frank-ocean-1018

Welk Nederlands festival gaat Frank Ocean dit jaar boeken?

2016 stond in het teken van veel dingen, waaronder de langverwachte terugkeer van Frank Ocean. Met ‘Blonde’ en ‘Endless’ bracht hij twee meesterwerkjes uit en gaf hij zijn fans eindelijk datgene waar zij al zo lang naar smachtten: nieuwe muziek van Frank Ocean.

Fans zijn echter lastig tevreden te houden; zeker die van Frank Ocean. Nu het rumoer rondom zijn album is gedaald is het tijd om het volgende verlangen te stillen – de voormalig Odd Future-signee live zien optreden. Dat voorrecht hebben maar weinig mensen gehad. Frank is spaarzaam met liveperformances – zo was hij maar één keer eerder in Nederland. In 2013 pakte hij een HMH compleet in. Eindelijk. Na al eerder shows in de Bitterzoet en de Paradiso gecancelled te hebben.

Dit jaar lijkt het er dan toch op dat hij zal terugkeren. Tenminste, hij is deze zomer in Europa te vinden. Zo doet hij o.a. het Northside festival in Denemarken aan en is hij bij Parklife in Manchester te bewonderen.

Dat rest ons de vraag: welk Nederlands festival zal Frank Ocean dit jaar aandoen?

Door snel naar zijn tourschema te kijken kunnen we zeker stellen dat Frank ruim twee maanden lang in Europa zal verblijven. Eind mei doet hij nog een Amerikaanse show op Sasquatch! Festival in Georgia, daarna richt hij het vizier op Europa.

Screen Shot 2017-02-01 at 13.25.04

Eind juli staat er al een boeking voor Panorama festival in New York, het is dus aannemelijk dat hij al zijn Europese shows zal afwerken tussen 1 juni en 28 juli; bijna twee maanden.

Maar welke Nederlandse festivals komen in aanmerking voor een Frank Ocean show?

PINKPOP, 3 – 5 juni

June_15th_2015_Mainstage_Pinkpop_-_Andre_Vehring

Pinkpop lijkt op papier dé kanshebber om Frank Ocean neer te zetten als headlining act. Pinkpop heeft het budget en zou er, zoals het festival ambieert, een verjongingsslag mee slaan om Frank Ocean te boeken. Daarnaast mist er tussen de huidige headliners nog iemand van het kaliber Frank én past de tourdata perfect tussen zijn optredens in Denemarken en Barcelona.

BEST KEPT SECRET, 16 – 18 juni

BKS2014_01_-_entrance

Het zou typisch iets voor Best Kept Secret zijn om Frank Ocean uit de hoge hoed te toveren als onderdeel van de line-up. Daarnaast duurt het festival drie dagen en zijn er vooralsnog nog maar twee headliners bevestigt: Radiohead en Arcade Fire. Een mooi spectrum waarin Frank Ocean als derde headliner niet zou misstaan.

DTRH, 23 – 25 juni

De_Staat_at_Down_The_Rabbit_Hole_2016

Het ‘kleine broertje’ van Lowlands en de ‘aartsvijand’ van Best Kept Secret zou kunnen stunten en Frank Ocean kunnen aankondigen als hun absolute headliner. Als wij echter kijken naar de gemiddelde grootte van de headliners in de afgelopen jaren zouden wij er niet op rekenen, maar zeg nooit nooit.

WOO HAH!, 30 juni – 1 juli

K54B0987-1

WOO HAH! is een hiphopfestival in hart en nieren. De eerste namen van 2016 liegen er ook niet om: o.a. Gucci Mane, Mac Miller en Lil Uzi Vert komen deze zomer naar Tilburg. Een optreden van Frank Ocean zou in eerste oogopslag enigszins uit de toon vallen, maar het valt niet uit te sluiten dat Woo Hah! wilt gaan verbreden en R&B een groter onderdeel maken van de programmering, zo voegden ze vandaag Bryson Tiller toe aan de line-up. Wij echter niet op een show van Frank op Woo Hah! rekenen.

PITCH, 1 juli

Cl8uxi6WQAASroJ

Pitch verandert dit jaar van vorm. Het vertrouwde Westerpark wordt uitgezwaaid en de NDSM-werf omarmd. Daarnaast duurt het festival dit jaar maar één dag in plaats van twee, waardoor de organisatie creatiever om kan gaan met het gegeven budget. Frank Ocean zou, nadat op voorgaande edities o.a. James Blake en Jamie XX geboekt werden, totaal niet misstaan.

NORTH SEA JAZZ, 9 – 11 juli

North_Sea_Jazz_Festival_2012_-_D'ANGELO_2

Ook North Sea Jazz lijkt een goeie kans te maken op Frank Ocean. Het publiek zou hem perfect liggen en NSJ is niet bang om grote namen aan te trekken, zo getuige o.a. D’Angelo in 2012 en Pharrell Williams, die vorig jaar nog optrad. Een betere setting zou de zanger zich haast niet kunnen wensen.

Wij zetten ons geld op Pinkpop of North Sea Jazz – mocht Frank helemaal niet komen opdagen, dan raden we je aan om snel kaartjes te halen voor een show in Engeland, Denemarken of Spanje. Wij hebben zo’n gevoel dat dit wel eens de show of a lifetime kan worden.