kernit-kater

Wat te doen bij een kater

Je kent het vast wel: je wordt verstrooid wakker (naast je vage one night stand als je het heel bont  hebt gemaakt) met een bonkend hoofd, zonder enige weet van wat er vannacht allemaal gebeurd is, en het eerste wat je wilt doen is met je hoofd over de plee hangen. Je shift begint over anderhalf uur en je moet die walk of shame naar je huis nog maken om je op te frissen.

Maar dan kickt de kater echt in, en het enige waar je aan kan denken is; hoe kom ik van mijn kwellende kater af?!?! Hang on, want hulp is onderweg! Hier lees je alles over wat je kan doen om je kater te verminderen:

Water, water en nog eens water!!
Dit was natuurlijk geen rocket science, maar toch wordt er onderschat hoeveel water je moet drinken om alle gifstoffen uit je lichaam te spoelen. Een mens heeft in ieder geval dagelijks twee liter aan vocht nodig en na zo’n nachtje stappen zelfs nog meer, met name water. Het is dan ook verstandig om je brakke ochtend/middag te beginnen met een groot glas water. Maar ook om een kater te voorkomen kan je voor het slapen gaan, of tussen de Jägermeisters door water drinken.

Suikerwater
Voel je je toch nog een beetje panja bij het wakker worden, dan is het – zeker als je nog een ochtend shift hebt – verstandig om snel nuchter te worden. Dat kan je doen door een glas suikerwater te drinken, laat wat gekookt water met een flinke scheut suiker (5-6 eetlepels) erin op temperatuur komen en drinken die handel.

Vitamine B en C
Een nachtje stappen kan een enorme aanslag op je lichaam zijn, en dat vraagt de nodige vitamine van je om te kunnen herstellen. Vitamine B is vooral om een kater te voorkomen, en vind je vooral in bananen, kikkerewrten hummus en een volkoren toastje met een spiegelei (ontbijttip).

Maar eenmaal een kater hebbende, kan je het best vitamine C gebruiken om een beetje bij te komen. Veel vruchten bevatten vitamine C, bijvoorbeeld sinaasappelen. Een vers glaasje Jus d’Orange kan na zo een wilde nacht wonderen verrichten. Maar een lekkere home made fruit bowl kan ook zeker geen kwaad.

Zout
Om te voorkomen dat je uitdroogt van alle alcohol, werkt zout enorm goed om vocht vast te houden. Denk aan een kippen boullion, cup-a-soup of een jumbozak naturel chips. Na al het zout snak je vanzelf wel weer naar water.

Caffeine
Een redder in nood bij een kater hoofdpijn is caffeine, een dubbele espresso, cola (zonder prik) of een ijskoude red bull kunnen binnen no time je hoofdpijn minderen.

Houd je maag tevreden
Mocht je last hebben van misselijkheid bij je kater, dan is het belangrijk om je maag tevreden te houden. Vermijd pittig, sterk gekruid en moeilijk verteerbaar eten. Het is dan aan te raden om je dag te beginnen met lichte crackers en toastjes, om later op de dag naar een brakke kapsalon te werken. En natuurlijk veel water drinken, maar ook van een kopje gember thee knap je goed op!