Young-Thug-Main-Pub-Photo-2-Richard-Martin

‘Super Slimey’ is Atlanta’s eigen Watch the Throne – dit is waarom

Als een donderslag bij heldere hemel was daar opeens ‘Super Slimey.’ Het gezamenlijke project van twee van de grootste namen ooit voortgebracht door Atlanta: Future en Young Thug.

De twee iconen groeiden amper twintig minuten van elkaar op, hadden dezelfde gemeenschappelijke vrienden en zijn mede-verantwoordelijk voor het krankzinnige succes van producer Metro Boomin (en andersom). Ze zijn vaak te horen op dezelfde albums, maar staan dan niet op dezelfde tracks. Het was lange tijd alsof de twee rappers in verschillende dimensies leefden die eenzelfde tijdlijn bewandelden: ontzettend dichtbij, maar tegelijkertijd ontzettend ver weg van elkaar.

Maar, als een twisted aflevering van Rick & Morty, versprongen de dimensies plotsklaps op 20 oktober. Daar was opeens ‘Super Slimey’. Een compleet, gezamenlijk project van twee van de grootste namen uit argueably de grootste stad in hiphop anno 2017. De mixtape is pas enkele dagen uit, maar we weten nu al: het is een bekroning op de cultuur die Atlanta heeft voortgebracht.

We gaan nog zelfs een stap verder: ‘Super Slimey’ is misschien wel Atlanta’s eigen Watch The Throne. Dat klinkt far-reaching. Uiteraard; de magnitude en global impact die ‘Watch The Throne’ teweeg bracht is met niks te vergelijken. Wij hebben het meer over de impact die een plaat heeft op de cultuur, op de uitvoerende artiesten en op wat zij vertegenwoordigen.

Young Thug en Future zijn populairder dan ooit


In de tijd dat Kanye West en Jay-Z ‘Watch The Throne’ maakten waren zij on top. Kanye werd dankzij ‘WTT’ de rapper met de meeste Grammy’s ooit, om maar een voorbeeld te geven. Als je nu een top 5 zou moeten maken van de meest relevante rappers anno nu, dan is het vrijwel onmogelijk om daar Future en Young Thug niet in op te nemen. Sterker nog: dat is Blasphemy. ‘Super Slimey’ is een beetje alsof Cristiano Ronaldo en Messi opeens samen in een team spelen. Beter dan dit ga je ze vrijwel niet vinden.


Het is bij lange na niet altijd koek en ei geweest tussen de uitvoerende artiesten

Dat er überhaupt een ‘Super Slimey’ bestaat, is een klein wonder te noemen. Nog niet al te lang geleden konden Future en Thugger absoluut niet door één deur. Het maakte ze niet uit dat ze praktisch naast elkaar opgroeiden, toen Metro Boomin (die helaas niet te horen is op ‘Super Slimey’) uitsprak dat teveel rappers als Future wilden zijn. Rappers brachten veel meer muziek uit, maar de kwaliteit lag daarvan vaak laag. Thugger voelde zich aangesproken en wat volgde was een maandenlang durende Twitterbeef tussen Thugger, Metro en Future. Gelukkig waaide dit over, met als eindresultaat een gezamenlijk album van twee giganten.

Er is niet één duidelijke lijn te spotten

Tijdens het maken van ‘Watch The Throne’ werden er tientallen producers van over de hele wereld betrokken. Het album werd opgenomen in o.a. Australië, Hawaii, Parijs, New York en Londen. Dat is bij ‘Super Slimey’ niet het geval, maar het geheel is net zo wispelturig – in a good way – als WTT. Daarnaast koos ‘WTT’ ervoor om veel gebruik te maken van guest featurings. ‘Super Slimey’ doet dat niet; op het album is maar één featuring te spotten: Offset maakt zijn opwachting op ‘Patek Water’. Een duidelijk gevalletje less is more: de featuring is zo hard, dat andere featurings principieel overbodig zijn.

Kortom: ‘Super Slimey’ is de bekroning van waar Atlanta de laatste jaren keihard aan heeft gewerkt; de meest toonaangevende hiphop stad zijn ter wereld.