livestream-video-webcast

Virtuele Muziekconcerten: Een Veiliger Alternatief

Toen de pandemie in maart definitief uitbrak, werden alle grote bijeenkomsten noodgedwongen geannuleerd. Muziekconcerten en festivals vormden daarop geen uitzondering. Een bittere pil voor de artiesten, die het grootste deel van hun inkomsten verdienen met tournees. Maar ook voor de concertzalen die de ruimtes niet meer konden opvullen en de nachtclubs die hun deuren moesten sluiten. En niet te vergeten voor de muziekliefhebbers die niet meer kunnen uitkijken naar een optreden van hun favoriete band of juist die onontdekte pareltjes.

Toch betekende dit niet het einde voor de muziek. Artiesten kwamen al snel met een alternatief, zodat ze hun muziek alsnog met de wereld kunnen delen. Via livestreams kunnen luisteraars thuis, in een veilige omgeving en zonder beperkingen, genieten van een intiem optreden of een bijzondere show.

Nieuwe mogelijkheden

Een mooi voorbeeld is het project United We Stream. Het project is ontstaan in Berlijn, om de gesloten nachtclubs een hart onder de riem te steken. Via een livestream vult elke club een volledig programma en bouwen de luisteraars thuis hun eigen club na. Inmiddels doen clubs uit 107 steden mee aan het project, van Kaapstad tot Moskou. Ook Amsterdam ontbreekt niet in dit rijtje.

De livestreams van United We Stream worden uitgezonden via Twitch en zijn in principe gratis. Een donatie is wel welkom. Naast Twitch worden ook vaak livestreams aangeboden op YouTube en op Instagram. Sommige livestreams kun je gratis volgen en voor sommige livestreams heb je een uniek toegangsticket nodig. Artiesten zijn nu ook voor een deel afhankelijk van de inkomsten via livestreams. Daartegenover staat dat jij weer kosten bespaart op vervoer en consumpties.

Het beroep van muzikant is nu eenmaal een creatief beroep. Het is dan ook geen verrassing dat de quarantaine creatieve ideeën oplevert. Zo gaf Jamie Cullum op 9 december een gratis pianoles via YouTube. Alle deelnemers leerden het kerstnummer ‘In The Bleak Midwinter’ spelen en zamelden hiermee geld in voor een goed doel. Aan deze virtuele pianoles deden maar liefst 2282 mensen mee. Dit leverde hen een vermelding op in het Guinness Book of Records voor ‘de grootste muziekles ooit gegeven’. 

Een livestream vanuit de woonkamer van je favoriete artiest is ook veel intiemer dan een groot evenement met duizenden bezoekers. Je ziet beroemdheden in hun persoonlijke omgeving, zonder opsmuk en showelementen. Zo gaf John Legend een concert vanuit zijn woonkamer, terwijl zijn vrouw Chrissy Teigen, gehuld in een handdoek, op de piano zat. Tijdens zijn optreden beantwoordde Chrissy Teigen vragen van luisteraars in de chatbox en gaf ze verzoekjes door.

Hoewel de concertzalen voor het grote publiek gesloten zijn, hoeven niet alle livestreams vanuit de huiskamer te worden uitgezonden. Qua locaties zijn de mogelijkheden in feite grenzeloos. Natuurlijk is het nog steeds mogelijk om een optreden te streamen vanuit bijvoorbeeld de Royal Albert Hall, zolang er maar geen publiek fysiek aanwezig is.  De afwezigheid van een groot publiek schept ook nieuwe mogelijkheden. Zo gaf Liam Gallagher op 5 december nog een concert vanop een boot op de Theems. Dua Lipa koos dan weer voor een groot magazijn, waar zij een show verzorgde met wisselende decors.

Ook op visueel vlak kan een virtueel concert dus een meerwaarde bieden. Bij een livestream zit je in principe altijd op de eerste rij. Vaak worden de livestreams ook voorzien van animaties en visuele effecten. En je krijgt decors te zien, waar je bij een groot evenement nooit aan gedacht zou hebben.

Veilig streamen

Voor virtuele muziekconcerten hoef je geen vliegtickets of hotels meer te boeken. Een concert in de Nieuw-Zeelandse Spark Arena woon je nu live bij vanuit je huiskamer. Het enige wat je nodig hebt is een goede, snelle én veilige internetverbinding. Met VPN Chrome heb je geen last meer van vervelende malware en hou je hackers buiten de deur. En omdat je ook nog eens regionale blokkades kunt omzeilen, kun je overal ter wereld je favoriete artiesten streamen.