hooikoorts2

Zo overleef je de hooikoortspiek

Ken je dat? Dat je nu niet meer zomaar in het openbaar durft te niezen zonder dat het voelt alsof je een crimineel bent? Mensen die last hebben van hooikoorts gaan dit waarschijnlijk snel ervaren, want de piek is hier. As we speak zitten we in de piekperiode van het zogenoemde graspollenseizoen en aangezien er ruim twee miljoen Nederlanders zijn die last hebben van hooikoorts, is het chill om te weten wat je het beste kunt doen (afgezien van medicatie).

Kijk, het spreekt voor zich (en is nog altijd hét advies van het RIVM) om binnen te blijven, maar het prachtige weer dat ons uitnodigt om een paar stappen buiten te zetten en om te genieten van de mooie dingen in het leven is eigenlijk precies wat we nodig hebben. Dus binnen blijven is niet altijd de chillste optie. Én geen garantie om stuifmeel buiten te houden.

Wat wél kan helpen tegen een minder snellere allergische reactie aan je ogen, is het dragen van een zonnebril. Klinkt ergens best logisch, omdat je ogen dus minder snel geïrriteerd raakt. Als je daarnaast ook wat vaseline rond je neus smeert, verminder je ook hier de irritatie. En net zoals we nu gewend zijn: was je handen. Vaak.

Wat je thuis kunt doen is je was bijvoorbeeld niet buiten laten drogen. Zo voorkom je dat je het stuifmeel mee naar binnen neemt. Op deze manier kun je tijdens de piekperiode tóch buiten genieten, ook al zijn er een paar extra dingetjes waar je rekening mee moet houden. Iets met een doel dat de middelen heiligt.