ty-d-insta-slice-10

We spraken Ty Dolla $ign over wiet, paddo’s en Kanye West

Een fantastisch debuutalbum maken, deze volledig opdragen aan je broertje die vastzit en vervolgens alle inkomsten van het album investeren in het vrij krijgen van je broertje. Dat laat eigenlijk in één oogopslag zien wat voor persoon iemand is. Met dit in het achterhoofd besloten we te meeten met Ty Dolla $ign toen hij recentelijk in Amsterdam was voor een uitverkochte show in de Melkweg.

Ty’s broertje, TC, heeft onterecht levenslang gekregen. Volgens Ty een gevolg van de sociale ongelijkheid die er vandaag de dag nog steeds heerst in Amerika. Ondanks dat hij vast zit kon TC zelf bijdragen aan het album wat aan hem is opgedragen – straight vanuit de gevangenis.

Wie het album geluisterd heeft is dat al waarschijnlijk opgevallen. Bijvoorbeeld op de track ‘Miracle’, waar TC met een mobiel telefoontje een verse op de track deed. Dat laat zien hoe sterk de band tussen Ty en TC en hoe groot de rol van muziek in hun leven is. Niets houdt ze tegen om door te gaan met waar ze zo goed in zijn: muziek maken.

Maar toen ik hoorde dat ik Ty Dolla $ign mocht meeten had ik mezelf voorgenomen om het vooral níét daarover te hebben. In vrijwel elk interview moet Ty het verhaal over zijn broer weer vertellen, weer de tragische gebeurtenissen voor zich halen en weer uitleggen dat er weinig schot in de zaak zit tot nu toe. Daarnaast ontmoette ik hem tenslotte in Greenhouse, waar hij onder het genot van twee jonko’s en een goed gevulde bong lekker high aan het zijn was. Een goed moment om het met hem over drugs te hebben.

Want als bijna elke andere artiest uit Amerika is Ty niet vies van een jointje, maar dat is niet het enige waar Ty mee experimenteert. In een interview met Vladtv vertelde hij een grappige anekdote over hoe hij Coachella 2014 beleefde. Ty besloot voor zijn show daar een handjevol paddo’s over zijn pizza heen te gooien om vervolgens na zijn show als een malle te gaan spacen. Tot hij op z’n hoogtepunt van zijn high de grote P. Diddy ontmoette, die blijkbaar met hem wilde samenwerken.

Hoe kwam je P. Diddy in godsnaam opeens tegen, terwijl je extreem hard aan het spacen was?
Ik at die paddo’s alvast voor mijn show met Carnage, zodat ik na mijn show effe relaxt kon spacen met mijn crew. Op een gegeven moment was het Outkast die aan het optreden was geloof ik. Hoe high ik toen was, was echt fucking crazy. Die visuals van dat optreden waren zo trippy dat ik even backstage moest gaan zitten. Weg van de menigte, effe relaxed.

Toen ontmoette ik de grote P. Diddy. Hij kwam naar me toegelopen en ik was heel blij om hem te ontmoeten natuurlijk, maar ik was fucking high. Het gesprek wat we hadden was echt businesstalk. Ik was zo van de kaart dat ik niet eens z’n nummer heb gevraagd. Ik vergeet die trip nooit meer.

Doe je vaak paddo’s?
Nee, niet heel vaak. Van paddo’s raak je echt heel faded en ik heb niet echt vaak tijd om dat te zijn. Vanavond ben ik 17 uur lang onderweg met de bus dus ik heb eigenlijk wel wat nodig.

Maar is het dan prettig om dat in een tourbus te doen? Of vind jij dat de beste setting?
De setting maakt mij niet heel erg uit, moet ik zeggen. Eerlijk gezegd zou ik het ook wel hier willen doen in Greenhouse. Heb je die patronen op de muur gezien? Daar ga ik echt lekker op. Patroontjes, gekke visuals. En gras man. Gras wordt gewoon magisch als je aan het trippen ben, dat is echt heerlijk.

Denk je dat het softdrugs beleid in Nederland zou kunnen werken in Amerika of alleen in California misschien?
Het zou voor stoners en mensen die psychedelics doen wel makkelijker maken. Maar drugs is niet voor iedereen vind ik. Paddo’s al helemaal niet. Je moet echt benieuwd zijn naar je trip en niet angstig zijn om het te doen. Hetzelfde geldt voor wiet, hoor. Ik zie ook mensen in mijn stad wiet roken die het helemaal niet kunnen hebben.

Wat is je favoriete wiet op dit moment?
In Los Angeles rook ik het liefst Louis The 13th OG Kush. Ik ben over het algemeen een Indica roker. In Amsterdam rook ik Pure Kush van Greenhouse. In Rotterdam heb ik wel een goeie Amnesia Haze gerookt.

In welk opzicht helpt wiet jou bij het maken van muziek?
Ik werk er geconcentreerder door. Iedereen heeft een eigen manier van werken in de studio en ik doe dat het liefst met een dikke joint.

Je werkt vaak met Kanye, hoe was werken met hem?
De man is een legend, man. Werken met hem is echt heel prettig. Hij vraagt je eerst hoe jij het liefst in de studio werkt en vervolgens laat hij je eigen gang gaan. Daar kunnen veel artiesten wat van leren, die continu komen bemoeien, terwijl je bezig bent.

Hoe ziet je playlist er op dit moment uit?
Hmm.. effe kijken. Young Thug, Future, Kanye natuurlijk, Lil Yachty, 21 Savage en veel Metro Boomin productions.

Wat denk je dat er veranderd zal zijn de volgende keer dat ik weer spreek als je in Nederland bent?
We zullen beide groter, beter en rijker zijn, man. Laten we er daar eentje op roken.

Beeld: Gabe Shaddow
Tekst: Armin Shah