Sanderson Farm

Sommige ‘biologische’ kippen bevatten ketamine

Sanderson Farms, de derde grootste kippenproducent in de VS, heeft zich nooit voorgedaan als een bedrijf dat tegen het voeren van antibiotica aan vogels is. In een van zijn recente reclamecampagnes exposed het zelfs de bedrijven die dit wel doen door te stellen dat bedrijven dit alleen verkondigen om meer geld voor hun product te vragen. De commercial eindigt met Sanderson’s tagline, ‘100% Natural’, die volgens een nieuwe rechtszaak 100 procent bullshit is. 

In de verrassend vermakelijke lawsuit beweren the Organic Consumers Association, Friends of the Earth en Center for Food Safety dat de kip van Sanderson Farms een aantal beslist onnatuurlijke ingrediënten bevat, waaronder amoxicilline, penicilline en diverse andere antibiotica, groeihormonen, prednison en andere Steroïden, pesticiden en andere stoffen, waaronder Ketamine. Ja, Ketamine, het medicijn dat artsen gebruiken als verdovingsmiddel tijdens operaties en als pijnbestrijdingsmiddel voor mensen en dieren.

De rechtszaak is gebaseerd op routine testresultaten van de USDA Food Safety and Inspection Service. In 2015 en 2016, toen inspecteurs steekproeven en pluimvee in Sanderson Chicken-faciliteiten in vijf staten testten, vonden ze een aantal “residuen die niet 100 procent natuurlijk zijn”. Na 69 inspecties bevatte 33 procent van de monsters sporen van antibiotica, steroïden, hormonen en pesticiden. Ketamine werd gedetecteerd in negen Sanderson monsters van faciliteiten in vijf staten.

“Sanderson’s ‘100% Natural’ marketing- en reclame-regeling suggereert op een valse en misleidende manier dat consumenten niets anders dan kippen eten, en zeker geen synthetische drugs of andere chemicaliën,” aldus de rechtszaak. Sanderson is onder eigen naam of onder andere merken in de meeste grote supermarkten verkocht. Het bedrijf biedt ook kip aan restaurants, waaronder Dairy Queen and Chili’s, en Darden Restaurants, de moedermaatschappij van Olive Tuin en Longhorn Steakhouse, onder anderen. “Sanderson’s advertising claims are egregiously misleading to consumers, and unfair to competitors,” zegt Ronnie Cummins, de internationale directeur van de Organic Consumers Association in een verklaring.

Sanderson heeft toegegeven dat er antibiotica gebruikt wordt bij het grootbrengen van pluimvee, hoewel zijn advertenties – inclusief de mannen in de supermarkt – beweren dat alle kippen “antibioticavrij” moeten zijn voordat ze de boerderij verlaten. “There is not any credible science that leads us to believe we’re causing antibiotic resistance in humans”, vertelde Lampkin Butts, de zogenaamde chief operating officer van Sanderson, aan de New York Times. “Our judicious use of antibiotics is to keep chickens healthy and prevent disease, not for growth promotion.” Hij stelt vast dat deze “100% natuurlijke” advertenties gericht zijn op klanten die “luisteren naar feiten en redenen” en begrijpen waarom het bedrijf niet antibioticavrij is.

Dat is niet goed genoeg voor de eisers die deze procedure hebben ingediend om Sanderson aansprakelijk te stellen voor de consumenten, om toe te geven dat zij valse reclame gebruikt om zijn pluimveeproducten te verkopen en te betalen voor een advertentiecampagne om die 100 procent natuurlijke misvatting te corrigeren. ”

“Sanderson Farms does not administer the antibiotics, other chemicals and pesticides, or ‘other pharmaceuticals’ listed in the complaint with one exception”, vertelde het bedrijf Bloomberg in een verklaring. “Our veterinarians do from time to time prescribe penicillin in FDA approved doses to treat sick flocks.”

Source: Munchies