Slaap

Twee keer slapen op een dag is beter dan één keer

Ben jij na een dag op school of werk ook helemaal kapot? Voelt het soms alsof je het even niet meer aan kan? Je bent niet de enige. Er is uit onderzoek gebleken dat twee keer slapen veel beter voor je is dan een lange nachtrust.

We horen al vanaf onze jeugd dat je nachtrust super belangrijk is. De bekende acht uur slaap die we als mens nodig hebben. Het blijkt dat niets minder waar is. Twee kortere dutjes verdeeld over een dag zijn veel beter. Volgens onderzoek blijkt dat veel beter bij ons natuurlijke ritme te passen. Antropologen hebben bewezen dat het heel normaal was om vroeger twee dutjes te doen. Wel hadden mensen vroeger geen banen en schooltijden waar ze zich aan moesten houden. Het was makkelijker om wanneer ze maar wilden even te tukken.

Psychiater Thomas Wehr kwam er 30 jaar geleden achter dat we van nature twee keer slapen. De psychiater zette een groep mensen 14 uur per dag in een donkere kamer. Na 3 weken ontwikkelden ze vanzelf het bimodale slaapritme. Dat betekent 4 uur slapen, 3 uur wakker zijn en dan weer 4 uur slapen.

Twee keer slapen maakt ons ook energieker en alerter. Je hebt geen last meer van een middagdip en je hoeft ‘s ochtends ook niet een uur lang op te starten. We weten niet of het helemaal in de hedendaagse planning past, maar het is zeker het proberen waard.