nigerian barbie

Taofick Okoya kon geen donkere Barbie kopen in Nigeria dus besloot hij zelf poppen te gaan maken

In 2007 was Taofick Okoya op zoek naar een cadeau voor zijn nichtje, tot zijn grote verbazing kwam hij erachter dat hij in Nigeria niet 1, 2, 3 aan een donkere Barbiepop kon komen. Wat vrij opmerkelijk is, aangezien het belangrijk is dat jonge kinderen kunnen spelen met toys waar zij zich mee kunnen identificeren. Mattel verkoopt wel donkere Barbies, maar helaas niet in de regio. Best gek, je zou toch denken dat ze donkere Barbies verkopen in het land met de grootste populatie in Afrika.

Anyway, vandaar dat Taofick deed wat iedere goede oom zou doen – hij besloot om zijn eigen assortiment aan poppen te laten maken. Over een gat in de markt gesproken:

Er zijn twee uitvoeringen; de Koninginnen van Afrika en de Naija Prinsessen. De Queens komen met hele mooie traditionele Nigeriaanse accessoires; iedere set representeert een andere Afrikaanse tribe (Igbo, Yoruba en Hausa). Naast de verscheidenheid heeft het assortiment nog een pluspuntje; de prijs. De poppen zijn te koop voor 4,50 Dollar, dit is minder dan de helft van de prijs die men betaalt voor een originele Barbie. Dit maakt de poppen zo populair dat er zo’n 9.000 poppen per maand verkocht worden – trouwens niet alleen in Nigeria. Dat de business booming is blijkt wel uit het gegeven dat de pop zelfs emigreert naar continenten als Europa en Zuid-Amerika.

Aan Elle Magazine verteld Taofick dat het belang van speelgoed voor kinderen niet onderschat kan worden, zo zou het een grotere influencer zijn dan dat wij in eerste instantie denken. Aan The Daily Mail vertelt Taofick dat hij denkt dat Nigeriaanse meisjes, omringd door witte Barbie-poppen, een bepaalde noodzaak voelen om te willen voldoen aan westerse schoonheidsnormen, in plaats van trots te zijn op hun eigen voorkomen. De 43-jarige heeft ook een dochter en voelt zich er verantwoordelijk voor dat zij zich comfortabel voelt in haar eigen huid. Er moet dus een omgeving gecreëerd worden waarin de meisjes zichzelf accepteren:”Het wordt een gebruikelijke manier van denken, dus ik dacht dat ik hen met mijn poppen kan leren hoe mooi de Nigeriaanse cultuur is”. De trotse vader heeft één van zijn poppen naar haar vernoemd – Azeezah.

Het assortiment tekent zich door de poppen die niet voldoen aan de gebruikelijke standaard – zo zijn ze bijvoorbeeld niet alleen maar dun. Toch blijken deze poppen veel minder populair te zijn. Daarom hoopt hij het grote publiek de diversiteit langzaam maar zeker eens te laten omarmen – we zien er nu eenmaal allemaal anders uit. Taofick spreekt zich hiermee uit tegen generalisatie: “Wat echt frustrerend is, is de generalisatie dat alle Afrikanen er op een bepaalde manier uit moeten zien of van een bepaalde kleur zijn. Er zijn slanke Afrikanen, plus-size Afrikanen, donkere Afrikanen, lichte Afrikanen, Afrikanen met een platte neus en Afrikanen met een spitsneus. We zullen ons best doen om de diversiteit van de Afrikaan zo veel mogelijk te vertegenwoordigen”. Het gehele assortiment kun je hier bekijken.

Source: TheLadBible