smoke

Vrouwen vinden mannen die roken en drinken aantrekkelijker

Over het algemeen zijn de ‘bad boys’ wat meer in trek bij de vrouwen dan alle goede brave (uitziende) mannen. Dat is niks nieuws. Nu maakt de wetenschap ook nog even duidelijk dat mannen die roken en drinken nóg veel aantrekkelijker zijn voor vrouwen. Althans: om een onenightstand mee te hebben.

Dit blijkt uit een onderzoek van Eveline Vincke, communicatiewetenschapper aan de Universiteit Gent.

„De reden dat ik dit heb onderzocht is omdat uit studies blijkt dat jongeren heel goed op de hoogte zijn van de fysieke gevaren van roken en drinken, maar dit gedrag toch blijven vertonen”, aldus Vincke. „Dit deed ons vermoeden dat er voordelen aan roken en drinken verbonden zijn die belangrijker worden gevonden door jongeren dan de schadelijke effecten.”

smoke4

Het onderzoek heet The Young Male Cigarette and Alcohol Syndrome. Het is afgenomen onder 239 Belgische vrouwen die tussen de 17 en 30 jaar oud zijn. Zij kregen iedereen een klein profiel van mannen te zien, waarbij ook verteld werd hoe veel deze mannen rookten en dronken. De volgende stap was om wat vragen te beantwoorden over de aantrekkelijkheid van de mannen, of ze goed genoeg waren voor een onenightstand. Daar tegenover werd juist de vraag gesteld of deze mannen óók goed genoeg zouden zijn voor een eventueel toekomstbeeld.

Het resultaat is dus dat rokende, drinkende mannen eerder gekozen worden voor een eenmalige leuke nacht. Dit omdat deze mannen er seksueel bekeken meer open uit zien. Het alcoholgebruik is daarbij de #1 veroorzaker.

Smoker3

Uiteraard werden ook de mannen onderzocht. In totaal werden 171 jonge mannen gevraagd naar hun bedpartners, hun rook- en drinkgedrag en hoe ze denken over ‘scharrelen’. Het resultaat versterkt het onderzoek bij de vrouwen, want hieruit blijkt dat mannen die meer roken en drinken veel meer van wispelturigheid en vrijheid houden. Ofwel: niet van de verbondenheid van een relatie. Vooral de rokers zijn meer gefixeerd op kortetermijnrelaties. Dit vooral in vergelijking met niet-rokers.

Waarom vrouwen dit dan zo veel aantrekkelijker vinden? Volgens Eveline ligt dit aan het feit dat het gedrag van de mannen veel risicovoller, spannender en dus aantrekkelijker maakt. Je wilt iets waarvan je eigenlijk weet dat je het nooit helemaal zult hebben: dat zorgt voor opwinding.