DSCF8843

We gaan schrikken van wat Def Major nog in petto heeft

Vorige week was het zover voor die guy met een ‘k*nker dure ketting’. Op vrijdag dropte hij via Noah’s Ark zijn debuut EP ‘De Jeugd’. Ik heb het natuurlijk over Def Major. Of nou ja, natuurlijk, misschien heb je nog nooit echt van deze Schiedammer gehoord. Los van wat Lefensmannen tracks op YouTube, een bijdrage aan de track ‘No Go Zone’ van het New Wave album en zijn onvergetelijke line op ‘Traffic’. BALLINNN’ besloot hem daarom uit te nodigen voor een interview. Eentje waaruit zou blijken wie Def Major nou eigenlijk is. Samen met zijn vriendin (/chauffeuse) bevond hij zich in traffic van Schiedam naar Amsterdam voor een bezoekje aan ons kantoor.

Schiedam
Def Major blijkt een Schiedammer in hart en nieren te zijn. Fair enough, hij heeft een tijdje op de grens tussen Schiedam en Rotterdam gewoond, waar hij vaak hing op het Pinasplein. Maar een Rotterdammer zou je Def zichzelf niet horen noemen. Momenteel woont de opkomende artiest bij zijn moeder thuis in Schiedam Noord, waar hij, mocht het schip met geld binnenkomen, niet van plan is om ver uit de buurt te gaan.

Toch zou je na het horen van Defs teksten niet denken dat Schiedam een hele prettige stad is om te wonen. Als ik hem vraag wat er zo heftig is aan Schiedam, antwoordt hij: “Elke stad kan wel een heftige plek zijn. Het heeft te maken met waar je je mee bezig houdt. Wie je kent en waar die jongens zich mee bezig houden. Het is maar net waar je je in bevindt.” En je raadt het al, Def Major was niet altijd braaf.

DSCF8837

Lefensmannen
Maar naar school ging hij wel. Naar Schravenland, om precies te zijn. Daar zat hij met Kid de Blits in de klas. Nog voordat Lefensmannen überhaupt een ding was, maakten deze jongens al muziek met elkaar. Kid ging uiteindelijk studeren aan Zadkine, een popacademie in Rotterdam, waar hij Ronnie Flex, Jack $hirak, MaxiMilli en Cartiez leerde kennen. Zo nu en dan kwamen die boys langs bij Kid de Blits’ moeder thuis, waar Def Major en Kid altijd muziek maakten. Mafe was al een bekende van Def en op een gegeven moment kwam ook Montex hangen. “De groep is bij elkaar gekomen omdat iedereen een beetje dezelfde ambities had, dezelfde doelen. En dat is altijd zo gebleven. Maar Lefensmannen is evengoed een vriendengroep als een muziekgroep.”

In een oude 101Barz sessie van de Lefensmannen noemen alle andere jongens Def ‘The Best Rapper Alive’. Ik vroeg hem waarom. “Het is een compliment. Vroeger was ik die rapper rapper. In het begin luisterde ik naar De Straatremixes, een THC album kon ik ook blazen. En bijvoorbeeld die Wintersessie die Winne en Feis hebben gedaan. Ik luisterde dat en ik was dus die rapper die ook altijd zulke teksten had. Ik had eigenlijk altijd al diepzinnige teksten. Wat ik nu doe is helemaal niet wat ik vroeger deed.

Als we gingen freestylen in een groepje dan had ik altijd effe nagedacht over wat ik ging rappen. Nu wil ik meer plezier hebben in wat ik doe. Ik heb gezien dat, okay, je kan over ellende rappen en alle dingen die je mee hebt gemaakt. Maar aan het begin willen mensen dat niet horen. Een enkeling kan dat doen. Dus ik hou het gewoon simpel, want ik wil dat iemand van mijn leeftijd of ouder kan denken ‘okay, dat voel ik’ – maar ik wil ook dat iemand van 14 mij kan verstaan.”

Groeiproces
Uit ons gesprek blijkt dat Def Major een veelzijdige artiest is. De opvolger van zijn ‘De Jeugd’ EP blijkt niet direct een album te zijn, maar nóg een EP. Als ik hem vraag of hij daarop met een andere stijl komt, zegt hij: “Ik denk dat je gaat schrikken. Want ik maak ook hele andere dingen, wat mensen misschien niet van mij verwachten. Ik hield het tot nu toe heel grimmig en vrij duister, maar ik heb ook dingen liggen waarvan je denkt ‘yo, dit is albummuziek’. Op mijn tweede EP zing ik refreintjes, waardoor het al veel toegankelijker is. Dat je denkt van ‘okay, Def kan ook zingen’.

Waarom hij dan toch de keuze heeft gemaakt om eerst zijn duistere kant te laten zien? “Ik hou van deze shit en ik wil dit altijd blijven en kunnen doen. Ik wilde gewoon starten met dit, zo van ‘mensen kunnen me geen shit vertellen’. Al maak ik straks een facking Kinderen voor Kinderen hit, ik kan daarna gewoon weer een ‘Altijd Hier’ of een ‘Traffic’ maken. En ook wil ik mijn groeiproces laten zien aan de mensen, dus ik ga geen stap overslaan. Voor mensen die denken dat dit is wat het is en dat het altijd zo zal blijven, die gaan nog schrikken.”

De kans is groot dat je Def Major al een keer hebt gehoord op ‘No Go Zone’ – een single die afkomstig is van het New Wave album. Maar hoe is het de (toen) nog redelijke onbekende Def Major gelukt om aan New Wave mee te werken? “Jack $hirak krijgt de credits voor die.” Def was niet eens aanwezig op Schiermonnikoog, maar gewoon in ‘de safe house’ in Schiedam. Toevallig belde hij Jack $hirak op om iets over de autotune-instellingen van een liedje te vragen, waarna Jack hem vroeg om 8 bars op de ‘No Go Zone’ beat te spitten. De rest is geschiedenis. Maar na New Wave was het een tijdje stil rondom Def Major.

Ik vroeg hem hoe hij uiteindelijk dan toch bij Noah’s Ark terecht kwam: “Ik had al tijden contact met Jiggy. Maar dat gaat dan een beetje heen en weer, dat ligt af en toe stil, af en toe praat je weer met elkaar. En ik ben altijd al met Turk geweest. Hij is wel echt een ontdekker, ook qua producers. Maar hij is ook gewoon een grote broer. Hij nam me mee naar plekken en liet me mensen zien. Die moet ik hem wel geven. Niet dat het doorslaggevend is geweest, maar het zal wel invloed hebben gehad op het feit dat ik nu bij de Ark zit.”

DSCF8843

Ik vond het opvallend dat Def Major nu bij Noah’s Ark zit, terwijl Kid de Blits voor Top Notch heeft gekozen en Mafe en Cartiez een contract bij SPEC hebben. Daarom besloot ik Def te vragen of de Lefensmannen daar onderlinge afspraken over hadden gemaakt: “Dit is wel grappig, ik kreeg laatst een Twitterbericht van een jongen waarmee ik vroeger werkte; dat ik ooit zou hebben gezegd dat ik niet zou stoppen tot ik bij Noah’s Ark zit. Dat vond ik wel lauw om te lezen. En we hadden het er laatst nog over toen we aan het chillen waren in Schiedam, dat Mafe altijd graag naar SPEC wilde en dat Noah’s Ark dan het beste voor mij was. Op de een of andere manier is iedereen op zijn plek terecht gekomen ofzo. Dat vonden we allemaal wel effe gestoord toen we daarover nadachten. Vanaf het begin keek ik al die clips van Noah’s Ark. Laatst keek ik nog die clip van Jiggy’s ‘Ik Heb Je’. Het is omin grappig om te zien dat iedereen daarin ook zwarte shirts en truien met het Noah’s Ark logo draagt (net als in Def Major’s ‘De Jeugd’ clip) , echt dat familiegevoel. En dan rapt Jiggy Djé nog iets van ‘doe het voor de jeugd’ ofzo. Toevallig heet mijn single ‘De Jeugd’, dus ik had wel ff een momentje van ‘okay, dat is wel lauw’.”

Produceren
Aangezien Def Major verantwoordelijk is voor de productie van ‘Traffic’, besloot ik hem te vragen of hij de tracks op ‘De Jeugd’ ook zelf heeft geproduceerd: “Nee, Jack $hirak heeft bijna de hele EP gedaan, op de laatste track na. ‘Altijd Hier’ heb ik met EightyThrilla gemaakt, waarna we met Jack de studio in zijn gegaan om ‘m af te maken.” Waarom Def niet zelf aan het produceren is geslagen? “Ik wil gewoon niet teveel hooi op mijn vork nemen op dat gebied. Ik ken mezelf en ‘effe een beat maken’ loopt bij mij uit op hele avonden filmpjes kijken. Dus dan ben ik voordat ik het weet weer 3 weken bezig met beats maken en dan vergeet ik m’n tracks.

Tussendoor blijf ik altijd wel produceren, maar ik moet nu effetjes mijn hoofd erbij houden. Ik maak nu trouwens heel veel muziek met EightyThrilla (Met wie Def Major en MaxiMilli samen de Jeneverjongens waren). Jullie gaan echt nog veel van hem horen. En als ik met hem in de studio zit dan bemoei ik me ook met een akkoord ofzo. Omdat je producer bent, kun je toch je mond niet houden.”

DSCF8830

Stemgeluid
Op dit moment besefte ik me dat ik Def nog niet over zijn ‘hoge stemmetje’ had gevraagd. Persoonlijk ging ik stuk toen ik hem voor de eerste keer zo hoorde rappen op ‘Traffic’. Hoe de fuck is Def Major daar opgekomen? Forceert hij dat stemmetje, of is dat echt hoe hij klinkt? “Ik forceer het wel, want ik klink niet zo. Maar forceren op een leuke manier. Ik was gewoon turned up. We waren Absint aan het drinken bij Turk in de studio, ik had die beat gemaakt en ik dacht ‘kom, we maken hier een pokoe op’. Ik had voor een keer gewoon geen zin om een normale verse te rappen, ik dacht ‘laat me gek doen’. Iedereen moest lachen, ‘wtf doe jij?’. Het had een schokfactor. Maar toen werd het een clip.

Ik heb er nog over nagedacht om mijn verse opnieuw te doen, maar iedereen vond het wel wat hebben. Dus ik heb gewoon die gok gewaagd, ik vond het ook lauw. Ik dacht ‘mensen gaan hier raar op reageren’. Het heeft wel heel veel met m’n sound gedaan want nu zit ik als ik muziek maak vaak met m’n stem in het hoog. Niet altijd zo extreem als op ‘Traffic’, maar het is wel turned up. Aan de ene kant is het flex dat mensen me daar nu van kennen, aan de andere kant is het kut want ik maak veel meer muziek. Maar ik doe het omdat ik het zelf tof vind.

Haters
Als ik Def Major vraag naar zijn mening over het feit dat sommige mensen hem uit zijn eigen single hebben geknipt, omdat ze het een gruwelijke track vonden, behalve zijn stukjes, moet hij lachen: “Ik vind dat echt lauw. Dan ben je toch wel een piraat. Ik weet niet eens wat ik daarvan moet zeggen. Bro, doe je ding, man. Het is gewoon… Ik zie muziek altijd als kunst. Dat klinkt facking dromerig, maar een liedje is gewoon net als een schilderij. Hoe gaat iemand een schilderij maken en verwachten dat iedereen dat mooi vindt? Ik doe gewoon mijn ding, man. En als jij mij eruit wil knippen op mijn eerste single, dan moet je dat vooral doen. En als je dat dan een betere versie wilt noemen, okay, luister die shit. Het is een hoop knip en plakwerk voor die mannen.”

DSCF8844

Def Major is opgelucht nu zijn EP eindelijk uit is. “Nu pas kan ik chillen. Je kan iedereen bij de Ark vragen, ik heb écht gestrest per track. Inmiddels focus ik me alweer op mijn tweede project, maar ik kan het eindelijk loslaten. De samenwerking is heel goed verlopen en ik ben nu gewoon blij. Ik ben echt op m’n plek.” In wat voor timeframe we zijn volgende EP mogen verwachten is nog niet helemaal duidelijk: “Eigenlijk wilde ik de kids terug naar school sturen met mijn tweede EP, maar dat wordt nu een beetje krap denk ik. ‘De Jeugd’ was namelijk een beetje uitgelopen.” Dus het is een goed idee om daar eerst maar eens van te genieten:

Tekst: Arjan Stokkers
Beeld: Guyrin Jomairo