veldentaal-featured

We hingen een middag met Veldentaal

Op papier lijkt het misschien alsof er deze zomer niks anders dan ‘New Wave’ de toon sloeg – maar er was nog een project wat de zomer niet alleen maar compleet maakte maar ook op slot gooide. Uit het niets was daar Veldentaal, die zonder aankondiging een 16 tracks tellende mixtape online gooide.

Het collectief, bestaande uit Bokoesam, Idaly, Yung Nnelg, Garrincha en GRGY – en organisator/A$AP Yams van Veldentaal Ghamte Schmidt aka Lentini – kwam vorige week samen in de Mooie Jongens studio om daar twee videoclips van het project te schieten. Wij waren erbij, spraken met de jongens, bleven verstandig van de lean af en maakten een keer GIFjes in plaats van foto’s.

1-7

We arriveren rond 3 uur in de middag bij de Mooie Jongens studio; de plek waar het grootste gedeelte van de Veldentaal mixtape is opgenomen. Een drukke dag, want diezelfde middag moesten twee videoclips geschoten worden én stond er een interview op het programma. Niet dat de iedereen daarmee bezig was, want er is maar één ding belangrijk voor hen; muziek maken.

Als we de studio inlopen duiken Idaly, Nnelg en Garrincha meteen achter laptops en telefoons en laten elkaar de laatste tracks horen die zij gemaakt hebben de afgelopen tijd. Die gretigheid is ook waar Veldentaal voor staat en laat die extreme passie voor muziek zien.

1-6

Met die gretigheid en het talent wat de jongens bezitten was het de ideale combinatie om mee te werken, al snel gingen de jongens die op dat moment in Amsterdam op de voorgrond stonden aan de slag in de studio. Dat bleek het ideale recept voor Veldentaal. Zo voelde dat ook. Ghamte vertelt: “Het was dope om met deze boys op zo’n manier te werken. Ik kende die jongens altijd meer van het uitgaan en het leek me tof om met ze te werken. Als je dan ziet wat voor talenten het zijn dan wil je ze ook pushen, omdat ze die aandacht verdienen wanneer je ziet hoe goed hun muziek is en op welke manier dat gegaan is.”

Infrarood

De inspiratie om deze tape te maken kwam voort uit de hit die Bokoesam, Idaly en Ronnie Flex hadden gemaakt voor Bokoesam’s ‘Nog Nooit Meegemaakt EP’, ‘Infrarood’. Die track liet Ghamte inzien dat er veel potentie in deze jongens zit en dat de vraag naar zo’n sound groot was.

“Infrarood heeft me geïnspireerd om met deze guys te werken,’ zegt Ghamte. Ik tweette een keer dat ik de hele dag Infrarood aan het luisteren was en in mijn achterhoofd wilde ik gewoon een tape met 16 ‘Infrarood’s’ hebben. En uiteindelijk denk ik dat we met Veldentaal een mooie tape hebben gemaakt met die sound.”

lentinitweet

“Idje en Sam kende ik al wel, maar meer van het uitgaan”, gaat Ghamte verder. “Hen wilde ik sowieso strikken voor dit project. Ronnie zou eerst ook nauw betrokken geweest zijn bij de tape, maar hij kreeg het dan weer wat drukker in die periode.”

Een andere naam die vaker aanschoof bij de sessies was Yung Nnelg. “Nnelg hadden we uitgenodigd voor een sessie en daarin zag je meteen wat voor talent je in huis haalde. Muzikaal, maar ook qua uitstraling. De jongens die er toen al zaten merkte dat natuurlijk ook en daardoor ontstaat er veel sneller een chemie.”

Ook GRGY schoof ongeveer in dezelfde periode als Nnelg aan – die combinatie resulteerde in de sound die we nu kennen als Veldentaal. De muziek die de jongens los dropten, of die verloren ging omdat het niet goed gekaderd werd, werd nu gebundeld. Als resultaat was daar, voor het eerst in tijden, een toffe volledige tape van jong Amsterdams talent.

De Bron

Idaly is het daarmee eens: “Ik vind het één van de beste mixtapes die is uitgekomen”, begint hij. ‘Dat vind ik serieus. Niet omdat het per sé van ons is of zo, maar ook vooral de manier waarop wij het hebben gedaan. Als een hechte groep.”

Bij veel projecten anno 2015 worden er constant teasers en reminders vooraf geplaatst. Bij ‘Veldentaal’ leek het wel even omgekeerde wereld. Idaly gaat verder: “Wij dropten gewoon in één keer die hele mixtape met een keiharde videoclip erbij. Waarom? Geef de mensen gewoon wat ze willen en waar ze je van kennen; je muziek. Tegenwoordig maken nigga’s een teaser van een teaser om daarna heel lang niks te droppen. Gaat nergens over man.”

“De manier waarop we het brengen was ook belangrijk,’ gaat Ghamte verder. “De één gaat voor een Puna of Noisey exclusive. Dat wilde ik niet, omdat ik vind dat dan een deel van het publiek wegvalt die niet op één van die sites komen. Wil je de muziek? Kom het dan halen bij ons. Wij zijn de bron. Wie onze muziek tof vindt komt vanzelf wel naar je toe. Daardoor komt er een massa op je muziek af, die het ook echt graag wilt.”

1-1

Op de vraag of er in de toekomst nog meer van Veldentaal te verwachten is, was iedereen meteen duidelijk: Veldentaal was iets spontaans, wat je niet zomaar even opnieuw doet. “Ik weet niet of het eenmalig is. Het mooie aan deze tape is, is dat alles zo spontaan gelopen is,” legt Ghamte uit. “En dat heeft de muziek alleen maar ten goede gebracht. Elke keer als GRGY en Nnelg hier bijvoorbeeld kwamen, was het nooit helemaal vooraf gepland. Ze waren altijd welkom, zijn ook vaak langs geweest en konden perfect aansluiten met de boys die hier bezig waren.”

GRGY: “Het was nooit echt een formatie eigenlijk, we kwamen gewoon langs om muziek te maken met de boys die hier waren. Heel deze tape is zo spontaan gegaan en dat vind ik het mooiste eraan.” Ghamte vult hem aan: “Op een gegeven moment was ik niet meer in de studio aanwezig, maar checkte die jongens elkaar om muziek te maken. GRGY checkte Garri, Nnelg, Sam en Idje weer, nieuwe producers als André Hayzes en SPSMTC kwamen erbij, het is allemaal automatisch zo gaan lopen. Zo is bijvoorbeeld een track als ‘Chamos’ van Garri en Nnelg tot stand gekomen. De band tussen deze jongens is hechter geworden en daar kan Nederland in de toekomst alleen maar van genieten.”

Spontaniteit

“Een vervolg zie ik niet zo snel komen. Maar als die komt zie ik gewoon het liefst een ‘Veldentaal: the album'”, zegt Idaly. “En dat die ook goud gaat, net als ‘New Wave’, dat zit er gewoon in. We hebben het in ons om dat te bereiken. Mensen behandelen deze tape ook als een album, terwijl het gewoon een mixtape is.”

Ook Ghamte ziet die potentie en heeft met eigen ogen de groei van de groep gezien: “Ik denk dat door Veldentaal iedereen beter is geworden door elkaar en hierna ook meer muziek met elkaar gaan maken.” Je merkt het aan de individuele prestaties van de jongens – zo langdurig en gefocust aan een product werken zorgt ervoor dat je dingen oppikt in dat proces en dat meeneemt naar je eigen producten.

1-5

Dat ‘New Wave’ dezelfde zomer uitkwam hield Veldentaal niet tegen. Sterker nog, Veldentaal was al in the works voordat ‘New Wave’ uberhaupt naar Schiermonikoog was afgereisd. GRGY legt uit: “Ja man, er was toen nog geen New Wave. Één of twee weken daarvoor waren wij al begonnen met dit. Ik wist niet dat New Wave zou plaatsvinden, dus hadden we effe een break.”

Ghamte springt hem bij: “Uiteindelijk kwamen ook Jandro veel vaker langs, Ronnie toen hij nog tijd ervoor had en Maxi Milli. En ja, die vergelijking met New Wave wordt gauw gemaakt en dat is een klein beetje logisch. Alleen Veldentaal is denk ik meer van, ‘yo, voor de gelegenheid zijn deze tracks allemaal gemaakt en daaruit is een mixtape gekomen.'” Er werd niemand buitengesloten van Veldentaal – het draait om een vaste kern, met daarbij featurings van artiesten die er op dat moment veel bij waren.

1-2

“Daarom zie ik niet zo snel een Veldentaal 2 komen, want dan is het te geforceerd”, gaat Ghamte verder. Hij benadrukt dat het uitnodigen van al die jongens meer onbewust was, niet om ze expres te linken. “Toen ik ze allemaal zo in de studio bezig zag, voelde ik gewoon van, ja man. Er leeft een nieuwe hiphopgeluid. En dan is Veldentaal pas een begin.”

Tekst: Armin Shah
Beeld: Jonathan Hoost
Animatie: Iris van der Heijden