Screen Shot 2017-11-07 at 12.59.16

Zwarte Piet krijgt een nieuw gezicht in Amsterdam

Amsterdam is goed bezig, het lijkt er namelijk op dat de stad wilt afrekenen met de Pietendiscussie. De pieten die komen naar Amsterdam hebben namelijk een welverdiende metamorfose gehad. De bijna vierhonderd Pieten dragen tijdens de Sinterklaasintocht op 19 november dit jaar chique pakken en pruiken met halflang, donkerbruin haar. Ook zullen de pieten roetvegen hebben in plaats van de zwarte schmink.

Volgens Pam Evenhuis, woordvoerder van Sint in Amsterdam, moeten de pieten eruit zien als Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw. Evenhuis: “We hebben heel veel plaatjes bekeken en de edellieden spraken ons het meest aan.” Volgens de organisatie is de traditionele Piet verleden tijd en wordt met de nieuwe versie een einde gemaakt aan de zwartepietendiscussie in de stad.

Uiteindelijk zijn zes ontwerpen gekozen. Tijdens de intocht zullen de traditionele schoorsteenpieten, dj-pieten, paardenpieten, postpieten, en commandantenpieten door Amsterdam paraderen. Veel andere gemeentes volgen het Sinterklaasjournaal, dat dit jaar heeft aangekondigd geen gekleurde pieten meer in te zetten. Ook in Den Haag lopen dit jaar overwegend zogenoemde roetveegpieten mee. Het begint de goede kant op te gaan.