_MG_9690

We vlogen naar Madrid om daar te babbelen met voormalig Nike Sportswear Director of Design Marc Dolce

Marc Dolce is een naam die enorm veel gewicht met zich meedraagt maar die je misschien nog nooit gehoord hebt. Nog niet gehoord, maar wel indirect hebt gevoeld – hoe raar dat ook klinkt. Het is goed mogelijk dat je één of meerdere producten uit Marc’s stal om je voet hebt gedragen. Marc was namelijk de voorbije jaren als Design Director één van de steunpilaren van Nike Sportswear, en dan met name het ‘foot’ gedeelte daarvan. Zo was hij onder meer verantwoordelijk voor de Lunar transformatie van de Airforce 1 en is hij de dude die performance-based basketball schoenen in lifestyle sneakers (denk bijvoorbeeld aan de LeBrons gemaakt van kurk) transformeert. Wij kregen de kans om naar Madrid te vliegen en daar, voorafgaand aan het Nike Sneakerball, met deze legende te praten.

Voor de onwetenden, stel jezelf even kort voor.
Hi, ik ben dus Marc Dolce. Ik ben de global basketball and training design director voor Nike Sportswear. Dit doe ik al negen jaar lang en een onderdeel van mijn job is een nieuwe visie voor Nike Sportswear uit te stippelen en iconische modellen zoals de Air Force 1s, Dunks, Blazers en Haruaches onder handen te nemen. Daarnaast werken we ook samen met Kobe, LeBron en Kevin Durant.

Ik weet dat je opgegroeid bent in Brooklyn, is dat een plek waar je nog steeds veel inspiratie uit put?
Zeker weten – het is een broedplaats van creativiteit en nieuwe ideeën. Toen ik opgroeide was dat een paar jaar voordat alle ‘sterren’ doorbraken. Na school liep ik wel eens langs Biggie, die daar gewoon zat te freestylen op de trap voor zijn huis – right before he blew up. Toentertijd nam ik dat for granted maar als ik er nu op terugkijk besef ik hoeveel dat soort momenten bij mij zijn gebleven.

Waaruit haal je nog meer inspiratie?
Pretty much everything. Ik weet dat het klinkt als een stom, standaard antwoord, maar het is de waarheid. Elke ochtend ga ik door een stapel blogs heen, een grote stapel blogs. Niet alleen fashion, design en sneakerblogs. Nee, er is echt van alles te vinden in mijn dagelijkse feed. Er staat architectuur tussen. Graphic design. Autoblogs. Ik ben knee-deep into technologie en dat is iets wat ik altijd probeer te verwerken in mijn designs. Ik kijk naar andere brands en hoe zij bijvoorbeeld wearables toepassen, net zoals dat ik altijd naar ontwikkelingen op smartphone gebied kijk en dat in mij werk probeer te verweven. Geïnspireerd door écht alles dus, haha.

nike-sportswear-interview-marc-dolce-03

Kan je een voorbeeld geven over hoe blog-inspired news verweeft met je designs?
Als je kijkt naar de Lil’ Penny Posite die een paar maanden geleden uitgebracht werd. Het hele idee daarachter was om licht op een compleet andere manier te benaderen. Hoe beïnvloed licht elk oppervlak van het design? Topsurface to bottomsurface? Om daarachter te komen keken we verder dan schoenen. We haalden auto’s, gebouwen en zelfs high-end fashionshows erbij. Die oversized en overdreven looks zijn heel erg afhankelijk van lichtval en precies dat hebben we ook verwerkt in de Penny Posite.

Sportswear is steeds meer een fashionstatement aan het worden – je zal tegenwoordig eerder een hipsterkid dan een basketballer in de nieuwe Jordans zien lopen. Hoe overzie jij die evolutie?
We maken schoenen voor iedereen – all kinds of people – niet alleen maar atleten. Dat is iets wat je altijd in gedachte MOET houden tijdens het designen. Hoe loop je erin? Hoe voelt de schoen aan? Natuurlijk is zo hoog mogelijk ermee kunnen springen belangrijk – you always need to be able to play ball with them. – maar er is meer dan dat. Veel meer. Sneakers zijn groter dan sportswear en gaan alleen maar groter worden – daar horen kamperende, niet basketballende kids bij.

nike-sportswear-interview-marc-dolce-02

Ben je zelf ook wel eens voor een store in slaapzak te vinden?
For sure! Ik ben misschien één van de weinigen die er oprecht van geniet ook. Het het uitgelezen moment om te connecten met mensen. Iedereen denkt dat ik toegang heb tot alle nieuwe releases maar dat is niet zo. True, ik krijg dingen toegestopt, maar als er een nieuw product lanceert waar ik niks mee te maken heb gehad krijg ik 9 van de 10 keer dezelfde behandeling als iedereen. Ik ben een sneakerfan first en foremost, dus jagen op een exemplaar is iets waar ik van kan genieten.

NSW staat bekend om crazy collabo’s, bijvoorbeeld de Roger Federer x Michael Jordan collab van een paar weken geleden. Wat zijn de craziest collabs die ooit aan je gepresenteerd zijn?
De Roger Federer x Air Jordan collab was geweldig om te zien. Het is tof om te zien hoe twee werelden, die zo van elkaar verschillen, met elkaar kunnen blenden. Persoonlijke voorbeelden van crazy collabs zou ik zo 1,2,3 niet kunnen opnoemen, maar in The Archive (Nike’s bewaarplaats voor alle special editions, nooit uitgebrachte projecten en losse flodders) liggen een paar krankzinnige dingen. Er ligt bijvoorbeeld een paar Batman AF1’suit de jaren ’90 die tot onder je knie reiken, met vleugels en al.

Damn. Vleugels voegen qua sustain en durability niet heel veel toe aan een schoen, wat is een recente upgrade die jij persoonlijk heel tof vind?
Het meest recente model van de AF1 Lunar, de Lunar 14, is een goed voorbeeld van verfijning. De eerste ronde was nice, maar de 14 gaat een stap verder. De schoen is zachter en zorgt voor meer rebound en de nieuwe geometry van de midsole zorgt ervoor dat het model vooruitstrevend blijft.

Onze vriend Mo van Style.com sloot zijn interview af met de vraag wanneer Marc klaar zou zijn bij Nike. Die vraag werd gisteren opeens heel relevant.
I manage a group of great designers. And being able to transition from design to leading design is something I like very much, especially when I see success coming through the team. For now, I really enjoy my work and still feel that I have a lot to offer, but when I feel that I have nothing left to offer, it might be time to leave.

Gisteren werd bekend dat Marc Dolce weggaat bij Nike en aan de slag gaat bij adidas, samen met mede footwear designers Denis Dekovic en Mark Minder. De drie veteranen zullen terugkeren naar Marc’s thuisbasis, Brooklyn, om daar een design studio te gaan leiden. 

Afbeeldingen courtesy of Nike