Screen Shot 2014-08-27 at 16.35.38

We spraken Youp Wehnes, de maker van het originele artwork van Travi$ Scott’s ‘Days Before Rodeo’

Afgelopen week verscheen Travis Scott met een gratis album ‘Days Before Rodeo’, zijn langverwachte opvolger van ‘Owl Pharaoh’ en tevens voorbode van ‘Rodeo’, het debuut album dat ondertussen het levenslicht heeft gezien. De mixtape was één banger-festijn en we moeten tot de conclusie komen dat Travis Scott het toch weer heeft geflikt. Maar there’s more to it: het artwork van ‘Days Before Rodeo’ is een foto gemaakt op Appelsap, en komt oorspronkelijk van de hand van Nederland’s own Youp Wehnes. Ik sprak hem aan de telefoon.

Kan je uitleggen wie je bent en wat je doet?
Mijn naam is Youp Wehnes en ik ben 19 jaar. Ik woon op Texel en studeer aan het Media College. Daarnaast ben ik freelance grafisch designer.

Hoe omschrijf je jouw stijl?
Heel experimenteel, ik probeer altijd dingen te maken die je normaal nooit ziet.

Wat is er de afgelopen week precies gebeurd?
Op 12 augustus dacht ik dat het wel tof zou zijn om een fan artwork voor Travis Scott te maken, aangezien zijn project bijna zou uitkomen. Ik kwam een foto van zijn Appelsap optreden tegen en die vond ik wel tof. Vervolgens heb ik er een heel design om heen gebouwd en online gezet. De volgende ochtend tweette Travis Scott precies de zelfde foto. Zelfde kleur, zelfde font, alles. Alleen de titel wat anders geplaatst. En hij kondigde erbij aan dat het de cover voor zijn nieuwe mixtape zou zijn.

on4irjvgltp0dft09zfa

Wat was je eerste reactie?
Ik dacht: shit man, waarom doen ze het zo? Zonder enig contact met me op te nemen? Het zou een grote opdracht voor me geweest zijn. Nu is het gewoon gestolen, ze hadden zelfs m’n tag weggehaald. Ik dacht gewoon: zo respectloos ga je niet om met de creatieve jeugd.

Verschilt dat met je reactie nu?
Ik kan het nu wel waarderen voor wat het is. Het is wel een compliment eigenlijk, ik bedoel van Travis Scott zou het niet gebruiken als hij het niet tof zou vinden. Een pluim voor mijn werk dus.

Maar als er zo iets gebeurd voelt het dan ook echt of jij het hebt gemaakt?
Om eerlijk te zijn niet. Kijk, hij kon het gewoon pakken, maar geef me dan op z’n minst credits, dan weet iedereen ook meteen wie het heeft gemaakt. Nu weet niemand dat ik de originele cover heb gemaakt.

Ik had het laatst met een vriend over of Travis Scott het nou wel of niet had gestolen, hierbij hadden we het vooral over het feit dat het toch zijn foto is. Vind jij dat hij het 100 procent heeft gestolen?
Die foto is gemaakt door Joël Frijhoff en hij had er ook geen problemen mee dat ik die foto gebruikte. Het is zeker zijn foto, maar kom op ik heb dat hele concept bedacht en dat design uitgewerkt.

Denk je dat dit toch deuren voor je kan open maken?
Ja zeker! Ik merk het nu al, alle comments op Instagram dat ze het artwork tof vinden en ik ben ook al benaderd voor nieuwe opdrachten.

Kan je vertellen hoe je begonnen bent?
Ik had een computer met photoshop erop. Daar ging ik dan een beetje mee kloten, dingen uitproberen. Maar dat was de hobby fase, de laatste 2 jaar is het balletje gaan rollen en heb ik veel freelance opdrachten gekregen. De eerste grote was voor Daily Paper, Ik heb toen een animatie lookbook gemaakt. Die sloeg zo goed aan dat ik de teaser voor Appelsap mocht maken

Wie zijn jouw voorbeelden?
Één van m’n grootste voorbeelden is Virgil Abloh. Hij werkt bij Donda, het bedrijf van Kanye West. Hij zit achter Pyrex en Off White. (leuk feitje) en volgt mij via Instagram. Ik heb hem het design van days before rodeo toegestuurd, misschien is het zo bij Travis Scott terecht gekomen.

Wat vind je eigenlijk van ‘Days Before Rodeo’?
Echt super hard! Hij is altijd innovatief. Wat hij doet met muziek streef ik ook naar toe met mijn designs. Nieuwe richtingen inslaan en altijd vooruitstrevend zijn

Nog favo’s?
‘Skyfall’ en ‘Mamacita’ vind ik echt belachelijk hard

Wat vind jij het tofste artwork ooit gemaakt Youp?
Deze van Taurean Roye (Last Night In Paris)

lastnightinparis

Van wie krijgt Youp Wehnes opdrachten over 5 jaar?
Hopelijk een officiële opdracht van Travis Scott. Daarnaast hoop ik veel internationaal te werken. En werken met Kanye west zou echt een droom zijn die uitkwam.

Beluister hier het album.

En dit is trouwens Youp zijn supertoffe site waar je nog veel meer werk van hem kan checken. Doe het als je weet wat goed voor je is.