ontbijten spiegel ei

Vijf fabels over ontbijten explained

We hebben veel gebruiken wat ontbijten betreft, van jongs af aan wordt ons verteld dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Zelfs op basisscholen worden er jaarlijks ontbijt ochtenden gehouden op school. Maar is ontbijten echt zo belangrijk? Libelle vroeg het de dieëtiste Wendy Walrabenstein, die ook het boek ‘Food Body Mind’ heeft geschreven.

“Je moet altijd ontbijten”
“Nee, dat is niet zo. Het moet niet. Ontbijten heeft geen speciale invloed op je gezondheid.”

“Ontbijten helpt bij het afvallen”
“Ontbijten helpt niet bij het afvallen. Je hoeft dus niet te ontbijten. Het is wel zo dat wanneer je niet ontbijt, je meer zult eten tijdens de lunch. Maar als dat samen nog steeds betekent dat je minder eet, dan is dat bij het afvallen al winst. Voor een klein deel van de bevolking is het wel zo dat ontbijten helpt bij het afvallen, omdat deze mensen voor de lunch anders gaan snoepen.”
cooed-food-2103949

“Juices en smoothies zijn gezond”
“Met sapjes en smoothies moet je uitkijken. Smoothies zijn eigenlijk vloeibare calorieën en een juice is een uitgeperst product. Je gooit namelijk al het goede van het product weg. Alleen de suikers en sappen houd je over. Maar je hebt wel smoothies die goed voor je zijn. Dit zijn de varianten met veel groenten, waar veel vezels in zitten en weinig suikers. Het voordeel van de meeste smoothies is dat de vezels en alle goede stoffen behouden zijn. Maar let wel, we hebben als mensen de neiging om meer te nemen als iets vloeibaar is. We zouden nooit zoveel eten als we de ingrediënten los op ons bord geserveerd zouden krijgen. Dus drink met mate.”

“Mueslirepen zijn een prima ontbijt”
“Mensen denken vaak dat een reep een goed alternatief is voor een ‘echt’ ontbijt. Dat is zeker niet waar. Zo’n negen van de tien repen zijn bewerkt en zijn een slap aftreksel van wat een goed ontbijt zou moeten zijn. Er zitten voornamelijk suiker, vet en ongezonde stoffen (die je niet nodig hebt) in dit soort repen. Bovendien zitten er in veel repen noten. Dat is hartstikke goed maar ook daar kan je te veel van krijgen, noten zijn namelijk erg calorierijk. Je moet er een balans in zien te vinden.”
clear-glass-bottle-filled-with-broccoli-shake-1346347

“De tijd waarop je ontbijt is van invloed op jouw gezondheid”
“Ook onjuist! Het maakt namelijk niet uit op welk tijdstip je ontbijt. Je kunt bijvoorbeeld ook pas ontbijten als je honger hebt. In die zin is het persoonlijk welk tijdstip je prettig vindt voor het ontbijt, maar er is geen ‘goed’ of ‘fout’ tijdstip. Het is wel handig om je ontbijt klaar te hebben staan. Zoals een boterham, muesli of een papje. Zo grijp je minder snel naar ongezonde dingen op het moment dat je honger krijgt.”