homestudio

Zo bouw jij je eigen high-end homestudio

Waar een wil is, is een weg. Zeker als het gaat om jouw ambities als muzikant. Tegenwoordig is helemaal niet moeilijk om je eigen tracks en projecten op te nemen, sterker nog; het kan gewoon vanuit je eigen slaapkamer. Om dat te kunnen doen, heb je in ieder geval een homestudio nodig. In dit artikel lees je welke apparatuur je nodig hebt en geven we handige tips voor hoe jij je eigen high-end homestudio kan bouwen – pay attention:

Computer
homestudio interface
Mocht je nog geen snelle laptop hebben, dan is het voor je homestudio aan te raden om te investeren in een ‘sterke‘ laptop of PC. Daarmee bedoelen wij een computer met een groot werkgeheugen en een snelle CPU die alle processen van de recording software kan bijhouden. Je wilt natuurlijk niet de software halverwege je recording sessie crasht.

Recording software
Een fotograaf heeft photoshop nodig, een graphic designer heeft Indesign nodig, een videograaf heeft edit software en voor muziekanten geld precies hetzelfde. Om vocalen op te nemen, bewerken en te mixen is het van belang om een goeie DAW (Digital Audio Workstation) te hebben. De meest bekende zijn: FL studio’s, Logic pro X, Abelton Live, Pro Tools en ga zo maar door.

DAW HomestudioWelke DAW jou het beste ligt, hangt helemaal van jezelf af, maar de software zijn in principe allemaal even goed. Wat wij wel graag als tip willen meegeven is dat het aan te raden is om gewoon legale licenties van de software te kopen in plaats van gecrackte torrents te downloaden. Zo voorkom je niet alleen dat je virussen binnenhaalt, maar kan je ook ongestoord, zonder gedoe goed kan blijven recorden.

Audio Interfacehomestudio
Om echte high-end recordings te maken in je eigen huis-tuin-en-keuken homestudio is misschien wel het belangrijkste element; de audio interface. De interface is een beetje het cement van je homestudio, het zorgt er namelijk voor dat de studio hardware goed kan communiceren met de DAW en dat de computerprocessen om de DAW te laten draaien goed verlopen. Het is een extern kastje waar jij je hardware in plugt en dat kastje is dan weer met een usb kabel verbonden aan je laptop of PC. Onze aanrader is de Focusrite Scarlett 2i2 (2nd Gen), maar ook goedkopere ‘B-merk’ audio interfaces doen het ook prima.

Monitoren
Muziek moet je als het ware voelen. Om echte bangers te maken vanuit je homestudio moet je op een manier naar muziek of beats kunnen luisteren, die meer zintuigen prikkelen dan alleen je gehoor. Studio monitoren zijn bedoelt om op te mixen, maar ook om een beat goed tot je te nemen. Neem bijvoorbeeld de multi-funtionele KEF LSX wireless stereo set .

homestudio

Bedoeld als huiskamerspeakers, maar zó goed dat ze perfect kunnen dienen als monitoren. Zonder enige bedrading (op de aux-kabel naar je interface na) biedt de LSX wireless, nauwkeurig en het ‘puurste‘ geluid. En dat is precies wat je nodig hebt om het beste te halen uit je homestudio recordings. Buiten dat de LSX je voorziet van het juiste geluid,  is de stereo set ook een echte eye-catcher.

Microfoon
Om vocalen op te nemen heb je natuurlijk een microfoon nodig, er zijn 3 verschillende soorten. Condensator-, dynamische-, en ribbonmicrofoons. De meest gebruikelijke voor in een homestudio setting is een grootmembraan-condensatormicrofoon om zang en rap op te nemen. Deze microfoons hebben vaak een groot frequentie-bereik waardoor je zonder poes pas ‘puur‘ geluid kan opnemen.

homestudio

TIP: Om het beste uit je opnames te halen, is het handig om gebruik te maken van een reflectiescherm. Dat blokkeert de galm in de ruimte waar je opneemt waardoor je vocals of recordings zo écht en ‘onverstoord‘ klinken. En dat is weer heel belangrijk voor bij de mix & master.

Koptelefoon
En dan last but zeker not least, de headsets. Wat echt not-done is bij een homestudio recording, is ‘over de boxen openemen‘. Dat wil zeggen dat je op het moment dat je opneemt, de beat op de monitoren afspeelt. Dat zorgt voor ongewenste feedback op je opnames, en daar kan je de engineer (de gene die mixed en mastered) heel boos van maken.Om deze ellende te voorkomen gebruik je bij het tapen, oftewel tijdens het tracken, een studio headset. Dezelfde regels die gelden voor de monitoren gelden ook voor je koptelefoon. Ook het kiezen van de juiste headset is afhankelijk van wat je zelf prettig vind.

Wie weet wordt jij wel de nieuwe Travis Scott vanuit je huiskamer. Goodluck!