bokoesam-editorial-16-feb-1

We gingen bier drinken en over het leven praten met Bokoesam

Hij verft z’n haren rood, lakt zijn nagels paars, rockt een gele broek, een roze trui, overtrokken met een paarse jas en combineert dat vervolgens met rode schoenen. Weinig artiesten uit Nederland zijn zo anders in hun verschijning en doen als hij. Want dat is hoe de half-Ghanese en half-Nederlandse Samuel Sekyere in het leven staat: hij geeft geen fuck om wat de rest van hem vindt.

Het afgelopen jaar had hij een groot aandeel op het New Wave album, was hij één van de Veldentaal artiesten en was hij te vinden op praktisch elk festival van Nederland.

Maar ondertussen voedt hij zijn kindje op en heeft hij onlangs zijn volgende paar stappen als solo-artiest gemaakt met zijn tweede EP: ‘Een Beetje Voor Jezelf’. Tijd voor een gesprek, bier en knowledge.

Vertel eens, Sam. Een EP, ‘Een Beetje Voor Ons Zelf’. Waarom?
Na de New Wave hype, die langer duurde dan verwacht, was ik heel erg bezig met pokoes maken. M’n vorige EP was ook van heel lang geleden dus ik vond dat ik weer iets moest droppen. Ik had op een gegeven moment heel veel pokoes liggen, maar wist niet hoe ik die het best kon droppen. Ik had bij mezelf zoiets van oké laat me effe 2 dagen zitten met een paar artiesten en producers en kijken wat eruit komt. In die dagen zat ik met Spanker, Garrincha, Idaly, Krankjoram, TB en ook Monsif. Hebben we pokoes gemaakt, en daarna aangevuld met pokoes die ik had gemaakt had. Bijgeschaafd en afgewerkt en nu is het een EP geworden.

Waar staat ‘Een Beetje Voor Jezelf Voor?’
Het leven is uiteindelijk een beetje voor jezelf, toch? Normaal doe ik eigenlijk dingen voor andere mensen, omdat ik echt om ze geef. Maar uiteindelijk is het ook voor mezelf, omdat het ook een soort van zelfvoldoening geeft of zo. Alle dingen die ik in die pokoes zeg, heb ik daadwerkelijk in die periode meegemaakt. Dus het is uiteindelijk voor mijzelf, maar ook een beetje voor jullie zelf.

Hoe was New Wave als Bokoesam zijnde?
New Wave vond ik leuk om te doen. Het is één van de grootste dingen die ooit is gebeurd in Nederlandse Hiphop en ik ben daar onderdeel van geweest. New Wave heeft een bepaalde sound, en ik dacht zoiets van: laat ik niet helemaal op zoek gaan naar ‘een bepaalde sound’, maar simpel shit te maken die ik echt leuk vind. Geïnspireerd door bijvoorbeeld Young Thug, Kodak Black, ATL shit, Chiraq shit, en ook nog steeds een beetje dancehall.

bokoesam-editorial-16-feb-6

Fashion begint je ook steeds meer te interesseren zie ik, zo heb je o.a. model gestaan voor Bonne Reijn.
Ik heb Bonne via Lentini en de boys van SMIB leren kennen. Ik belandde toen in die shoot van hem. Ik vond het heel interessant en leuk om te doen. Fashion interesseert me sowieso al best wel lang en ik vind het tof dat iemand uit Amsterdam zulke toffe pakken kan maken. Hoe hij met SMIB en de youth omgaat is ook mooi om te zien.

Zou je zelf ook actief iets in fashion willen doen?
Ik zou wel graag model willen staan voor shit. Misschien ooit ook wel een keer shit willen designen. Gewoon met kleren focken. Ik zat bijvoorbeeld laatst te denken aan een Veldentaal aanvoerdersband. Of bijvoorbeeld mannenbroeken. Die zijn echt ook nooit perfect vind ik, terwijl vrouwenbroeken altijd precies goed zitten. Misschien dat ik dat ooit doe, de perfecte mannenbroek maken.

Je uitte eerder kritiek op stylisten in de scene, waar kwam dat vandaan?
Het is niet zo zeer dat alle stylisten nep zijn, maar ik vind dat ik mezelf gewoon het beste kan kleden. Ik snap dat artiesten dat niet kunnen, maar geef ze dan shit die ze ook echt in hun vrije tijd zouden kunnen dragen. Nu is het allemaal zo gelikt en over de top. Dan denk ik, blijf dichtbij jezelf en show je eigen style.

Het is allemaal zo in hokjes gedacht, al die kleding. Shit als Kenzo bijvoorbeeld. Ik vind het oprecht echt niet mooi, maar die mindstate van ‘iedereen heeft het dus draag ik het maar ook’ is echt zonde. Laat je eigen stijl zien.

Ik weet dat het moeilijk is om je style uit te leggen, maar wat zijn dingen die je echt echt tof vindt?
Ik sta niet heel lang voor de spiegel of zo ik pak gewoon wat ik leuk vind. Ik hou bijvoorbeeld heel erg van skinny’s, vrouwenbroeken vooral. Punk achtige shit is ook hard. Kleuren moeten eruit springen in m’n outfit.

Waar haal jij je kleding altijd?
In vintage winkeltjes haal ik vaak m’n shit. Gewoon door de stad lopen en opeens iets zien dat je denkt ey wat, dat heb ik niet eerder gezien. En het is dan ook echt hard. Ik ben niet iemand die constant op merken focust. Als het hard is, is het hard. Ook als het bijvoorbeeld van mijn vriendin is of zo.

bokoesam-editorial-16-feb-16

Ja, je hebt sinds kort een vriendin. Hoe heb je je vriendin leren kennen?
Ik zat vroeger bij haar dus op de middelbare school en ik vond haar altijd al een leuk meisje. Maar ze zat een klas hoger, een soort van out of my league voor mij toen. Later leerde ik haar beter kennen en begonnen we vaker te hangen. Op een gegeven moment merk je dat het echt iets begint te worden.

Had ik eerlijk gezegd niet van je verwacht.
Snap ik wel. Ze is gewoon heel lief en ja, ze kan fucking lekker koken. Maar ze is ook een soort van streng voor me. Ik ben bijvoorbeeld slecht in afspraken en andere verplichtingen, zoals de belasting bellen en shit. Maar zij wijst me er echt op en vult me op die manier goed aan. En ze is grappig. Dat vind ik heel belangrijk. Ik moet gewoon met je kunnen chillen alsof je m’n mattie bent.

En dan je vaderschap. Leg mij eens uit hoe het is om als 20-jarige beginnende artiest te horen dat je opeens vader wordt?
Ik schrok toen ik hoorde dat het echt ging gebeuren. Eerlijk gezegd: in het begin wilde ik het echt niet. Ik was 20 jaar en was net artiest. Heb toen heel erg veel moeten nadenken om hem weg te halen of niet. Zij wilde het sowieso houden en ik wist totaal niet wat me te wachten stond. Je ben opeens vader en het was nog in een periode waarin ik weinig had uitgebracht. Veel geld had ik niet om een kind op te voeden. Uiteindelijk heb ik besloten om gewoon alles te geven voor het kind. Mijn moeder speelde daar een belangrijke rol in.

 “Eerlijk gezegd: in het begin wilde ik echt niet vader worden”

Iedereen die een kind krijgt lijkt een push te krijgen in z’n volwassenheid of zo. Was dat ook voor jou zo?
Ja, ik kan wel zeggen dat het me volwassener heeft gemaakt. Dat meen ik oprecht. Je hoort het altijd ‘sinds ik m’n kind heb ben ik echt volwassener’ geworden, maar nu ervaar ik het zelf. Het is uiteindelijk al die pijn en moeite meer dan waard geweest. Ik heb zoveel plezier met Zaiyon als ik met hem ben.

Wat voor jochie is Zaiyon? Op Snapchat zie ik altijd een blij, druk mannetje. In dat opzicht lijkt hij al een beetje op jou.
Hij is inderdaad heel druk. Huilen als ‘ie iets niet mag. Maar ook gewoon een heel lief en schattig mannetje. Je merkt al dat hij z’n eerste woordjes kent en hij doet al dingen na. Het begint al echt een mannetje te worden. Hij probeert al de grappige guy te zijn dus ik herken wel dingen van mezelf in hem.

Hoe combineer je ‘wild rapperlifestyle’ met het zijn van een vader? Lijk me een klus, zeker op zo’n jonge leeftijd.

Tussen ‘het rappersleven’ door kan ik altijd bij hem optimaal relaxen. Dat zorgt ook voor een goeie balans voor mezelf. Uiteindelijk, als hij later net zou oud is als ik nu ben, dan ben ik iets in de 40. Dan wil ik gewoon dat hij als een soort mattie voor me is en dat ik echt met hem op 1 level ben. Ik geloof dat je een kind het best kan opvoeden door hem zoveel mogelijk shit zelf te laten ontdekken. Daar ga ik hem als vader sowieso alle vrijheid in geven.

Hoe was jouw relatie met je vader? 
Ik heb gewoon een normale band met hem. Wil sowieso een betere vader zijn dan hoe mijn vader was. Niet dat mijn vader een slecht persoon is of zo, maar hij was er niet altijd voor mij. Het gemis dat ik had, wil ik hem niet geven. Ik wil er 100% als een vader voor hem zijn. Ik zou bijvoorbeeld nooit zo druk willen zijn dat ik m’n kind niet meer kan zien. Maar wel gewoon dat er brood op de plank is.

bokoesam-editorial-16-feb-11

Wanneer komt er eens een Bokoesam album?
Wanneer is het moment voor een album. Als de EP uit is en nog een mixtape wil ik doen. Hiervoor heb ik weinig uitgebracht, vind ik echt jammer, want ik had veel gemaakt destijds. Nu ik al een tijdje met muziek bezig ben weet ik nu hoe, en wanneer, ik het best m’n muziek moet uitbrengen.

Jouw carrière is eigenlijk begonnen op Twitter. Net als veel andere mensen uit de scene. Hoe kijk je daarop terug?
Dat is zeker waar. Twitter was echt gekke shit. Tweetjail, exposings, bangalijsten. Twitter was een gekke tijd. De moeder van m’n zoon ken ik zelfs via twitter. Je had Twittergaddo’s als ikzelf en Defano, timelinekillers, wedstrijdje doen op twitter wie het langst wakker moest blijven. Vroeger was het echt extreem hoe vaak we op twitter zaten. Het heeft ook heel erg m’n muziek gepusht. Twitter is belangrijk geweest voor onze generatie, maar vooral voor mij. Zonder Twitter was er geen Bokoesam.

”Zonder Twitter was er geen Bokoesam.”

Ik denk dat er verschil is in de generaties die met Twitter zijn opgegroeid en die met Instagram zijn opgegroeid. Hoe ervaar jij dat?
Op Twitter kon je iemand leren kennen. Je kon roepen wat je wil, elke gedachte gooide je online. Veel ruzies begonnen ook op Twitter. Het leefde echt. Het was zelfs zo erg dat je niet wilde slapen, omdat je niks wilde missen. En nu met Instagram is beeld veel belangrijker. Ook het vloggen wat nu helemaal de shit is – maar dat begrijp ik dan weer niet. 

Wat zijn de plannen voor aankomende zomer?
Er komt sowieso nog een Bokoesam mixtape voor de zomer. Veldentaal shit maken en aan m’n album werken. Dit jaar wil ik me meer verdiepen in fashion, onbewust ben ik er al heel erg mee bezig eigenlijk, maar ook bewust door me in die shit te verdiepen. Veel pokoes maken, veel optreden. Heel graag zou ik nog een eigen tour willen. Rap is sowieso niet het enige dat ik wil doen.

Tekst: Armin Shah
Beeld: Guyrin Hiwat & Sybren Tielemans