finalfinal cosign origineel

Winne, Hef en Feis over Raw Roets, de enorme belofte uit Rotterdam

Het is de eerste dag van mei. Drie van de grootste rappers die Rotterdam ooit heeft voortgebracht zitten op een loungebank ergens in Rotterdam, in gesprek over een vierde rapper die net daarvoor naar buiten is gelopen. Jonger dan de drie veteranen die nu in discussie over hem zijn. Zijn naam is Raw Roets en hij mag zich de eerste Nederlandse rapper ooit noemen die op dusdanige wijze een co-sign krijgt van zowel Winne, Hef én Feis.

Drie namen die kenmerkend zijn voor de gloriedagen van de Rotterdamse hiphopscene, die zijn hoogtijdagen kende tussen 2005 en 2010. De jaren waarin Uniq zijn ‘Rotterdam’ Mixtape uitbracht – waardoor iedereen zag hoeveel talent er eigenlijk rondliep in de havenstad – Winne de scene omver blies met ‘Top 3 MC’, ‘Pomp Die Shit’ en zijn volwaardige debuut ‘Winne Zonder Strijd’ en Hef die Nederlandse straatrap opnieuw uitvond met zijn ‘Hefvermogen’ dat in 2009 uitkwam.

Inmiddels schrijven we 2015 – 5 jaar na die hoogtijdagen. De frisse wind is minder hard gaan waaien, maar er zoemt nu een nieuwe naam rond in de havenstad. Eentje die de sound van toen vertegenwoordigt maar toch eigen én van nu maakt. Dit is Raw Roets.

Het is nog nooit eerder gebeurd dat drie van dit soort zwaargewichten, van verschillende achtergronden en disciplines, gezamenlijk achter zo’n nieuwe naam zijn gaan staan. Winne, Hef en Feis leggen je uit waarom je de naam Raw Roets binnenkort overal gaat tegenkomen. Dit is de grootste co-sign in de geschiedenis van Nederlandse rap.

Geen afterparty
Feis was de eerste van de drie die Raw Roets ontdekte. “Ik ontmoette Roets in de VIP Room op nieuwjaarsdag”, vertelt Feis. “Roets was daar, maar wat mij vooral bijbleef  was zijn mattie Beasty. Die kwam op me af: ‘Ey jullie zijn tranga, maar ik ken een guy. Zijn energie, alles. Hij is gewoon tof.'”

Beasty wikkelde er geen doekjes om en vroeg meteen aan Feis of hij niet mee wilde gaan naar hun studio. Feis lacht: “Ik dacht bij mezelf, als ik geen afterparty fix, dan ga ik wel met ze mee. Hun booth bleek vijf minuten loopafstand van mijn huis te zijn, dus waarom niet? Ik ging er met mijn broertje heen en luisterde naar drie pokoes van Roets. Ik schrok gewoon. Ik keek mijn broertje aan en vroeg: ”Is dit écht tranga of ben ik gewoon dronken?'”

JHOO_RR_010515_0203

Van het een kwam het ander en een paar dagen later vertelde Feis het verhaal aan Winne. Winne, die niet snel onder de indruk is, ging bij Roets langs in zijn studio en werd daar zo overtuigd door de muzikaliteit en persoonlijkheid van de jonge Rotterdammer dat hij een track van zijn aankomende album achterliet, zodat Roets kon laten zien wat hij in huis had. De volgende ochtend trof Winne een mail aan met daarin de track die hij achterliet, aangevuld met een refrein van Roets.

Pieken en Dalen
“Als ik een nieuwe artiest hoor, vind ik het belangrijk dat die shit eigen is,” begint Winne. “Maar het is minstens zo belangrijk dat het een toffe guy is. Er zijn veel artiesten die goede muziek kunnen maken, maar waar je niet meteen mee connect. Bij Roets was de sfeer zo goed dat ik meteen overtuigd was.”

Want dat is muziek maken – je kan samen met elkaar achter een toetsenbord zitten of om-en-om in een microfoon spitten, er moet ook een persoonlijke connectie zijn, zegt Winne. “Met iemand muziek maken is een relatie aangaan van ik weet niet hoelang. Er komen pieken, maar ook dalen. Daarom roll ik al zolang met Feis. Ik weet gewoon wat ik aan hem heb, als er een dal komt blijven we nog steeds strijden. Datzelfde gevoel heb ik met Roets, het is gewoon een ‘Ecktuh’-mannetje. Ik besloot ook nieuwe muziek van mezelf te laten horen aan hem, iets wat ik nooit doe.”

“Ik schrok gewoon van Roets, ik keek mijn broertje aan en vroeg: ‘Is dit écht tranga of ben ik gewoon dronken?”

Naast de Ecktuh Ecktuh crew krijgt ook een andere rapper uit Rotterdam lucht van de new kid on the block. Hef begint zich te mengen in het verhaal. Ook hij leert Roets kennen via Feis.

“Ik en Feis hebben altijd al een soort knipperlichtrelatie gehad,” begint Hef. “Toen ik hem op een dag belde begon hij over een guy die belachelijk hard was.” Hef besloot de studio in te duiken, maar toen hij daar aankwam was hij verrast: “Ik zie gewoon een guy met skinny jeans zitten daar. Ik dacht, faka met deze mannetje.” Hef lacht. “Maar dat mannetje gaat achter de mic staan en ik vergat die skinny shit gelijk.”

JHOO_RR_010515_0135

Nuchterheid
Naast zijn sound viel nog iets op bij Hef; de werkethiek van Roets. “Hiervoor kende ik maar twee nigga’s die zo werken als hij: Kleine Viezerik en Kempi. Roets heeft zoveel shit klaarliggen en hij blijft maar shit maken. Die man slaapt in de studio alles hè. Laatst was ik daar en ik ging om half 5 weg – hij bleef gewoon daar slapen. Daaraan herken je de guys die het gaan maken – het motiveert mij zelfs weer om dingen te gaan doen.”

Winne is het daar mee eens. “Én hij is geduldig. Hij kon al drie jaar geleden zijn shit delen, maar hij vindt dat het moment nog niet daar is. Ook al duurt het nóg drie jaar, hij gaat het pas uitbrengen wanneer het daar is. Snap je?”

“Dat harde werken straalt hij uit – hij motiveert mij zelfs om weer dingen te gaan doen.”

Het is kenmerkend voor Roets, die tijdens het interview wegliep omdat hij het awkward vond dat de drie rappers over hem praatten: de nuchterheid. Dat bevestigt Winne. “Hij straalt dat uit, dat is ook wat ik bedoel als ik zeg dat hij een Ecktuh-mannetje is – je kan aan zijn manier van lopen en bewegen gewoon al zien uit wat voor hout hij gesneden is.”

Hef knikt instemmend. “Je hebt veel rappertjes nu in de game die kaolo veel praten en groot doen, maar als ze in de studio zitten veranderen ze in een groupie. Hele dag foto’s willen maken en zeuren om een track, zo is Roets niet. Hij kent de kracht van een liedje. Soms zegt hij ook gewoon tegen ons van nee man, ik hoef niemand op deze track, deze is echt voor mij alleen en ik kill hem zelf.”

JHOO_RR_010515_0026

Nieuwe Era
Roets werkt hard, is nuchter en snapt muziek, maar hoe zit het met zijn eigen sound? De drie boys reageren net zo enthousiast als daarvoor. Ze halen aan hoe Roets al zijn eigen beats tikt, hoe goed hij piano speelt en hoe zijn sound de game gaat veranderen.

“Veel van die rappers uit Roffa zijn net kindjes van mij en Feis man”, zegt Hef. “Ze rappen al die shit die wij al verteld hebben.” Feis stemt in. “Een paar jaar geleden was iedereen op feunen, laag liggen dit dat. Hij is nieuw, uniek.”

“In zijn stem, flow, gedrag en stijl”, voegt Hef toe. “Ik denk echt dat er een nieuwe era komt voor hiphop. Er was een tijd dat mensen Weezy speelden. Er was een tijd dat mensen mij nadeden, en er was een tijd dat iedereen gek ging op die Boaz shit. Dit heeft de potentie om hetzelfde te doen. Zijn refreintjes, die stukjes zang opeens in zijn verses, zijn opbouw naar tracks toe. Alles.”

Het kenmerkt de renaissance van Rotterdamse rap – iets wat verder gaat dan muziek, beaamt Winne. “Wat de Rotterdammer typeert is dat hij 9 van de 10 keer niet die drang heeft om mee te spelen met het spelletje. Onze scene in Rotterdam is ook heel anders opgebouwd dan bijvoorbeeld een scene in Amsterdam. Hier connecten we elkaar minder snel dan bijvoorbeeld daar, omdat iedere rapper in Roffa zijn ‘eigen mensen’ heeft. Hef heeft zijn mensen, Feis heeft zijn mensen, ik heb mijn mensen en Raw Roets heeft zijn eigen mensen. Maar ook een Ronnie Flex bijvoorbeeld. Die jongen kwam in de scene en had schijt aan wat er gaande was op dat moment. Hij maakte zijn eigen sound en kijk hem nu, hij is ‘bout it en neemt iedereen daarin mee. Dat is voor mij Roffa.”

Feis: “Dat Roffa-ding is niet alleen de muziek maar het is de persoon. Toffe gozer zijn, authentiek zijn, gewoon schijt hebben. Zo heb ik schijt aan mijn buik. Als ik een strak t-shirtje aan wil doen, dan doe ik dat gewoon. I don’t give a fuck, ik ben een Roffa-mannetje.”

JHOO_RR_010515_0152

Geschiedenis in de maak
Het is niet niks, om een co-sign te krijgen van namen als Winne, Hef en Feis. Maar Roets zal zijn eigen pad moeten bewandelen. “Elke dag komen er wel 15 nieuwe rappers met clipjes of tracks”, zegt Hef, “wat wij nu willen is dat je door dit gesprek eerder op de naam Raw Roets gaat klikken als je door pokoes aan het scrollen bent.”

“Wij zijn privileged dat wij veel shit van hem hebben kunnen horen voordat het uitkwam. Geloof mij, er komen echt zieke tories aan,” voegt Feis eraan toe. “Daarbuiten heeft deze man ook een rol in mijn carriére gespeeld. Door hem wilde ik weer muziek gaan maken, als je dat als zo’n jonge jongen kan doen, dan ben je een Ecktuh.”

“Weet je wat het is, hij heeft ons eigenlijk niet eens nodig”, zegt Winne, “hij gaat het so-wie-so maken. Op eigen kracht ook. Feis, Hef en ik weten gewoon dat dit geschiedenis in de maak is. And we want to be a part of it.”

Beeld: Jonathan Hoost