1JHOO_Adje_20140820_00902

Volgende week gaat Adje 8 maanden de cel in, dit is zijn verhaal

“Het is geen klein vergrijp waar ze me voor verdenken. Ik word verdacht van het voorbereidingshandelingen treffen voor het invoeren en verhandelen van cocaïne en ben daar ook voor berecht. Op 9 september moet ik mij melden en zal ik acht maanden lang vast komen te zitten.” – Die bom dropte Adje op mij terwijl hij kalm een assie aan het draaien was in zijn slaapkamer. Met een WSHH video op de achtergrond. Alsof het niks was.

Één van de grootste rappers in Nederland moet de gevangenis in. Dit is zijn verhaal.

Laten we bij het begin beginnen. Je gaat weg.
In 2008 werd ik thuis opgepakt. Ik woonde toen nog bij m’n moeder en moest een maandje zitten. Die vier weken waren niet genoeg – justitie claimde dat ik langer moest vastzitten en claimde daar ook genoeg bewijs voor te hebben. Sindsdien ben ik eigenlijk constant in de weer met justitie geweest. Zes jaar lang hing er een constante dreiging boven m’n hoofd, een donkere wolk. Elk moment zou ik weggestuurd kunnen worden.

Die onzekerheid nekte me. De ene dag had ik een show die ik keihard rockte, de volgende dag kom je thuis en ligt er een brief van de advocaat of een brief van de rechter waarin gezegd wordt dat je weer moet voorkomen. En dat terwijl je eigenlijk net die hele zaak een beetje aan het vergeten was. Elk jaar gebeurde dat minimaal één keer. Elk jaar was er weer dat gevoel: ‘misschien moet ik nu wel écht weg’. Ik wist gewoon niet wat m’n lot was. Omdat ik niet wist waar ik aan toe was had ik maar één echte missie: Werken. Al het andere daaromheen: relatie, vrienden, deden er vrij weinig toe – ‘I don’t give a fuck about you right now.’ Ik moet gewoon zorgen dat ik hier iets van maak. Niet alleen voor mezelf, maar ook zodat ik iets kon bewijzen aan de rechter. “Kijk, ik ben veranderd. Kijk wat ik doe.”

Maar uiteindelijk heeft de rechter dat bewijs genegeerd.
Dat is hoe het systeem in elkaar zit. Rappen telt niet mee als een volwaardige job. Ik heb 100 tracks gemaakt, maar dat betekent voor justitie niks. “Die ene rapper uit de bijlmer maakt ook 100 liedjes en hij heeft gisteren iemand geschoten”, bij wijze van spreken. Rapper zijn heeft gewoon niet de grootste voordelen als het om vrijpleiten gaat. Ik rap. Ik ben Anti. Ik ben veroordeeld voor drugszaken. Voor justitie is het appeltje eitje, het is logisch. Als er iemand perfect in het ‘profiel’ past ben ik het wel.

1JHOO_Adje_20140820_0001 kopie
Maar is die dreiging dan niet, op een soort van twisted manier, goed voor je geweest? Had je anders net zoveel energie in je werk gestopt als nu?
Ja, ergens ben ik ze dankbaar. De moves die ik gemaakt heb zouden anders niet gemaakt zijn. Zonder dat zou Hef z’n carrière misschien anders zijn gelopen. Misschien zou ik dan nooit hebben samengewoond met Reverse en zou dat nooit een kettingreactie teweeg gebracht hebben. Met Reverse hier constant in de studio werd niet alleen mijn groei, maar ook die van artiesten als Jayh, Cho en natuurlijk Re zelf beïnvloedt.

Ik merk aan alles dat je nu écht niet wilt gaan.
Nee. Ik moet nu naar de gevangenis om een straf uit te zitten waardoor ik ‘beter terugkeer in de maatschappij’, maar ik kan niet beter in de maatschappij staan dan dat ik nu al sta. Misschien doet het wel het tegenovergestelde met me. Acht maanden lang in een gesloten inrichting zitten.. Wie weet wat voor impact dat op mij heeft. Het is sowieso nergens goed voor. Ik heb ook aangeboden om workshops te geven. Desnoods doe ik dat elke dag, van 9 – 5, acht maanden lang. Dan doe ik nog iets nuttigs. Maar nee, ze denken dat ik met acht maanden niets doen een beter mens zal worden.

Hoe ga je je tijd in jail doorbrengen ? Ga je als Gucci Mane van afstand shit runnen?
Wil ik niet. Ik ga toch niet blij zijn met de uitvoering ervan. Dat ligt niet aan mijn mensen maar zo gaat dat gewoon: Als ik jou iets vertel, jij vertelt het weer door en diegene weerlegt het ook weer dan komt er uiteindelijk iets heel anders uit. Ik ben best wel hands-on als het gaat om een product en ben misschien niet de meest zakelijke guy, maar ik weet hoe belangrijk het product is. Daarom regisseer ik zelf video’s – omdat ik vond dat de niggas hier nep zijn. En als ze goed zijn, zijn ze fucking duur. Dus ja, dan moet ik het zelf leren.

1JHOO_Adje_20140820_0029_sara
Maar ga je helemaal niet meer bezig zijn met muziek?
Ik schrijf m’n tracks niet, dus muziek maken gaat lastig worden. Ik ga sowieso een stapel scripts meenemen, als ik ze mee naar binnenkrijg. Een stack met m’n lievelingsfilms die ik dan kan bestuderen. Hoe werkt dat? Hoe schrijf je een goed script? Ik heb, samen met m’n broertjes en de mensen om mij heen, een andere kant van de muziek weten te belichten. Er zijn ook intelligente niggas op straat – op die manier. Tuurlijk, we maken straatrap en het is best grof, maar at the end of the day hoor je dat we niet de domste zijn.

Zo’n andere stem moet ook opstaan in film. M’n videos doe ik al zelf, maar ik wil nu echte films maken. Shout out naar de dudes die die serie ‘Wraak’ hebben gemaakt – voor het proberen – maar ik wil het goed doen. Het moet compleet zijn en om iets compleet te maken moet je er lang voor studeren. Dat heb ik ook met muziek gedaan. Ik maak al muziek sinds ik 16 ben en ik ben nu 31. ‘Hele Meneer’ is drie jaar geleden uitgekomen en dat is m’n eerste hit. I studied for that shit. I know what the fuck I’m doing. Dat ga ik ook doen met film en met whatever ik nog ga doen. Verbaas je niet als je straks een schoen van adje ziet. Het is veel meer dan muziek. Al ligt er daar genoeg van.

[Adje klikt op zijn iMac een paar mappen aan]

Kijk, er liggen vijf albums. Af. Ready to go. Een engelstalige tape, een echte hiphopplaat, een nieuwe ‘Ikkeben…than’ tape en nog een paar projecten. Alles wat je hier ziet is praktisch ready to go.

Gaat er hier iets van uitkomen terwijl je weg bent?
Niet persee. Ik denk dat er tijdens mijn afwezigheid twee projecten zullen uitkomen. De Sloddervosgang tape die tijdens Encore uitkwam. Hoe we de rest gaan uitbrengen valt nog te bezien, maar het gaat zeker niet stil worden.

En de Gang? Wat mogen we daarvan verwachten als je weg bent?
De kans is groot dat Cho een groot eigen project gaat uitbrengen. Cho is op een punt dat hij dat kan. Hij kan die move maken. Jowy en Blake hebben nog iets meer tijd, zij zijn nog aan het ontwikkelen. Maar als ik terugkom wil ik dat niemand meer in die ontwikkelingsfase zit. Jowy niet, Blake niet, maar ook m’n bedrijf niet. Dan kan ik alles aan. Door deze fucking situatie heb ik nooit een volle commitment kunnen geven, behalve m’n muziek. Ik wilde niet al m’n energie in dingen stoppen die dan zouden doodbloeden als ik opeens vast kwam te zitten. Daarom was ik altijd voorzichtig met het uitbreiden van Streetknowledge, dat zal veranderen als ik terug ben. Het bedrijf zal anders ingericht gaan worden. Ik kan nu eindelijk echt beloftes maken en ze nakomen. De dreiging is weg. Misschien heb ik twee jaar nodig om een film te maken maar ik weet nu in ieder geval dat ik twee jaar de tijd heb. 1JHOO_Adje_20140820_0057kopie
Nu heb je nog amper twee weken, hoe ga je die doorbrengen?
Gewoon doorgaan met wat ik nu doe. Eigenlijk zou ik me allang moeten melden – 1 augustus was eigenlijk de oorspronkelijke datum. 1 augustus werd 10 augustus en 10 augustus werd 9 september. 9 september is de laatste uitsteldatum, dat deed justitie alleen vanwege Encore Festival en de SVG Tape. Tot de 9e doe ik gewoon wat ik altijd al gedaan heb. In deze laatste week bestaat er nog een hele kleine kans dat ze de straf switchen naar een enkelbandje. Of een taakstraf. Ik heb een enorme stapel aan papieren en aanvragen ingediend, maar ik weet niet of het een reële kans maakt. Als ik kijk naar wat ik heb gedaan en wat ik ervan vind zijn er zeker kansen maar justitie denkt daar niet zo over. In de vorige brief stond dat ik al blij moest zijn dat ik twee keer uitstel heb gekregen. Encore was een uitzondering. De afsluiting van het festivalseizoen, de SVG Tape, ga zo maar door.

Waar ga jij er het zwaarst mee hebben als je weg bent?
Toen ik in 2008 vastzat had ik het te druk met beseffen dat ik vastzat. Ik zat toen in alle beperkingen en had dus niks. Ik mocht maar drie van de zeven dagen in de week douchen. Geen radio, geen televisie, geen krant. Helemaal niks. Geen contact. Geen telefoontjes. Dat zal deze keer anders zijn, dus het is afwachten hoe het daarbinnen zal gaan. Wat ik toen vooral miste was muziek. Ik herinner me dat Lenny Kravitz ‘Believe In Me’ draaide toen ik in 2008 vrijkwam en dat ik gewoon tranen in m’n ogen kreeg: “eeh, ik hoor gewoon muziek G”. Drie weken stil. Weet je wat dat met je doet? Je wordt 23 uur lang in een kamer gezet, je krijgt een paar verotte boeken en voor de rest zoek je het maar uit. Zat ik daar, met een stapel Suske en Wiske’s.

Over een weekje is het zover, zijn er nog dingen die je wilt sharen?
Ik praat vaak in de ik-vorm maar er is een heel team dat mij draagt en vice versa. Ik wens Idje veel succes, Cho veel succes, Jowy veel succes, Blake veel succes. Reverse fokking veel succes. Shoutout naar iedereen die m’n rug heeft en een shoutout naar alle niggas die me haten. Schreeuw m’n naam nog wat vaker.

De Sloddervosgang Mixtape is nu te downloaden via Puna.nl

Images: Jonathan Hoost
Styling: Sara Punt
Words: Yannick de Keijzer