Trumpke

Trump deelde ‘meest geheime informatie’ van de VS met Rusland

Donald Trump bevindt zich in de hoek waar de klappen vallen. Begin vorige week ontsloeg de President van de VS de directeur van de FBI om dubieuze redenen, deze week kwam aan het licht dat de Donald staatsgeheimen heeft gedeeld met de Russen. Niet zomaar staatsgeheimen, maar de meest geheime informatie waar Amerika over beschikt.

Trump deed de geheime uit de doeken tijdens een gesprek met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Trump schepte op over het feit dat hij ‘de beste informatie’ krijgt, waarna hij de geheime informatie – over een terreurplan van IS – met de minister deelde.

Blijkbaar was Trump even vergeten dat het hier ging om de meest geheime info waar de VS over beschikt, informatie die zelfs met bondgenoten niet wordt gedeeld. Er zijn verschillende gradaties wat betreft het geheime karakter van inlichtingen. ‘Minst’ geheim is ‘vertrouwelijke informatie’, gevolgd door ‘geheime informatie’. De meest geheime informatie is ‘topgeheim’ en kan, wanneer geopenbaard, ernstige schade doen aan de VS.

De info die Trump aan Lavrov onthulde viel buiten deze categorieën en wordt ‘code word intelligence’ genoemd, hierover wordt doorgaans alleen over gesproken in codewoorden. Alleen de president, enkele hoge functionarissen in de regering en in de inlichtingendiensten zijn hiervan op de hoogte. En nu dus ook een Russische minister. Geen beste week voor de Donald.

BRON: Volkskrant.nl