Screen Shot 2018-02-21 at 17.45.56

Zwart Licht is terug, maar is eigenlijk nooit weggeweest

Zwart Licht staat voor al het zwarte dat in een goed daglicht geplaatst wordt. Zwart Licht staat voor tegenstrijdigheid. Zwart Licht staat voor Licht in de duisternis Met de release van hun nieuwste album Bliksem keren de heren Akwasi, Leeroy en Hayzee, na 6 jaar, terug. Met hetzelfde ideaal. 

De rappers begonnen eind 2007 ooit de rap formatie in het Amsterdamse jongerencentrum Studio West. Nu, bijna 11 jaar later, is de rest geschiedenis. Talloze prijzen, verschillende venues werden letterlijk afgebroken en klassieke ‘albums’ werden uitgebracht. Na 2012 werd het echter stil rondom de succesformatie.

Tot vandaag. Vandaag is Zwart Licht terug met ‘Bliksem’. We gingen met de heren in gesprek over hun nieuw album, de rapgame van tegenwoordig en natuurlijk stellen we ze de vraag; waar zijn jullie al die tijd geweest?

Terug van weggeweest
In de kelder van het Volkshotel in Amsterdam bevindt zich de studio van Zwart Licht. Ook bevind zich in hetzelfde pand het kantoor van Neerlands Dope Het label waar Akwasi sinds 2013 eigenaar van is. Na een korte ontmoeting met de heren gaat het gesprek meteen over op de meeste prangende vraag – waar is Zwart Licht al die tijd geweest?

Het eerste album van Zwart Licht, ‘Bliksemschicht’, dateert alweer van 2009. In de tussen tijd nam de groep nog een afslag naar het grime genre met de EP ‘No Juju’ om vervolgens door te pakken met het project ‘Leeroy Draait Door’. Dit laatste project dateert alweer uit 2012, zo’n kleine 6 jaar geleden. “We zijn eigenlijk nooit gestopt met Zwart Licht” begint Hayzee. “We zagen elkaar namelijk best vaak. We maakte zelfs nog pokoes samen. Dus in de tijd dat je niets van ons hoorde waren we ook gewoon bezig aan dit album. “Een paar van die tracks hebben het album zelfs gehaald.” vult Leeroy aan.

Zwartlicht_Ballinnn (2 of 10)

Leeroy, Hayzee en Akwasi namen wat gas terug nadat ‘Leeroy Draait Door’ uitkwam. Dit kwam in eerste instantie omdat Akwasi tijd nodig had om zijn school af te ronden. .”Ik was dus eigenlijk steeds meer afwezig. ‘No Juju’ was ik er bijvoorbeeld wel bij maar bij ‘Leeroy Draait Door’ was ik er veel minder betrokken” begint Akwasi. “Dat was gewoon de sacrifice die ik moest doen, maar het was ook niet erg want dit hadden we van te voren al besproken.

Akwasi gaat verder. “‘Na Leeroy Draait Door’ zouden we eigenlijk al een plaat maken, maar toen kwam opeens het idee om Neerlands Dope in te richten, en een solo album naar buiten te brengen. Dat zorgde er toen ook weer voor dat er wat meer ruimte tussen ons kwam.”

“We wilden wel die energie meenemen naar deze plaat, maar het moest niet een ‘Bliksemschicht 2’ worden.”

In de tussentijd konden Leeroy en Hayzee natuurlijk niet stil blijven zitten. Hayzee werkte samen met Roscovitch (ZoMoeilijk) aan een gezamenlijk album, hostte zijn eigen clubavond en werkte aan zijn DJ Carriere. Leeroy werkte op zijn beurt weer aan andere skills. Zo leerde hij mixen en masteren en ging hij op tour met DJ Snelle Jelle.”Ik leerde een ander soort publiek kennen, je leert lange nachten maken en je weet gewoon wat de sound is in de club.” aldus Leeroy. “Ik heb nu ook gewoon veel meer referentie kaders, ik weet bijvoorbeeld nu precies hoe muziek op een festival moet klinken of in een club. Dat is een meerwaarde wat ik niet had kunnen doen als we nog volledig doorgingen met Zwart Licht.” aldus Leeroy.

Toch kwamen ze allemaal weer bijeen voor Zwart Licht. Op een gegeven moment begon er weer wat te borrelen. “We waren allemaal gewoon weer hongerig naar het hele proces. Het proces van een plaat uitbrengen en het was ook gewoon zonde van de muziek die we hadden gemaakt”, aldus Leeroy.

Bliksemschicht
Eind 2016 verscheen er ineens het bericht dat Zwart Licht bezig was met een ware comeback. Door middel van de track ‘Geen Manieren’ brak er een nieuw tijdperk aan voor Zwart Licht als groep, er komt weer een nieuw project aan en verwacht geen ‘Bliksemschicht’ shit was de boodschap. Echter duurde het nog ruim een jaar voordat het vervolg op ‘Geen Manieren’ verscheen. “Dat kwam ook gewoon door ons, doordat we gewoon heel kritisch waren. Want in principe konden we gewoon een plaat droppen begin 2017 maar we hebben er toen gewoon voor gekozen om even de tijd ervoor te nemen, en het meer te laten marineren.” aldus Leeroy.

De boys benadrukken dat het  nieuwe album geen ‘Bliksemschicht’ is, maar toch heeft het wel raakvlakken met de eerste tape – zeker als je kijkt naar de thematiek en vormgeving.

“Die blackness moest er in terugkomen. Dat vinden we belangrijk.”

“We hebben het gewoon dicht bij onszelf gehouden.” begint Leeroy. “Natuurlijk hebben we gekeken naar Bliksemschicht. We wilden wel die energie meenemen naar deze plaat, maar het moest niet een ‘Bliksemschicht 2’ worden, helemaal niet zelfs. we hebben gewoon die energie van vroeger mee kunnen nemen, maar we hebben het wel in een veel volwassener jasje gestoken.”

Akwasi gaat verder: “Qua thematiek wisten we bijvoorbeeld dat het een black album moest worden, net als de eerste tape. Niet dat ik refereer naar Jay-Z maar die blackness moet er wel gewoon in terug komen. Dat vonden we wel belangrijk, gewoon die ‘blacka man trots’.

Zwartlicht_Ballinnn (5 of 10)

Opvallend is ook de manier waarop er gekeken wordt door Zwart Licht naar hun eerste wapenfeit ‘Bliksemschicht’. Een plaat die tenslotte werd ontvangen als het beste nationale hiphopalbum van 2009. “We zagen Bliksemschicht niet eens als album maar eerder als een compilatie tape. Het was een gewoon een verzameling van tracks die we hadden gemaakt.” aldus Hayzee.

Dit feit maakte het proces van het creëren van Bliksemschicht tot een hele nieuwe ervaring voor Zwart Licht. Een paar losse tracks maken is natuurlijk wel wat anders dat een album creëren “Nu moesten we bijvoorbeeld kijken naar thematiek, volgorde van tracks en dat soort dingen. En je hebt gewoon drie meningen en meningen verschillen. Zo gingen we dus met elkaar sparren en uiteindelijk zijn we tot deze 17 tracks gekomen waarvan we dachten van; Jamang” aldus Leeroy.”Eigenlijk is dit het eerste Hip Hop album dat we hebben gemaakt.” vult Hayzee aan.

“We zijn wel Zwart Licht, vergeet dat niet. We hebben misschien lang geen muziek uitgebracht maar don’t fuck around. We fokken je show wel op.”

Wat ook opvallend te noemen was op het album is het feit dat Hayzee plotseling een verse spit. De altijd ingetogen Hayzee heeft besloten iets meer naar de voorgrond te treden op dit album. “Het was eigenlijk gewoon spontaan gegaan.” aldus Hayzee. “We waren gewoon in de studio, die beat stond aan, die boys waren aan het schrijven en ik raakte gewoon geïnspireerd. Ik dacht fuck it, ik doe het gewoon. Het is niet dat ik mezelf ging pushen om muziek te maken, het is gewoon organisch gegaan. Ik ben nog lang niet op hun level maar het is gewoon die invloed die ze op mij hebben gehad.”

Live Shows
Wie tevens aan Zwart Licht denkt, denkt natuurlijk ook gelijk aan de liveshows waarmee ze in 2009 Nederland veroverde. Uit de gemiddelde Zwart Licht show kwam je namelijk niet zonder kleerscheuren of compleet gebit. Zo behaalde de groep in 2009 t/m 2011 maar liefst 3x de prestigeuze State Award voor beste live act. De lat ligt dus hoog voor hun terugkeer en de hedendaagse live acts gaan het weer lastig krijgen als Zwart Licht terug is. Akwasi legt uit wat ze van plan zijn met de nieuwe liveshows: “Ik weet dat vroeger mensen het lastig vonden dat ze na ons moesten optreden en als ons album uit is, moeten mensen dat nog steeds hebben. We zijn wel Zwart Licht, vergeet dat niet. We hebben misschien lang geen muziek uitgebracht maar don’t fuck around. We fokken je show wel op.”

Zwartlicht_Ballinnn (3 of 10)

“Tijdens de tour willen we het ook behoorlijk theatraal gaan aanpakken.” begint Leeroy. “Dus niet dat we Romeo en Julliet gaan nadoen. Maar we willen wel echt een show gaan geven. Ik kijk veel naar shows, podium aankleding en etc. Ik zie dat het heel langzaam ook steeds belangrijker begint te worden. We kunnen namelijk niet weer een tour gaan doen met alleen maar een draaitafel en 2 mics. Ik wil wel wat brengen, ik wil dat het een ervaring wordt.” aldus Akwasi “Alsof je naar Disneyland Parijs gaat, om het zo maar even te zeggen.” zegt Leeroy grappend.

Als we de boys moeten geloven gaat het nooit meer zo lang stil zijn rond hun persoon. Naast het Zwart Licht project heeft iedereen op zichzelf ook ideeën om solo verder aan te werken. “De focus is nu gewoon op Zwart Licht en we brengen straks gewoon wat naar buiten en daarna moet je weer in het verschiet gaan leggen wat erna gaat komen. Want we hebben nu lang niets van ons laten horen, en dat gaan we niet nog een keer doen. We gaan nu gewoon doorpakken.”

Boycot
Het laatste puntje dat ze nog wil voorleggen is de groei van het huidige Hip-Hop landschap de afgelopen tijd. Iets dat sinds hun vertrek in 2012 een aantal jaren later in een stroom versnelling belandde. Eind 2015 verschenen de boys nog in een interview met de vraag; Waar zie jij Hip-Hop over 10 jaar? Toen der tijd waren de heren (met name Leeroy) niet tevreden met de huidige staat van Hip-Hop. Hoe zit dat nu?

“Als rappers maar een beetje slippen worden ze geboycot.”

“Haha, ja ik was gewoon boos toen weetje.” begint Leeroy. “Ik zag boys als Bokoesam en SBMG en Broederliefde gewoon kapot maken en miljoenenen streams pakken. Terwijl de media geen moer aan aandacht bestede aan die artiesten. Terwijl een Jett Rebel, waarvan de views echt beduidelijk minder waren, gewoon optreedt voor 20.000 euro. De marktleiders in de hip hop scene die traden nog niet eens op voor bedragen die daar in de beurt van kwamen. Toen dacht ik gewoon van wat de fuck is hier aan de hand.”

Zwartlicht_Ballinnn (6 of 10)

Inmiddels is het wel anders en dat kan Leeroy ook wel beamen. Toch is hij nog niet tevreden met hoe er met twee maten wordt gemeten door met name de media. “Nu zie je ook dat er maar 3 of 4 jongens zijn die alle aandacht krijgen en als ze op 1 of andere manier een beetje slippen of out of character gedragen zoals een Boef. Worden ze gelijk geboycot.”

“Maar een Dave Roelvink, gaat in een osso van een chickie, hij bakst haar, hij filmt die meid, hij perst haar af en zijn matties roven die hele osso, en wat krijgt hij; een DJ Carriere, Expeditie Robinson een televisieprogramma. Het is gewoon krom man nog steeds want hoe wordt er gemeten man. We worden getolereerd. We worden niet geaccepteerd zolang we niet met ze alle worden geaccepteerd.”

Tekst: Jeffrey Verwey
Beeld: Vincent King