WhatsApp Image 2018-10-12 at 16.01.36

Waarom Mocro Maffia de serie één van de hoogtepuntjes van de Nederlandse televisie is

Allereerst wil ik kwijt dat dit totaal geen gesponsorde post is, hoewel Achmed Akkabi best een paar donnies naar me mag overmaken als hij zich daartoe geroepen voelt. Hij heeft mijn rekeningnummer. Nee, dit is gewoon een oud-BALLINNN’ medewerker die gister een Videoland account heeft gemaakt (die ik ook meteen weer ga ik deactiveren, sorry Videoland) om te kijken waar alle heisa omtrent deze nieuwe serie over gaat. En ik kan je zeggen, Mocro Maffia de serie gaat zo kwijt, dat je na dit seizoen gewoon een kompas nodig hebt om je ziel terug te vinden. Hieronder een uiteenzetting van waarom precies.

Ten eerste en misschien wel als allerbelangrijkst; alle mensen die hebben meegewerkt aan deze fictieve bewerking van een boek dat berust op feiten, lopen gevaar om geknald te worden door echte mentaal uitgedaagde criminelen. Superveel respect daarvoor. Ik ga niet meer naast jullie staan tijdens het uitgaan, maar alsnog respect.

Ten tweede, de cast komt verassend lit voor de dag. De combinatie van veteranen en nieuwelingen zorgt voor een unieke viba die je geen moment ongeboeid laat. Sevn Alias komt met een ijzersterk debuut waarin hij de loopjongen Stille erg geloofwaardig neerzet. Hij niet alleen, ook Woenzelaar komt met een zeer solide performance van Stille’s collega Belg. Ook is de onervaren acteur die Muis speelt een absoluut natuurtalent.

Een andere goede reden dat deze serie zo kwijt gaat dat je doei wil zeggen, is omdat ultraderme, oeverloos getalenteerde en Gouden Kalf bezittende Nora El Koussour erin speelt en haar rol adembenemend dramatisch is. Zij niet alleen, ook is Jim Deddes, bekend als Joardy Film erin te bezichtigen in een hele serieuze rol waarin hij de veel meer ervaren Daan Schuurmans finaal wegspeelt.

Verder is er Robert de Hoog. Een acteur die vooral bekend staat om roomblanke films en rollen in Shakespeare bewerkingen van Toneelgroep Amsterdam. In deze serie echter speelt hij Tatta, de rechterhand van roekeloze topcrimineel de Paus. Een kamper met een lui oog die Marokkaanse woorden en uitspraak bezigt. Ik dank de Heer op mijn blote knieën dat ik dit heb mogen meemaken en pleit voor meer van dit soort uitstapjes op de Nederlandse televisie.

WhatsApp Image 2018-10-12 at 16.01.35

Daarnaast zit de serie vol klassieke quotes. Een voorbeeld: “Gun mij deze kechba”. Waar hoor je dat nou nog in de Nederlandse filmerij.

Een andere major reden waarom de serie zo kwijt gaat dat je ‘Find my phone’ moet aanzetten voordat je ‘m gaat kijken, is dat sommige gebeurtenissen zo heftig zijn dat je je oog wilt djoeken met een roestige schroef, zout en azijn-oplossing erin wilt gieten en daarna je gezicht in een pizzaoven leggen om het te laten drogen. Ik heb in elk geval huilend op de grond gelegen na aflevering 7 en na aflevering 8 al helemaal, want dit betekent dat ik nu weer normaal moet meedraaien in de maatschappij tot seizoen 2 er is.

Om te waken voor journalistieke integriteit moet ik natuurlijk ook een paar minpunten noemen; de titeltrack is mij bijvoorbeeld een groot raadsel, sommige acteurs slaan de plank goed mis, er is net iets teveel niet-functioneel naakt waardoor mokros het vanwege taboeredenen thuis niet gezellig kunnen opzetten zonder bang te zijn voor een oorvijg, enzovoorts. Maar al met al hebben deze mensen wat mij betreft voor het eerst een serie neergezet die bingewaardig is voor de straat. En daarvoor dank man broers.

Tekst: Onkel Omar