Kabinet-Rutte_II

Welke coalities zijn er mogelijk?

De verkiezingen mogen dan wel geweest zijn, nu begint het echte werk: het vormen van een coalitie. Dat kan nog wel eens pittig gaan worden; vermoedelijk zijn er minstens vier partijen nodig om een meerderheid te kunnen vormen in Tweede én Eerste Kamer.

De meest waarschijnlijke coalities met vier partijen zijn VVD, CDA, D66 in aanvulling met ChristenUnie óf GroenLinks. Het zal echter moeilijk worden om VVD en GroenLinks in een kabinet te krijgen. Daarvoor denken de partijen te verschillend over de verdeling van inkomens en het aanpakken van het klimaatprobleem.

Nadeel van de optie met de ChristenUnie is dat deze constructie vermoedelijk een hele krappe meerderheid heeft in de Tweede Kamer.

In deze samenstelling zal het D66-voorstel om euthanasie mogelijk te maken bij voltooid leven voor problemen zorgen. ChristenUnie-leider Gert Jan Segers heeft al aangegeven dat dit voor hem een breekpunt is.

Een optie voor het blok VVD/CDA/D66 is ook nog om samen te werken met de PvdA. Die zouden met zijn vieren ook een meerderheid hebben in Tweede en Eerste Kamer. Echter, door de daverende verkiezingsnederlaag van de PvdA is het onwaarschijnlijk dat de partij van Asscher warm loopt voor regeringsverantwoordelijkheid.

Een linkse coalitie is mogelijk met een blok CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA (77 zetels). Het CDA heeft echter al aangegeven niets te voelen voor het aan een meerderheid helpen van een linkse coalitie.

Wat het dus gaat worden? Afwachten.