Eline_various (3 of 7)

Soultrash is hongerig voor perfectie

Liefhebbers van Nederlandse hiphop zagen afgelopen jaren een interessante ontwikkeling geschieden. Het genre werd groter, meer divers en iedereen – van de Haagse Schilderswijk tot Het Gooische Bussum – zingt liedjes van Nederlandse hiphopartiesten mee.

Dat is niet gek. Muziek staat niet stil. Maar toch. Als je vroeger alleen keihard ging op de harde grimebeats van Zwart Licht of helemaal gek werd als Winne’s Top 3 MC begon te spelen, dan moet je tegenwoordig steeds beter zoeken waar je het vinden kan.

Dat komt ook door de enorme hoeveelheid singles, ep’s en albums die er tegenwoordig door Nederlandse urbanartiesten de wereld in worden geslingerd. Elke vrijdag is het wel weer raak.

strip

Wie zich daar weinig van aantrekken, zijn Lost, T-Milan, Blok, Bri All1ne, Jeremy Stoep en CRZE aka Soultrash. Al een kleine twee jaar maken ze muziek in deze formatie en toch kwam onlangs pas hun debuut-ep: STRICTLYFYAH uit. In een gamewinkel in Amsterdam en later bij hun vrienden van restaurant Smaakversterker vertellen de jongens van Soultrash over hun debuut-ep, hun relatie met Zwart Licht en hun drang naar perfectie.

Soultrash is nooit gepland. Het is nooit bedoeld om met z’n allen in het voorprogramma te staan van Zwart Licht en toch gebeurde het. “We kwamen samen omdat we elkaar hard vonden”, vertelt Bri All1ne, een van de producers en de dj van Soultrash. ,,En omdat het plan was om samen de ep van Lost te maken. Dat zijn we nog steeds, maar onderweg zijn we meer gaan doen.”

Grote Prijs

Dat kun je wel zeggen. De jongens begonnen zo’n twee jaar geleden de krachten te bundelen in de vorm van Soultrash. Nog geen jaar later wisten ze de Grote Prijs te winnen in de categorie hiphop. Aan het winnen van die prijs zaten nog wat extraatjes verbonden: zo waren ze uitgenodigd te komen optreden op het rondreizende muziekfestival Popronde en gingen ze met onder andere Winne om de tafel om de act nog verder bij te schaven.

Die zogezegd ‘gewonnen optredens’ waren ook bedoeld om op dat punt beter te worden.  Wie al eens zo’n liveshow van Soultrash heeft gezien, weet dat het daar wel goed mee zit. De jongens rappen niet over eigen vocalen en er is duidelijk nagedacht over wat ze op de planken willen laten zien. “Maar op sommige vlakken waren we echt nog rookies,” vertelt rapper Lost.

Eline_various (7 of 7)

Waar wel aan gewerkt kon worden, was bijvoorbeeld de marketing en distributie van de rapgroep. “Hoe breng je iets uit? Wie benader je daarvoor?,” aldus Lost. Hiervoor kregen ze onder andere hulp van Winne.

Maar een andere koning, of beter gezegd groep van koningen uit de Nederlandse hiphop, heeft nog wel een grotere rol gespeeld in de ontwikkeling van Soultrash: Zwart Licht. Als je de jongens voor het eerst hoort, kan je niet anders dan enige gelijkenissen met de Amsterdamse hiphopgroep trekken. Allebei zijn het groepen in een klimaat dat vooral soloartiesten naar voren brengt. Zowel Zwart Licht en Soultrash hebben roots in de Bijlmer liggen. En beiden bepalen hun eigen tempo. Of dit nou verstandig is of niet.

Het was dan ook niet gek Soultrash door Zwart Licht werd gevraagd om te openen voor Zwart Licht’s showcase afgelopen ADE.

“Dat vind ik gewoon heel hard. Dat guys naar wie je zo opkijkt, waardering hebben voor datgene wat jij doet zoals jij ook waardering hebt voor datgene wat hun doen. Zwart Licht geeft onbedoelde inspiratie,” laat Lost weten. “Als young boys keken we tegen hun op. Als jij iemand heel hard vind. Onbedoeld of bedoeld, je neemt zulke dingen gewoon mee.”

Kwaliteitsdrempel

Soultrash is als groep wel twee keer zo groot als Zwart Licht. Bri All1ne, Jeremy Stoep, CRZE en T-Milan zorgen bij het hiphopcollectief voor de beats. T-Milan rapt ook. Samen met Lost en Blok stond hij op de verschrikkelijke banger Badman a Roll Out. Dat is bij uitzondering, meestal rappen er hooguit twee en vaak genoeg ook maar een iemand over de producties. Iets wat voor verfrissing zorgt. ,,Op de nieuwe plaat staan ook weer solonummers”, aldus Bri.

img120

“De kwaliteitsdrempel ligt bij ons gewoon heel hoog,” vertelt Lost. “In een collectief is het altijd belangrijk dat je de beste tracks maakt. Ten koste van jezelf als individu. Dus als ik hier een zinnetje op ga doen en dat zinnetje zorgt er uiteindelijk voor dat die track gewoon beter wordt. Waarom niet?” Blok haakt in: “We zijn ook broeders. Je moet dat soort dingen van elkaar aan kunnen nemen.”

Dat moet ook bijna wel als je ziet wat de jongens allemaal zelf doen voor hun project. De groep die zeer divers is: bestaat uit studenten, een bakker maar ook een bibliotheekmedewerker, is niet getekend bij een label en dus brengen ze hun eigen muziek uit. En ook aan de creatieve kant werken ze zelf. Zo is producer Jeremy Stoep tevens verantwoordelijk voor de cover-art van de STRICTLYFYAH EP.

De aanwezigheid van Soultrash bevestigt – zo niet voor de zoveelste keer – de creativiteit die de Amsterdamse wijk de Bijlmer heeft voortgebracht en blijft brengen. Soultrash werkten al eerder met SMIB-leden Ray Fuego en GHQST, maar weet totaal iets anders en weer heel iets nieuws op tafel te brengen.


Tekst: Joost Baumgardt

Foto’s: Vincent King