Screen Shot 2017-11-20 at 14.32.28

Waarom heeft het grootste deel van onze generatie hun financiële zaakjes niet op orde?

Het is een veelgehoorde klacht van millennials over hun middelbare schooltijd: waarom werd me wel geleerd hoe fotosynthese werkt, maar niet hoe ik zelf fatsoenlijk mijn belastingaangifte invul?

Nee, zelfs niet bij economie, waarin je wel leert over de ‘multiplier’, de conjunctuur en de prijselasticiteit van de vraag. Allemaal dingen die je ongetwijfeld dagelijks gebruikt. Not. Dat is één van de redenen dat deze generatie de financiële zaakjes niet op orde heeft.

Pensioen
In de huidige generatie ligt de focus op ‘nu’ – mensen durven nauwelijks aan morgen te denken. Mensen leggen op Insta vast wat nú gaande is. Ze willen weten wat er vanavond te doen is. Mensen denken niet over morgen; laat staan over hun pensioen, beleggen of sparen. Terwijl juist in deze tijd, nu beleggen meer loont dan werken, beleggen enorm interessant kan zijn.

Arbeidsmarkt is helemaal kut
Ben je ergens in de twintig of de dertig? Dan heb je pech: je bent de arbeidsmarkt op de slechtst mogelijke tijd ingestroomd. Het gaat zelfs zo ver dat twintigers die tijdens de crisis begonnen met werken, gemiddeld 800 euro minder verdienden dan hun leeftijdsgenoten van de jaren daarvoor. Dan heb je ook nog eens een studieschuld én bouw je geen pensioen op via je werkgever. Handig.

De kost is droog
Het is tot slot niet makkelijk je op eigen initiatief te verdiepen in droge kost als een pensioenregeling of obligaties. Waar te beginnen? Een verplichte cursus ‘geldzaken’ zou veel mensen helpen, maar bestaat helaas niet dus als je iets wil, zul je het op eigen houtje moeten doen.

Hoewel. Er bestaan steeds meer apps die jou helpen met je financiële doelen te bereiken. Eén daarvan is de startup Peaks die jou hiervoor gaat helpen je eigen (bescheiden) fortuin op te bouwen. De app belegt met je wisselgeld, waardoor jij zelf nauwelijks iets hoeft te doen. Laat je geld voor jou werken. Benieuwd naar hoe die app dat doet? De website van Peaks vind je hier.