sfb-featured

We spraken SFB over het Resetten van Levels

Het jaar 2015 was voor SFB een lancering in de Nederlandse hiphopscene. Eind vorig jaar brachten de mannen uit Den Haag de mixtape ‘Reset The Levels’ uit die, zoals zij zelf voorspelden, ‘de levels in Nederland zou resetten.’

Dat is Strictly Family Business aardig gelukt. In één jaar tijd verschenen zij op het succesvolste hiphop-album van het jaar New Wave, ontvingen zij daar gouden en platina platen voor en is het collectief getekend bij Top Notch. Het eerste project onder het label is inmiddels uit en ook daar schieten de cijfers de lucht in. Hoe hebben zij zich in zo’n korte tijd naar de top kunnen werken en hoe is het ze zelf vergaan? Alle vragen die wij (en de fans) hadden stelden wij aan Frenna, KM, Priceless en Jandro.

Jullie openen de EP met een ode aan Rabby Racks. Wie is Rabby Racks precies en wat betekent hij voor jullie?
Frenna:
Rabby Racks was de man die ons altijd heeft gesteund en dit allemaal heeft laten gebeuren. Hij was de man met de visie die dit al voor zich zag en zoiets had: dit kan echt iets worden.

Het is eigenlijk heel toevallig gelopen. Voor Rabby z’n b-day was er een aftermovie geschoten en daaronder is de track ‘Ziekniehh’ onder gezet. Dat was gewoon een track die we voor de lol hadden gemaakt en niet eens online hadden gegooid.

‘Ziekniehhh’ werd op z’n b-day door de dj gepompt en iedereen ging los voor de camera. Zo is er een soortige clip uit gekomen, wat je eigenlijk niet eens een clip kunt noemen. Het is een beetje voor de camera springen. Uiteindelijk heeft Rabby het gewoon online gezet en uit het niets begonnen de views te lopen.

”Het plan was nooit om artiest te worden”

Priceless: Hij wilde ons van de straat halen en ons laten focussen op muziek. Nadat die clip online kwam en de views omhoog gingen was Rabby de eerste die ons bij elkaar riep. Hij zei: ‘Luister, als jullie je focus hierop leggen en bereid zijn ervoor te werken dan ben ik bereid om hierin te investeren, want ik weet zeker dat dit gaat slagen.’ Door Rabby is SFB dus ontstaan, zonder Rabby géén SFB.

15

Wanneer is er echt besloten om SFB te beginnen en muziek uit te brengen?
Frenna: Dat is vanzelf gegaan. We maakten altijd al tracks, maar nooit met de bedoeling om het uit te brengen. Rabby huurde een studio voor ons en op een gegeven moment waren we daar altijd. Het uitbrengen ging vanzelf. Het plan was nooit om artiest te worden.

KM: We waren altijd al vrienden voordat we muziek maakten. SFB is gewoon altijd een vriendengroep geweest en ook gebleven. De muziek is er uiteindelijk bijgekomen en met succes.

KM, jij zat eerder met onder andere met Sevn Alias (toen nog Odje Taylor) bij D-Boyz. Hoe ben je bij SFB terecht gekomen?
KM: In m’n tijd bij D-Boyz woonde ik nog in Almere en ging ik vaak met Odje (Sevn) om. Het was een leuke en leerzame tijd, maar door wrijving en ontevredenheid is de groep uit elkaar gegaan. Ik verhuisde naar Den Haag en ging daar om met Frenna, Price en Jandro. Het was gewoon een vriendengroep die daarbij ook muziek maakte. Dat SFB uiteindelijk ontstond ging automatisch.

Frenna: KM is echt van grote invloed geweest op onze muziek. Deze man liep constant te freestylen, overal waar we waren. Bij het vormen van de groep hadden we zo’n iemand als KM echt nodig. Hij bracht het freestylen erin bij ons. De hook van ‘Flexen’ bijvoorbeeld, was nooit ontstaan zonder hulp van KM.

We waren een keer zo d’r af na een fissa dat we in de waggie bullshit lines begonnen te spitten, zoals ‘Ik hou van flexen, als ik m’n ex zie.’ Daar is uiteindelijk een hele track omheen gebouwd en kijk wat het heeft gebracht. Het is een hit geworden en wie flext er nu tegenwoordig niet meer als ‘ie z’n ex ziet?

13

Zouden jullie in het Engels muziek willen maken? De slang hebben jullie immers al.
Frenna: Ja sowieso man. We hebben shit liggen in het Engels en misschien dat we ooit die stap er naartoe maken. Voorlopig niet. De focus ligt nu op het Nederlandse.
Maar stel er komt een artiest langs die met ons wil samenwerken die een grote internationale naam heeft. Dan zijn we ready om met hem samen te werken en Engelse tracks te gaan maken.

KM: Voorlopig ligt daar de focus niet, inderdaad. Ik ben eerst van plan om de Nederlandse game uit te spelen, daarna kunnen we misschien wel verder gaan in het Engels. Ik sta altijd open voor nieuwe dingen.

”Ik zei tegen Elia: ‘Yo, wij zijn ook bezig en we gaan NL ownen binnenkort, let maar op.”

Wat is de rol van Eljero Elia bij SFB en de projecten die jullie eromheen doen?
Priceless: Ik ken Elia sinds ik klein ben. Op het pleintje altijd aan het voetballen. Elia begon stappen te maken in zijn carrière en daar hadden we altijd veel respect voor. Maar zijn respect en love naar ons bleef. Never deed hij uit de hoogte. Hij bleef altijd één van de boys van Agga. Ik kwam hem vaak tegen op verjaardagen en vooral in de tijd toen hij met Bollebof bezig was. Ik zei hem toen ‘Yo, wij zijn ook bezig en we gaan NL ownen binnenkort, let maar op.’ Hij dacht sowieso van ‘Ja toch, we zullen het nog wel zien.’

Op een gegeven moment na ‘Flexen’ en ‘Moven’ dacht hij al zoiets van ‘Ey, deze mannen zijn bezig’. En na ‘Helaas’ was het klaar. Hij was meteen verkocht. Begon ons te helpen met shit en was echt blij met dat er geluid uit Agga kwam.

19

Waar staat ‘Boulevard’ voor?
Priceless: Wij komen van Den Haag. We zijn aan de westkust van Nederland. Het was ook de bedoeling dat de tape in de zomer uit zou komen, dat zou het extra logischer maken. Maar door andere projecten is het gewoon december geworden.

Frenna: We hebben het ook Boulevard genoemd zodat het ‘RTL: Boulevard’ heet. Misschien noemen we het de volgende keer wel RTL: ‘Late Night’. You’ll never know.

Constant worden er tracks van jullie gelekt door anderen. Hoe komt dat en weten jullie vanuit welke hoek het komt?
Frenna: Kijk, onze muziek moet voordat het uitkomt gehoord worden. De kring waarmee we onze muziek delen is nu redelijk groot en dan zit er altijd wel iemand in die het lekt. Wie het is weten we niet.

Priceless: Er zijn mensen die hele theorieën bedenken dat wij het expres doen. Dat is bullshit. We hebben al een idee waar het lek zit. Misschien ligt het niet aan die mensen, maar aan de studio’s waar je langs komt. Wie zal het zeggen. De tijden dat we er heel erg om stressten zijn nu achter de rug. Natuurlijk is het vervelend, maar je houdt het gewoon niet tegen.

”Al die negatieve geruchten heb ik geprobeerd te verslaan met muziek. En dat is met de gouden en platina platen aardig gelukt.”

Frenna, voor jou was het afgelopen jaar niet altijd even leuk. Er was wat commotie en er circuleerde een persoonlijk filmpje van jouw rond. Hoe kijk je daarop terug?
Frenna: Ach ja, wat kan ik zeggen. Niemand heeft het er meer over toch? Mensen om mij heen zeiden mij dat ik dat maar met één ding kon verslaan en dat is goeie muziek maken. Al die negatieve geruchten heb ik geprobeerd te verslaan met muziek. Dat is ook uiteindelijk gebeurd. We zijn getekend, de EP is uit en we hebben platina en gouden platen in ons bezit. Wat wil je nog meer?

Frenna & KM, jullie ondernemen al met onder andere evenementen, wat zijn jullie ambities in deze tak van entertainment?
Frenna: Aan de hand van de track ‘Meisjes Blijven Meisjes’ ben ik met een event begonnen die dezelfde naam draagt. Ik ben me een maandje fully gaan focussen op het organiseren van events. Ik ben toen op veel verschillende events geweest en heb ook veel kennis opgedaan. Toen ben ik gaan denken, wat vind ik zelf tof? Waar zoeken mensen naar? Uiteindelijk ben ik Meisjes Blijven Meisjes begonnen en alle edities zijn tot nu toe uitverkocht geweest.

Het is ontstaan nadat ik ging nadenken over hoe ik mijn bekendheid nog meer geld kan maken. KM begon eerder met deze shit met zijn b-day bash. Dat was ook een succes. We zagen in dat dit soort shit gewoon mogelijk was.

KM: Ja, klopt. Bij mij was het een soort uit de hand gelopen hobby. Toen ik 18 jaar werd gaf ik een b-day bash in de VIProom, Rotterdam. Het was helemaal vol, mensen hadden het naar hun zin en ik had het gevoel dat dit wel vaker kon gebeuren. Ook ik ben me gaan verdiepen in het organiseren van events en hoop ook hierin een gevestigde naam in te worden. Ooit een event in de HMH organiseren is wel een doel.

16

Jandro, jij was al gauw solo te horen op Veldentaal. Hoe kwam je daar terecht?
Jandro: Er komt een moment in je carrière dat je solo dingen gaat doen. Dat zal voor een ieder van ons zijn. Ik leerde via Sam en Idje weer Nnelgie, Ghamte en GRGY kennen. We zijn een aantal keer in de studio gedoken en daar zijn mooie dingen uitgekomen, zoals bijvoorbeeld Veldentaal.

Wat staat er nog meer voor je op de planning op het gebied van solo projecten?
Jandro: Sowieso heb ik met die boys nog veel shit liggen. Ik was te horen op Lijpe’s album en ik sta ook nog op het album van SBMG. Sowieso ben ik van plan om dit jaar meer ‘eigen dingetjes’ te doen. Daar kan ik nu nog niks over zeggen, maar daar zal je zo snel mogelijk wat van horen.

Jullie hebben besloten om toch te tekenen bij Top Notch, terwijl velen dachten dat jullie independent verder zouden gaan. Wat heeft jullie doen besluiten om tóch te tekenen?
KM:
Klopt, het was ook geen gemakkelijke keuze. We hebben er lang over moeten nadenken.

Priceless: We hadden veel aanbiedingen liggen van andere labels. Uiteindelijk hebben we gekeken wie ons sterker kon maken en welke mogelijkheden er waren bij alle labels. En dat is uiteindelijk Top Notch gebleken.

KM: Als je in studio’s kwam werd er wel gezegd dat je niet bij Top Notch moest tekenen. Zo dachten wij er ook over, maar toen eenmaal de bedragen en de mogelijkheden werden besproken dan zou je gek zijn om het niet te doen.

Frenna: We wilden ook independent blijven, maar waarom zouden we ons niet aan een label binden als we onszelf versterken ermee? Dit is ons eerste project bij Top Notch waar we echt geld mee kunnen verdienen en ook op 3FM gedraaid kunnen worden. Met underground mixtapes als ‘Reset The Levels’  bereik je het grote publiek niet. Met New Wave hebben we gezien dat Top Notch ertoe in staat is om onze muziek zo veel mogelijk te verspreiden.

Er is dan wel een heel goed bod gekomen om jullie over de streep te trekken. Hoe is die ‘rapmoney’ eigenlijk? Als er iets is waar over geklaagd wordt in de scene tegenwoordig is dat het wel.
Frenna: Heerlijk man. Ik zeg het je eerlijk. Ik ben blij dat we zo goed geld kunnen verdienen met wat we doen. Maar het moet nog meer worden. In het verleden hebben we ook kunnen bawlen met money, maar dat was zwart. Dat keren we nu met z’n allen de rug toe. Ik heb geen zin meer om vast te gaan zitten om bullshit. We willen het wit. Het kan wit en we willen het wit.

KM: We zijn geblessed dat we met dit ding goed geld kunnen verdienen. Het is ook echt goed ook. Ik zeg wel in een line ‘Ik zweer het die money is niks’, maar daar bedoel ik meer mee wat we ook dom spenden. Zo zijn wij eenmaal.

”We gaan sowieso meer droppen aankomend jaar, dat is één ding wat zeker is.”

Vorige keer wilde jullie de Nederlandse rapgame veranderen, welke levels gaan deze keer gereset worden?
Frenna: Haha, we waren toen net in de game. We hebben een goede indruk achtergelaten en hebben ons in korte tijd naar de top kunnen werken. Er ligt naast Reset The Levels 2 nog zoveel sicke shit klaar. We gaan sowieso meer droppen aankomend jaar, dat is één ding wat zeker is.

We hebben veel trends gezet in de scene. Het woord ‘dom’ heeft een positieve betekenis gekregen. Iedereen wil ‘dom’ zijn, iedereen wil  ‘flexen’, Jandro maakte het ‘leanen’ gaande, de autotune-game die we hebben upgestept in Nederland en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Jandro: Ik zat er pas over na te denken inderdaad. Het is gewoon een drankje wat in Amerika wel een dingetje was. In Nederland kende niemand het. Nu zijn er zoveel leandealers actief op Instagram en iedereen wil melden dat ‘ie aan het leanen is.

Priceless: Reset The Levels 2 ligt nu de focus op en we weten zeker dat dit ook een succes gaat worden. We willen nog meer merchandise, nog meer shows, nog meer money, nog meer nieuwe shit.

Tekst: Armin Shah