er dit jaar wel uit gaan zien wilt ze nog niet zeggen. Ze liet echter wel los dat de pieten nou eenmaal door schoorstenen moven, waardoor ze roet op hun gezicht krijgen. Grote kans dus dat we dit jaar gewoon de traditionele pieten te zien krijgen op het sinterklaasjournaal.

Zo laten ze zien dat ze het op hun eigen manier willen aanpakken, zonder dat de politiek ze beïnvloedt. Francissen verklapte ook dat ze al jaren veranderingen aanbrengen op de pieten, zonder dat iemand het door had. Een voorbeeld hiervan is dat de rode lippen en gouden oorbellen weg zijn gehaald, zonder dat iemand er over begon. Ze benoemde hierbij ook het genderissue van de NS, waarbij de klassieke ‘Dames en heren’ naar ‘Beste reizigers’ is veranderd. “Als ze het stilletjes hadden ingevoerd, had je er misschien niemand over gehoord.” en misschien is dit ook waar. Wat opvallend is is dat er dus weer een nieuw tegengeluid is wat juist voor de traditionele pieten stemt, iets wat het hele probleem weer leven geeft. Het lijkt er dus op dat we voorlopig nog niet van de discussie af zijn.