download (13)

Wetenschappers hebben een nieuwe kleur ontdekt en hij is prachtig

Mas Subramanian, een chemicus en Oregon State University professor, werd bekend in 2009 toen zijn lab het eerste nieuwe blauwe pigment, YInMn Blue, in 200 jaar ontdekte. De wetenschappelijke doorbraak was een gelukkig ongeval. In 2009 combineerde een student in zijn laboratorium yttrium, indium en mangaanoxiden (een chemische stof die zuurstof bevat) in een oven. Toen het team het mengsel eruit haalde, was de stof helderblauw. Subramanian zei hierover: 

“It was serendipity, or a happy accident, because we weren’t looking for it. Most of the science discoveries come from an unexpected place.”

Vóór de ontdekking was de Franse chemicus Louis Jacques Thenard de laatste persoon die een ​​nieuw blauw pigment ontdekte – kobaltblauw in 1802. 

Vooralsnog zijn de YInMn Blauwe-kleurpotloden nog niet te koop, maar volgens Crayola al wel eind 2017 beschikbaar. Het bedrijf houdt ook een competitie om het nieuwe krijt een naam te geven, aangezien YInMn Blue vrij moeilijk uit te spreken is.

Consumenten kunnen nog niet YInMn Blue-kleurpotloden kopen, maar het zou eind 2017 beschikbaar moeten zijn, aldus Crayola. Shepherd Color Company, die het van Subramanian heeft afgegeven, is het testen van toxiciteitsniveaus om FDA-goedkeuring te krijgen. De nieuwe blauwe vervangt het gele Paardebloemkrijt, welke Crayola in maart is gepensioneerd. 

Source: iflscience