Stacii Samidin x Vic9 2017 (Web JPG)_01

We interviewden Vic9 zonder hem zelf te spreken

Mysterieus is vaak het eerste woord wat opduikt in een gesprek over Vic9. De rapper uit Hoogvliet laat al sinds zijn eerste geluid zijn eigen gezicht niet zien. Altijd gehuld achter een masker, zonnebril of cap – maar dat weerhoudt Vic er niet van om een enorme buzz te genereren. Maar wat is er eigenlijk bekend over Vic? Vrij weinig.

Gelukkig bestaat de YouTube comment section, waar veel amateur rechercheurs rondlopen. De verbanden tussen Vic en een schietpartij op de Rotterdamse Kruiskade worden veelvuldig gelegd. Dat is ook logisch, aangezien Vic9 beelden van die schietpartij gebruikt in de videoclip voor ‘Anekdote‘. Zijn naam en EP titel lijken niet op los zand gebaseerd te zijn. 

Het probleem met écht meer te weten willen komen over Vic is dat hij geen interviews doet. Gelukkig doen een paar mensen die Vic al jaren kennen dat wel – wij spraken o.a. met Hef, Kempi, Lijpe en Kevin.

Anekdote
“Alles wat hij zegt is waargebeurd. Dat maakt hem ook zo hard”, aldus Kevin. De Rotterdam Airlines artiest en Vic9 kennen elkaar al een tijdje. “Vic ken ik gewoon van de straat man. Hij ging veel om met Opium Lotus, dus via via kruiste ons pad. Opeens kwam hij steeds vaker in de studio bij Rotterdam Airlines, gewoon een beetje chillen, hij rapte toen nog niet eens volgens mij. Daar is de vriendschap ontstaan”

Lijpe kent Vic9 op zijn beurt weer via Kevin. Lijpe werd uitgenodigd voor het schrijverskamp van Kevin zijn eerste EP ‘Kleine Versnelling’ en stond samen met Vic op de track ‘In De Streets’. Dit was destijds ook één van de eerste tracks waar Vic9 überhaupt op te horen was. “Ik kende Vic9 voor dat schrijverskamp totaal niet. Ik hoorde hem gewoon een verse spitten en ik vond het meteen hard. Uiteindelijk stonden we dus samen op een track en het leek erop of Vic al jaren rapte. Hij heeft toen bewezen dat hij al meteen kon bijbenen”

“Ik ken hem gewoon als lil nigga uit de hood man. Doing lil nigga shit.” – Hef

Vic is afkomstig uit Hoogvliet, en er is natuurlijk maar één iemand uit Hoogvliet die we moesten checken voor wat extra informatie. “Ik ken hem gewoon als kleine nigga uit de hood man. Doing lil nigga shit” lacht Hef. “Hij was echt een vechtersbaasje, elke week was hij wel aan het vechten ergens. Als er ergens gevochten was, was het 90 procent kans dat het Vic was.”

Ook Kempi kwam al vroeg in aanraking met een jonge Vic. “Ik ken hem al sinds hij een jaar of 16 of 17 was. Die tijd ging ik veel naar Hoogvliet. Hij was een mattie van een mattie van mij en zo kwamen we op elkaars pad. Ik voelde zijn vibe meteen. Hij was vanaf jongs af aan een piraat.” aldus de Eindhovenaar. Hij gaat lachend verder: “Ik leerde hem zelfs zijn eerste jonko’s draaien. Hij kon niet draaien en ik draaide altijd zijn jonko’s voor hem. Ik werd daar op een gegeven moment para van, dus moest ik het hem leren.”

Stacii Samidin x Vic9 2017 (Web JPG)_02

In De Streets
Maar om echt wat verder te duiken in de jeugd van Vic, werd uit de track ‘Geluk’ van zijn nieuwste EP het één en ander duidelijk. Vic verloor namelijk op vroege leeftijd zijn vader en groeide op met zijn moeder in Hoogvliet. Zijn eerste overval pleegde hij toen hij 15 jaar oud was.

Hef beaamt dat: “Als we over straatrap in Nederland praten is Vic wel een van de realest. Niet dat hij een de grootste gangster uit Nederland was ofzo, maar hij was zeker wel actief. Als ik iets van hem nodig had, kon hij het regelen. Altijd.”

“Hij wou niet perse een rapper worden dat vond ik mooi, het is gewoon iets wat hij goed kan.” – Kempi

Toch meent Hef ook te weten dat het straatleven en een rap carriere niet altijd een goede combinatie kan zijn. “Waar ik het over heb, met al die boys die van de straat komen en in de muziek stappen? Je hebt heel veel dingen die je kunnen achtervolgen, rechtzaken, vijanden, noem maar op. Als je van de straat komt en je hebt ineens succes, dan wordt je gezien. Je bent in clubs te zien, je staat op flyers. Dat is wat je niet moet hebben eigenlijk,  je wilt eigenlijk zo undercover mogelijk bewegen. Ik zeg altijd, je moet begrijpen dat je niet kan kiezen wanneer je gangster bent, of rapper. Die shit is 24/7.”

Geluk
Inmiddels heeft Vic zijn doelen gezet op iets beters, rappen. Hij begon al vroeg met rappen maar hij nam het nooit echt serieus, het was meer voor de fun. Wel liep Vic op jonge leeftijd al mee in de rapscene. Hij kwam vaak met Kempi in verschillende studio’s en hij ging met hem mee naar shows. “We hadden altijd al het idee om shit op te nemen maar het kwam er gewoon niet van,” zegt Kempi. “Het hoefde ook niet perse, we waren op andere dingen. We waren voornamelijk gewoon matties en wisten dat het ooit wel zou komen.”

“Hij rapte gewoon een keer iets voor ons en we waren echt verbaast. Iedereen dacht deze man kan echt wel wat.” – Kevin

“We kwamen laatst dus in een studio en toen zei Vic tegen mij van, ik kwam hier al in 2011 man, en nu neem ik hier mijn eigen sannies op. Dat is wel mooi om te zien. Hij kon gewoon al heel veel dingen zien voordat hij begon. Hij was bijvoorbeeld ook al vroeg goed met die mannen van Rotterdam Airlines, daar heeft hij ook veel kunnen zien.” aldus de Eindhovenaar.

Hef was er later bij, hij kende Vic al van vroeger maar had nog geen idee dat Vic serieus rapte. “Toen ik doorkreeg dat Vic was begonnen met rappen, connecte ik hem gelijk om een track te maken.” Vic rapte hiervoor alleen maar voor vrienden, een beetje freestylen in de buurt. Hef kreeg daar via een goede vriend hoogte van.”Die goede vriend van mij vroeg waarom ik niet ging samenwerken met, destijds, een jonge Vic9. Maar ik was toen nog teveel met me eigen carriere bezig en was er nooit serieus op in gegaan. Achteraf wel jammer”


Vocabulair
Afgelopen maand bracht Vic9 de EP met de toepasselijke naam ‘9’ uit. We vroegen aan de heren wat Vic nou zo speciaal maakt en wat we kunnen verwachten van de EP. “Vic9 doet me eigenlijk best veel denken aan mezelf toen ik jong was, weet niet of hij dat zo leuk vind om te horen” lacht Hef. “Bijvoorbeeld de line – Je mislukt altijd net als je eerste pannenkoek –  dat is iets wat ik had willen rappen.” lacht Hef. “Hij vertelt je over de straat maar hij brengt het gewoon anders man. Slim, lyricaal en met een vleugje humor af en toe.”

“Het is meer dan alleen muziek, ik probeer hem te helpen waar ik kan helpen.” – Lijpe

Het feit dat Vic zeer lyricaal is beamen meerderen collega’s, ook volgens Kevin is dit één van zijn sterke punten. “Wat ik echt lauw aan hem vind is hoe onderlegd het is. Ook is het gewoon een slimme jongen met een hele grote woordenschat.”. Ook Lijpe kon dit beamen. “Hij heeft een goede woordspeling, en het klopt gewoon allemaal. Ik denk dat iedereen die een beetje uit dezelfde omgeving komt – waar ik ook vandaan kom – hem voelt. Omdat het echt is.”

Beelden: Stacii Samidin
Tekst: Jeffrey Verwey