duis-moppie-5

Deze straattaal woorden moet je anno 2019 echt kennen #1

Mocht je niet helemaal mee komen in de huidige straattaal, maar vriendelijk lachen als iemand ‘kwijt gaan’ zegt zonder dat je enig idee hebt wat ze bedoelen of mee wil komen met de jeugd van nu, let dan even op. We hebben vandaag de meest voorkomende lingo uiteengezet, zodat je de volgende keer als iemand je ams noemt je niet met een bek vol tanden staat.

Ams
Ams is een woord afgeleid uit het sranang tongo- de taal die naast de nationale voertaal in Suriname wordt gesproken. ‘Ams’ is het woordje ‘sma’ maar dan omgedraaid, en betekent vrouw of meisje.

Kwijt gaan
‘Kwijt gaan’ wordt over het algemeen in positieve context gebruikt. Wanneer iets kwijt gaat is het vaak unheard, vernieuwend en innoverend. Bijvoorbeeld Deze beat gaat kwijt of haar outje gaat kwijt.

Maar dit kan ook betekenen dat je een venue of locatie verlaat, bijvoorbeeld Ey boys kom kwijt. Ook te vervangen met get gaan.

Get gaan
‘Get gaan’ betekent over het algemeen verlaten, maar kan ook gebruikt worden als je iemand op een minder vriendelijke manier wil wegsturen bijvoorbeeld Ga get man!

Nek die
Wanneer je je ergens in kan herkennen of iemand een situatie omschrijft waar jij dezelfde ervaringen mee hebt, zeg je nek die. Afgeleid van ‘dat ken ik‘ alleen is ken net zoals veel woorden omgedraaid of zijn er letters omgewisseld.

Loeven
Ook weer een woordje  met omgewisselde letters is ‘loeven’, aldus ‘voelen’. Met loeven wordt niet per sé de zintuigelijke waarneming bedoeld, maar eerder dat je iets  in zekere zin bewonderd of mooi vind. Bijv. Ik loev die patta of ik loev die tune

Bedeien
Papiaments is de taal die wordt gesproken op de ABC-eilanden, en dat is ook waar het woord ‘bedeien’ vandaan komt. Bedei betekent namelijk ‘uitleggen’, wanneer je iemand bedeid laat je eigenlijk weten dat je niet op je mondje bent gevallen en heeft een dreigende toon.

Wollah
Zoals veel straattaal is wollah afgeleid uit de mena-culture (Middle-Eastern/Northern Africa), met het woordje ‘wollah’ maak je een belofte waarin je Allah je getuige is. De betekenis is in werkelijkheid veel complexer omdat het een “spreuk” is uit de Islaam.

Check ons tweede straattaal woorden uitleg hier of hier.
Of ons Surinaamse en Marokaanse straattaal uitleg.