snoozen

Dit is waarom je wekker snoozen zo gevaarlijk is

Snoozen doen we allemaal wel eens, zeker tijdens de moeizame winterochtenden. Maar is snoozen wel goed voor je? Obviously no, maar waarom dan?

Natuurlijk is een goede nachtrust super belangrijk om overdag goed te functioneren en productief te zijn. Door voldoende te slapen herstel je een gezond energiepeil. Te weinig op de lange termijn gezondheidsproblemen opleveren, en een lagere productiviteit en effectiviteit gedurende de dag. Een prima excuus om die 20 minuten langer te snoozen dus. Of toch niet?

Oke, wat gebeurt er precies in je lichaam als je sluimert? Van oorsprong is de mens, logisch, niet gewend om wakker gemaakt te worden door een wekker, maar was dit een natuurlijk proces. Zo worden er, veel op basis van licht, slaap en waakhormonen door ons lichaam aangemaakt om ervoor te zorgen dat we s’avonds moe worden en in slaap vallen, en s’ochtends als we opgeladen zijn weer wakker worden .

Tijdens de extra ‘snooze’-tijd is de slaapkwaliteit licht. We slapen in een cyclus van vijf fasen. Na de diepe slaap komt tegen de ochtend de lichte slaap en de rem-slaap. Maar als de wekker ons uit een diepe slaapfase haalt, voelen we ons erg suf, waardoor het extra verleidelijk is om de snooze-knop nog een keer in te drukken. ‘Maar wie opnieuw in slaap valt, loopt het risico om bij de volgende alarmwekker nog op een ongunstiger moment wakker te worden’, aldus Gemma Paech, slaaponderzoekster aan Washington State University. ‘Je maakt het jezelf dus gewoon moeilijker door te snoozen’, klinkt het.

Bovendien toont wetenschappelijk onderzoek aan dat onze dagelijkse prestaties er op achteruit gaan, na een onderbroken slaapcyclus. ‘Wanneer u de wekker vroeger zet dan nodig om ‘s morgens nog even te kunnen snoozen, wordt een deel van de nachtrust onderbroken. Dit kan het mentaal functioneren door de dag heen beïnvloeden’, luidt de conclusie.