In this Thursday, Oct. 8, 2015 photo a Syrian passport found on the road that runs along the north of the Greek island of Lesbos is placed to be portrayed on a beach next to the town of Skala Sikaminias, on the northeastern Greek island of Lesbos. (AP Photo/Santi Palacios)

Waarom dragen terroristen altijd een paspoort bij zich?

Het is een trend geworden: Terroristen die een paspoort ‘achterlaten’ bij een aanval. Eind 2016 werd een moskee werd aangevallen door vermoedelijk een eenling, waarbij meerdere moskeegangers werden gedood. Een terroristische aanslag, volgens de Canadese premier Trudeau. Wat enkel nog ontbreekt is de vondst van een paspoort van de dader op plaats delict, want dat lijkt immers traditie bij een aanslag in een westers land.

Zoals recent bij de aanslag in Berlijn bijvoorbeeld, een vrachtwagen reed hier in op een kerstmarkt en tientallen mensen kwamen om het leven. De aanslag werd kort daarna opgeëist door IS. Een dag later kwam het nieuws dat er een paspoort was gevonden in de vrachtwagen, toebehorend aan ene Anis Amri. Dat maakt het voor de recherche meteen een stuk makkelijker om de voortvluchtige terrorist op te sporen.

Niet heel slim zou je denken: wil je uit handen van alle inlichtingeneenheden blijven, verlies je je paspoort op de plaats delict. En dit is dus ook niet de eerste keer dat er op de plek van de aanslag een paspoort wordt gevonden. Denk bijvoorbeeld aan de aanslagen in Parijs waar ook meerdere paspoorten gevonden werden. Waarom heb je als terrorist überhaupt een paspoort bij je tijdens een aanslag? Laat je het expres achter voor de politie? Of zijn het fake ID’s om de recherche op een dwaalspoor te zetten? Het zijn interessante vragen, waar veel complottheorieën over bestaan.

Volgens experts zijn het het geen ongelukjes – terroristen laten hun paspoort opzettelijk achter. Met maar één doel: om zo als bekende martelaar te sterven. “Terroristen zijn narcisten. Ze willen het liefst van alles een gezicht hebben en laten daarom graag hun identiteitsbewijs na”, zo zegt terreurexpert Ahman Mansour.

Misschien doen ze het ook wel om hun opdrachtgever – IS in het geval van Anis Amri – te laten zien dat ze het inderdaad gedaan hebben, zodat de familie financieel gezien een flinke vergoeding tegoed kan zien van IS. Klinkt enigszins ook wel logisch, toch?

Of zal het dan toch gewoon zo zijn dat de inlichtingendiensten zelf die paspoorten daar neer legt, een zogenaamde ‘false flag’, iets wat veel complotdenkers aanhouden als waarheid. Zij claimen dat de regeringen zelf achter aanslagen zit, om angst te zaaien. Paspoorten zorgen voor zondebokken, wat het voor de media een plausibeler verhaal maakt.

De achtergelaten paspoorten blijven een vreemd verschijnsel en meerdere kanten van het verhaal maken sense. Maar, zoals vaak met dit soort verschijnselen, zal de waarheid waarschijnlijk ergens in het midden liggen.